PANIKA ZBOG FORMALNE POGREŠKE

Bandić opet uskrsnuo: Ja sam stvarni šef Holdinga, a ne Ćović

Trgovački sud odbio je prijavu Zagrebačkog holdinga za upis novih članova Uprave i NO-a
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Gradonačelniku Milanu Bandiću vrata su u Zagrebačkom holdingu od prekjučer širom otvorena: ima mogućnost sudskim putem osporiti sve odluke koje je u proteklom razdoblju donio Zagrebački holding, uključujući plan investicija od 1,2 milijarde kuna za ovu godinu, ukidanje raspisanog javnog natječaja za voditelje podružnica u toj tvrtki, vraćanje stare Uprave i Nadzornog odbora (svojih kadrova), ukinuti odluke o smanjenju plaća u Holdingu...

Jedan član ili članovi

Kako doznajemo od izvora u Trgovačkom sudu, koji je odbio prijavu Holdinga za upis nove uprave i Nadzornog odbora u sudski registar, sve odluke donesene u prethodnom razdoblju valjane su do trenutka dok ih netko ne ospori.

- Upis u sudski registar je deklaratoran. To znači da tijela mogu donositi odluke, ali one se mogu poništiti ako ih netko uspije osporiti. Podsjećam, u sudski registar još su upisane stara uprava i NO - kaže naš izvor.

Glasnogovornica Trgovačkog suda Draženka Deladio navodi da je upis u Trgovački sud strogo formalan, a da dostavljena dokumentacija Zagrebačkog holdinga nije bila manjkava samo u dijelu koji se odnosi na pogrešno formulirani zaključak Gradske skupštine o širenju Skupštine Zagrebačkog holdinga - Skupština je, podsjetimo, donijela zaključak o izboru članova(!) Skupštine u trgovačkim društvima, a Skupština Holdinga, prema izjavi o njegovu osnivanju, ima samo jednog člana - Grad Zagreb.

Registar je javna knjiga

- Rješenje ima tri strane i prijava za upis Uprave i NO-a odbijena je iz više razloga. Svaki građanin ima pravo uvida u sudski registar, to je javna knjiga - kaže Deladio.

Zbog formalne pogreške u Holdingu je zavladala panika. U sljedećem razdoblju ne mogu donijeti niti jednu odluku.

- Najvjerojatnije se nećemo žaliti Visokom trgovačkom sudu, nego ćemo poslati novu dokumentaciju kako bismo uštedjeli na vremenu. To bi moglo potrajati dva do tri tjedna, a do tada smo u statusu quo. Napominjem da je ovakva odluka Trgovačkog suda snažno potresla Holding - navodi naš izvor.

Naštetit će radnicima

Holding u sljedećem razdoblju ne može realizirati niti jednu mjeru uštede, podići kredit za poslovanje i realizaciju investicija, ne može smanjivati plaće, a vjerojatno, do razrješenja slučaja, neće moći provesti raspisani natječaj za 23 nova direktora podružnica.

Od drugog sugovornika doznajemo da Holding nije u strahu od odmazde Bandića.

- Iako ima pravo osporiti naše odluke, smatram da to neće učiniti jer će naštetiti 13.000 zaposlenih u tvrtki, ali i građanima. Bila bi to tek Pirova pobjeda jer dugoročno gledano, Holding će uspjeti svoja nova tijela upisati u sudski registar - kaže.

S druge strane, Bandić, doznajemo od njegovih najbližih suradnika, ne likuje nad ovom pobjedom nad SDP-om.

- Rekao mi je: ‘Sve će biti u redu, rekao sam ti’. Potpuno je miran, a mirni su i direktori podružnica koje je on instalirao. Natječaj za direktore nije valjan, a Bandić sve to podnosi vrlo mudro - kaže nam jedan njegov suradnik.

Istu priču o “Bandićevoj hladnoj glavi i mirnoći” potvrdio nam je još jedan njegov suradnik koji upozorava da je proširena 11-člana Skupština Holdinga suvišno tijelo. Razriješeni članovi Uprave i NO-a najavljuju tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05