PRIPREME ZA PROJEKT

BANDIĆEV POVRATAK Zastupnici s njegove liste okupljaju se u udrugukoja će prerasti u novu stranku

Prvi cilj nove udruge Klub liste birača Milana Bandića jest okupiti zastupnike s Bandićeve liste u Gradskoj skupštini
 Goran Mehkek/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić krenuo je u osnivanje stranke, projekt koji je najavljivao cijele prošle godine.

Za početak svoje istomišljenike planira okupiti u udrugu koju je osnovao 29. prosinca prošle godine, a koja se, prema Registru udruga, zove Klub liste grupe birača Milana Bandića. Predsjednica Udruge je Jelena Pavičić Vukičević, Bandićeva dugogodišnja zamjenica iz prošlog mandata i trenutačna predsjednica Kluba Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u kojoj gradonačelnik ima 17 zastupnika.

Prva imena

Za likvidatora udruge imenovan je Nenad Predovan, bivši MORH-ov načelnik Odjela za bilateralnu suradnju u Službi za međunarodnu obrambenu suradnju, a sama udruga smještena je u Ulici Slavoljuba Bulvana na zagrebačkim Ravnicama, na kućnoj adresi Jelene Pavičić Vukičević.

Prema Statutu, udruga će se prvotno baviti okupljanjem članova radi razmjene ideja, informacija, znanja i definiranja najkvalitetnijih rješenja i dugoročnih strategija razvoja Hrvatske. Osim toga, organizirat će javne tribine, predavanja, radionice, seminare i slične skupove, a o svom radu javnost će informirati materijalima i zaključcima s pojedinih aktivnosti putem internetskih foruma, društvenih mreža i javnih priopćenja. Osim toga, navodi se, u udruzi planiraju razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u rad drugih udruga civilnog društva i svih zainteresiranih za program udruge.

Milan Bandić trenutačno se osjeća, kako je sam objasnio, kao parazit u Gradu Zagrebu jer prima plaću, ali ne može obavljati svoju dužnost. Takvu mjeru odredio mu je Županijski sud. Isto tako ne može potpisivati službene akte, niti biti prisutan u radu Gradske skupštine i Zagrebačkog holdinga. Iščekuje odluku Ustavnog suda na svoju žalbu o zabrani obavljanja gradonačelničke dužnosti i, prema procjenama, upravo o toj odluci ovisi hoće li udruga vrlo brzo prerasti u stranku.

Pristupnice u izradi

Bez obzira na Ustavni sud, u udruzi već uvelike rade na okupljanju Bandićevih istomišljenika. Svi oni koji su se dosad okupljali oko gradonačelnika metropole, uskoro bi mogli primiti pristupnice za članstvo u udruzi, a nakon toga će se vidjeti na koga se sve može računati.

Komentar o planovima udruge pokušali smo dobiti i od Jelene Pavičić Vukičević i od Predovana, ali o tome nisu željeli razgovarati. U Gradskoj skupštini Bandićeva nezavisna lista ima 17 članova. Bez obzira na njihovu trenutačnu tu homogenost, Bandić još uvijek ne može znati tko mu je u potpunosti odan jer nema stranačke stege. I u samom Bandićevu taboru vladaju mimoilaženja oko toga tko će sve ući u udrugu. Dok neki najavljuju da je situacija na terenu pozitivna i da jedva čekaju da se uključe u rad novoosnovane udruge, drugi cijeli taj projekt uzimaju s oprezom.

- Bojim se da bi se gradonačelnik mogao razočarati slabim odazivom. Lako je bilo stati uz njega kad je imao apsolutnu moć - upozorava jedan njegov bliski suradnik. Prema dostupnim informacijama, u rad udruge, uz Jelenu Pavičić Vukičević, uključena su još dva gradska zastupnika: Darko Katuša, bivši pripadnik jedinica za posebne namjene, i Dragica Nikolić, pravnica i dopredsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

- Trenutačno je još sedam zastupnika sigurno s nama - otkriva osoba bliska Bandiću.

O imenu stranke još se raspravlja, a jedan od favorita bilo je ime Savez za naprednu Hrvatsku. Bez obzira na to kako se zvala, Bandiću stranka može poslužiti već za prijevremene gradonačelničke izbore, koji će se dogoditi ako Ustavni sud do lipnja ne donese odluku. U tom slučaju, njegova zamjenica Sandra Švaljek, ako Bandić ne podnese ostavku, postaje gradonačelnica. Time Bandić gubi svoju poziciju. S druge strane, Bandić bi, prema nekim najavama, trebao izaći na prosinačke parlamentarne izbore, a bez stranke bi mogao doživjeti debakl kao na izborima 2011. godine. Koja je opcija realnija?

Ključan trenutak

Pod uvjetom da Ustavni sud ne donese odluku do lipnja i ne vrati Bandića na mjesto punopravnog gradonačelnika, Bandić će i dalje biti pod mjerama opreza. Sve i da podnese ostavku i time izazove prijevremene izbore, bilo bi zanimljivo vidjeti tko će biti Bandićev kandidat na tim izborima. Njegovi birači žele samo njega, a protivnički kandidati će vrlo lako moći poentirati u kampanji time što Bandić pravno ne može biti gradonačelnik.

Odluka o izlasku na parlamentarne izbore ovisit će prvenstveno o tome kako će se odvijati sudski proces. U toj opciji Bandića će se prikazivati kao žrtvu političkog progona, što bi moglo animirati njegove birače. Najrealnije bi bilo, kažu neki njegovi suradnici, pričekati prosinac i izbore, zatim srušiti proračun za 2016. i izazvati prijevremene izbore kako za gradonačelnika tako i za Skupštinu.

Traže kvalitetne ideje za Hrvatsku

- okupljanje članova radi razmjene ideja, informacija, znanja i definiranja najkvalitetnijih rješenja i dugoročnih strategija razvoja Hrvatske

- organizacija javnih tribina, predavanja, radionica, seminara i sličnih skupova

- informiranje javnosti o radu Udruge, materijalima i zaključcima s pojedinih aktivnosti Udruge preko internetskih foruma, društvenih mreža i javnim priopćavanjem

- razvijanje programa međunarodne suradnje, uključivanje u rad drugih udruga civilnog društva te svih zainteresiranih za program Udruge

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:06