SANADER ĆE IZBORE DOČEKATI U REMETINCU

Bebić i Rošin založili su imovinu za Sanadera, ali sudu to nije dovoljno: Oštetio je državu za 100 mil. kuna

Hoće li se obrana odlučiti za jamčevinu i koliki bi njezin iznos bio znat će se više nakon istražnog ročišta

NOVO - 16:30 Sudac istrage Krešimir Devčić pojasnio je da je ključni razlog produljenja pritvora Sanaderu činjenica da se protiv njega vodi više postupaka u kojima se šteta procjenjuje na više od 100 milijuna kuna. Sud je također uzeo u obzir da se radi o jednom od najviših državnih dužnosnika koji ima brojne kontakte u zemlji i inozemstvu.

Odvjetnik Čedo Prodanović otkrio je novinarima da je Sanader na sudu ponovio kako u vrijeme uhićenja nije bježao nego se vraćao u Hrvatsku.

Prodanović je ocijenio kako je sud pokazao da, osim do Sanadera, ne drži niti do predsjednika Sabora koji je založio svoju kuću kao jamčevinu za bivšeg premijera.





- On je založio i svoj ugled, a ne samo svoju imovinu. Stao je iza Sanadera jer vjeruje da neće izigrati njegovo povjerenje - dodao je Prodanović.

13:30 - Županijski sud odlučio je: Ivo Sanader ostaje u pritvoru sljedeća dva mjeseca zbog opasnosti od bijega.

Sud je odbio prihvatiti jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna koju su većinom činile nekretnine. Luka Bebić ponudio je svoju kuću, Jerko Rošin i Mario Zubović dali su svoje stanove u Splitu i Zagrebu dok je Mirjana Sanader predala jednu trećinu kuće u Kozarčevoj, koja još nije blokirana. Također, obrana je predložila i oduzimanje Sanaderove putovnice, međutim, Sud je to i dalje smatrao nedovoljnim te je odredio pritvor.

11:30 - Odluka izlazi li Sanader van iz pritvora trebala bi biti poznata oko 13 sati.

10,30 - Ivo Sanader doveden je uz policijsku pratnju u 10,30 sati na ročište u Županijski sud u Zagrebu.

Sanaderova kolona na Sud je došla preko stražnjeg ulaza, no za razliku od prošlog puta, sada je doveden Amruševom ulicom, vozeći se suprotnim smjerom.

Odluku o njeogvom puštanju na slobodu donijet će istražni sudac Krešimir Devčić. Ročište počinje u 11 sati.

________________________

Hoće li bivši premijer Ivo Sanader sljedeća tri mjeseca provesti u zagrebačkom pritvoru u Remetincu ili će se braniti sa slobode odlučivat će se danas na istražnom ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu. Sanader koji se u pritvoru u Remetincu nalazi od 18. srpnja ove godine , kada je izručen Hrvatskoj, bit će prisutan na istražnom ročištu koje će se održati u 11 sati.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je kako će od istražnog suca Krešimira Devčića tražiti da se Sanadera pusti na slobodu smatrajući da više nema uvjeta za njegov pritvor.

- Vidjet ćemo stajalište USKOK-a, odnosno što će tražiti te kako će i po kojim osnovama zahtjevati da se produlji pritvor. Mi ćemo tražiti da ga se pusti na slobodu jer smatramo da nema više uvjeta za pritvor - izjavila je Sloković. Što se tiče jamčevine istaknula je kako još nisu u cijelosti odlučili hoće li ići na tu soluciju ili ne, no rekla je da je to najvjerojatnija mogućnost. Konačno, hoće li se odlučiti za jamčevinu i koliki bi njezin iznos bio znat će se više nakon istražnog ročišta - dodala je Sloković.

S obzirom na to da je Sanader pritvoren zbog afere Fimi Media, odnosno izvlačenja 28 milijuna kuna iz državnih tvrtki, pretpostavlja se da će se za slobodu ponuditi vrtoglavi iznos.

Ustavni je sud još u četvrtak odbio Sanaderovu ustavnu tužbu u kojoj se žalio na istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega. Osim toga, ocijenjeno je kako su dosadašnje sudske odluke o istražnom zatvoru zakonite te je napomenuto da se ubuduće treba strože ocjenjivati postoji li i dalje opasnost da Sanader pobjegne!

Podsjetimo, do sada je kod nas najveću jamčevinu od 12 milijuna kuna ponudio varaždinski poduzetnik Davor Patafta zbog malverzacija sa zemljištem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:20