NASLJEDNIK ANTONA KOVAČEVA

Bankar Vladimir Kristijan predložen za šefa HBOR-a

U Vladi još čekaju potvrdu Vladimira Kristijana, ali imaju i drugog kandidata
 AFP

Dvadeset godina isti je čovjek bio na čelu Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Sutra bi na Vladi Anton Kovačev trebao biti službeno razriješen, a HBOR drugi put u povijesti dobiti novog šefa.

Favorit je Vladimir Kristijan, šef Sektora za gospodarstvo u Erste banci, koji je prekjučer obavio razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem. Još se, prema informacijama iz Vlade, očekuje njegov konačni odgovor hoće li preuzeti tu ključnu instituciju za kreditiranje poduzetnika i jačanje gospodarstva. Zato je u igri i dalje i drugi kandidat Ivan Ostojić, član Uprave stambene štedionice Wüstenrot.

Vijest se brzo širi

- Ljudi Božji, pa kako ste već doznali - pitao je Petar Kristijan, Vladimirov otac, kada smo ga jučer nazvali i rekao: - Da, jučer je bio kod premijera. Sve je dogovoreno.

Bankara Vladimira Kristijana, 17 godina mlađeg od Kovačeva, u financijskim krugovima opisuju kao profesionalca s pedantnom karijerom.

- Odličan dečko, mlad i perspektivan - kaže naš sugovornik iz Vlade.

- Pravi bankar. Zagrebački dečko bez repova - slaže se i jedan od poznanika iz njegove generacije s kojim smo jučer razgovarali.

Vladimir Kristijan praktički od početka karijere, 2001., radi u Erste banci. U Sektoru za gospodarstvo zaposlio se nakon što je završio Ekonomski fakultet u Zagrebu 2000. Ubrzo je postao director Erste Factoringa pa član Uprave Erste nekretnine i onda prokurist banke.

Ushićeni otac

- Moj sin Vladimir je dijete Erste banke. Njegova karijera je okomiti pravac. Otkad je počeo, stalno napreduje. Takvu karijeru mnogi ne mogu ni sanjati, a on je sve postigao isključivo radom i znanjem, nikakvim vjetrom u leđa - kaže tata Petar, ekonomist u penziji, i dodaje: - U Erste banci ne možete napredovati bez znanja. A, naravno, znanje ništa ne vrijedi ako nećete raditi.

Karijera u banci

Vladimir Kristijan u očevoj tvrtki radio je kratko nakon fakulteta, ali vrlo brzo se zaposlio u Erste banci kao pripravnik.

- Vladimir je pouzdan i koncentriran na rezultate - opisuju ga njegovi suradnici iz Erste banke.

Kao direktor Sektora za gospodarstvo Erste banke, koja je prošlu godinu završila s 4 milijarde kuna prihoda i 480 milijuna kuna dobiti, razvio je specijalizacije za područja turizma, ICT-a, poljoprivrede, energetike i zdravstva. Jedan od većih klijenata Erste banke kaže da je Vladimir Kristijan u značajnoj mjeri zaslužan za kvalitetan odnos banke prema tvrtkama.

Dobri rezultati

- Naša poslovna grupa, koja ima prihode oko 100 milijuna kuna, u Erste banku je prešla iz druge banke. Začudio nas je kvalitetan poslovni odnos koji smo dobili iako ni na koji način nismo umreženi ni u bankarske, ni u druge političke strukture, zbog čega bismo bili predodređeni na takav odnos. Vjerujem da veliki dio zasluga tu ima i Vladimir Kristijan kao voditelj poslovnog bankarstva - kaže naš sugovornik, vlasnik te grupe.

HBOR je lani odobrio 1256 kredita poduzetnicima u iznosu od 7,8 milijardi kuna: gotovo dvije trećine novca otišlo je za investicije, a manji dio za obrtna sredstva. Više od 80 posto kredita HBOR daje upravo malim i srednjim tvrtkama.

Anton Kovačev najavio je odlazak iz HBOR-a, iako je prošlu godinu završio s 190 milijuna kuna dobiti, nakon afere Šegon, kada se počelo sumnjati u kriterije po kojima HBOR daje kredite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:27