ČETIRI DANA UOČI PRESUDE

BBC-jev profil Ante Gotovine: Heroj, legionar, bjegunac i hrvatski nacionalist slab na lijepe žene

BBC piše i kako UN-ov sud za ratne zločine smatra kako je 'uništavanje srpske zajednice poticao upravo Gotovina'

Generalu Anti Gotovini u petak će se izreći presuda zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Markačem. Tom je prigodom BBC u ponedjeljak, četiri dana prije, napravio osvrt na profil Gotovine.

- Kada je Ante Gotovina vodio hrvatske snage u obranu i ponovno zauzimanje Krajine tijekom 1995. godine, većina njegovih suboraca vidjela ga je kao heroja - piše BBC.

Nastavlja s pogrešnom informacijom da je operacija Oluja trajala 'tri mjeseca' te da je upravo ta akcija 'francuskog legionara, optuženog za pljačku i iznudu, dovela do samog vrha hrvatskog nacionalizma'.

- Prvi dani operacija promijenili su tok rata. Međutim, nije prošlo mnogo prije nego što su tužitelji za ratne zločine postali zainteresirani za slučaj Oluje kao i tvrdili kako je general Gotovina odgovoran za kampanju etničkog čišćenja - navodi BBC te dodaje kako je '150 srpskih civila ubijeno, a više od 200 tisuća prognano'.

BBC piše i kako UN-ov sud za ratne zločine smatra kako je 'uništavanje srpske zajednice poticao upravo Gotovina'. On, međutim, poriče odgovornost.

- Rođen 12. listopada 1955. godine blizu Zadra na hrvatskoj obali Jadranskog mora, Gotovina je sa 16 godina napustio Titovu komunističku Jugoslaviju. Neko je vrijeme proveo na trgovačkom brodu prije nego se pridružio Legiji stranaca gdje je stekao ugled hrabrog borca 'slabog' na lijepe žene - nastavlja BBC.

Posebno se ističe Gotovinin angažman u drugim ratnim zonama.

- Borio se u Čadu, mnogo vremena 1980-ih proveo je u Latinskoj Americi pogotovo Guatemali gdje je trenirao paravojne formacije za građanski rat. Bio je i u Paragvaju, Kolumbiji, Argentini i Brazilu, a dobio je i francusko državljanstvo. Volio život na visokoj nozi, a Kanarski otoci su mu postali redovito odredište, a u Tenerifima je uhićen 2005. godine kako bi ga se isporučilo na suđenje u Haagu - objašnjava BBC.

Nadalje, 80-ih godina sudjelovao u skandalu kada ga je francuski sud osudio za pljačku i iznudu, a spominjalo se i da je duboko uključen u desničarsku politiku. Kao saveznika BBC spominje Franju Tuđmana kojeg opisuje kao 'nacionalističkog vođu koje je kasnije postao predsjednik nezavisne Hrvatske'. Po njegovu dolasku na vlast Gotovina se vraća.

- Gotovina je brzo postao jedan od glavnih hrvatskih zapovjednika te se borio na frontu u BiH 1994. godine prije nego je preuzeo kontrolu nad operacijom Oluja. Navodno je propustio ubojstvo 150 Srba - piše BBC te dodaje kako je 2000. predsjednik Hrvatske Stipe Mesić Gotovinu poslao u raniju gotovinu jer su odbili surađivati na istragama ratnih zločina.

Godinu kasnije, Haag je osudio Gotovinu na što je on pobjegao u egzil prisiljavajući Hrvatsku da četiri godine za njime traga .

- Gotovinin je bijeg završio tijekom večere u jednom tenerifskom hotelu - zaključuje BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:47