DOGOVORILI SU MODEL

Banke poručuju dužnicima: Nećemo vaše stanove i automobile, nego vaš novac!

Ne bismo ni približno zaradili prodajom stanova i automobila koje bismo dobili od građana kao što zarađujemo na kamatama, tvrdi naš izvor iz jedne poznate poslovne banke
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Banke zajedno s Vladom već tjedan dana razmatraju prijedlog koji je prekjučer, nakon što je švicarski franak dostigao rekordnu razinu od 7,04 kune (danas je već 7,16 kuna po srednjem tečaju HNB-a), u javnost iznio guverner HNB-a Željko Rohatinski. Podsjetimo, radi se o dvije mjere rješavanja problema otplate kredita u švicarskim fracima: kredit bi se podijelio na dio koji se otplaćuje, a dio koji ide na “balon” ne opterećuje se troškovima rezervacije. Dio kredita koji je iznad šest kuna za CHF ne tretira se kao rizični plasman. Druga se mjera svodi na to da ako bi kreditni potencijal banaka došao u pitanje, HNB je spreman smanjiti troškove pričuve.

Stara vijest

- Prijedlog o kojem govorite se razmatra već tjedan dana između Ministarstva financija i poslovnih banaka. Jedna pretpostavka za implementaciju prijedloga je upravo podrška HNB-a u elementima koje je naveo guverner, što unosi optimizam u pregovore i povećava vjerojatnost dogovora - izjavio je Tomislav Krpan, prokurist Splitske banke. I u Zagrebačkoj banci kažu kako im odgovara prijedlog Rohatinskog, ali da se mora dogovoriti još niz detalja.

Žurno djelovati

- Prvenstveno, treba odrediti što skoriji datum da se to rješenje može početi primjenjivati. U načelu, sigurni smo da će idući tjedan doći do dogovora - tvrde u toj banci.

Dakle, Vlada i Rohatinski su se itekako konzultirali s vodećim poslovnim bankama prije nego što je u javnost pušten novi prijedlog, te da su ga banke spremne prihvatiti. Očekuje se, dakle, samo još povratak članova Vlade s godišnjih odmora, kako bi i službeno priopćili vijest o konačnom dogovoru.

Žuri se Vladi, građanima, ali i bankama. U jednoj vodećoj banci su nam u neslužbenom razgovoru otkrili kako im je itekako u interesu da se što prije nađe neko rješenje, jer ako korisnici kredita više ne budu mogli otplaćivati rate i počnu bankama vraćati stanove i automobile, na gubitku će biti svi - i građani i banke i država.

Višak ponude

Kome bi i po kojoj cijeni, pita se naš sugovornik, u ovim kriznim vremenima prodali sve te nekretnine i vozila.

- Vjerujte mi, nitko ne spava ovih dana. Stalno se vode razgovori, telefoni rade, sve da bi se što prije dogovorili. Ovaj tjedan se vode razgovori na razini banaka, a idući tjedan, kada se članovi Vlade vrate s godišnjih odmora, sastat ćemo se i vjerujem, uspjeti naći zajedničko rješenje. I nama se žuri, jer se ne želimo dovesti u situaciju da ljudi prestanu s otplatom kredita. Ne bismo ni približno zaradili prodajom stanova i automobila koje bismo dobili od neplatiša, kao što zarađujemo na kamatama.

Zaista, kažem vam, telefoni stalno rade. Ovo nije bezopasna situacija u kojoj se samo želi prikazati da se nešto radi. Ova eskalacija tečaja ozbiljno nas zabrinjava, jer bi svi, i građani i banke i država, mogli mnogo izgubiti - otkrili su nam iz uprave banke tijekom neformalnog razgovora.

Poruka HUB-a

U bankama podsjećaju da su još prije godinu dana, kada je švicarac počeo nezaustavljivo rasti, izašli ususret svojim strankama tako što su dva puta smanjili kamatne stope na kredite te omogućavali razne načine odgode plaćanja. Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da pozdravljaju podršku HNB-a i najavu da će omogućiti konačan dogovor s Vladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:33