DUEL NA RTL-U

Bandić: Nobela za mir dao bih onome tko izmisli lijek protiv opake bolesti

Na samom početku večerašnjeg sučeljavanja na RTL televiziji predsjednički kandidat Milan Bandić nije se mogao sjetiti što je radio 3. siječnja 2000. godine, odnosno po čemu je bitan taj datum.

Kada ga je voditelj Tomislav Jelinčić podsjetio da je tada na vlast došla velika koalicija, prisjetio se da je na taj dan prvi put bio izabran za saborskog zastupnika.

Ivo Josipović je pak odgovorio da je glasao na izborima i potom otišao čestitati SDP-u na pobjedi. "3. siječnja je bio završetak jedne etape razvoja hrvatskog društva, sjetimo se privatizacije i pretvorbe, a počela je etapa kad smo rekli 'država je tu, stvorena je', a Hrvatska se počela razvijati u demokratskom smislu i približavati Europi“, rekao je.

Današnji 3. siječnja, tijekom kojeg je bivši premijer Ivo Sanader najavio povratak u aktivnu politiku, Bandić doživljava kao "preslagivanje unutar HDZ-a“, čiji će se rezultati vidjeti u narednim tjednima.

Josipović je istaknuo kako je važno da to preslagivanje, koje bi moglo biti i pozitivno, u HDZ-u bude "demokratsko i transparentno“. Dodao je da je spreman na kohabitaciju s Jadrankom Kosor, koja je demokratskim putem došla na vlast.

I Bandić je izrazio svoju podršku premijerki s kojom namjerava surađivati. Istaknuo je kako smatra da prijevremeni izbori ne bi bili dobri jer priželjkuje stabilnu političku situaciju.

Josipović je upozorio kako ti procesi nisu u ovlasti predsjednika.

Komentirajući neizravnu podršku Sanadera njegovoj kampanji, Bandić je rekao kako stranački lideri neće izabrati budućeg predsjednika, već hrvatski građani.

Josipović tvrdi da ne očekuje Sanaderovu podršku budući da je on već pokazao određenu bliskost s njegovim protukandidatom.

Bandiću se ovo povezivanje sa Sanaderom nije svidjelo te je replicirao kako bi čak i "Mesiću bilo draže da on postane predsjednik nego Sanaderu“.

Na podsjećanje voditelja kako neki mediji i političari u inozemstvu Hrvatsku doživljavaju kao zemlju u kojoj manjina izdržava većinu i u kojoj korupcija i kriminal odnose velik dio gospodarskog kolača, Bandić je rekao kako bi ih djelima uvjerio da nije korumpiran.

Iako je izjavio kako za njega "obitelj znači sve“ i da mu je "svetinja", Bandić je priznao da nije baš najbolji otac jer mu "posao uzima previše vremena“. Ispričao se obitelji javno, ali i izjavio da ih je prije kandidiranja pitao jesu li spremni to trpjeti još deset godina. "Dali su mi zeleno svjetlo“, ustvrdio je.

Na pitanje kako će se odužiti najvećim donatorima sredstava za svoju kampanju, Bandić je rekao da "nema niti jednog krupnog financijera kojem će se morati oduživati“, međutim, priznao je kako još treba provjeriti oko milijun kuna koje je dobio od nepoznatih NN donatora.

Josipović je rekao kako je očekivanje protuusluga u zamjenu za donacije kriminal, međutim, upozorio je da još "puno strože treba tretirati ono što je viđeno u ovoj kampanji, da su prihodi jedna stavka, a vidljivi rashodi poput reklama sasvim druga“.

Bandić nije htio odgovoriti ima li potporu Katoličke crkve, ali je napomenuo da se s Bozanićem često sastaje. Josipović je pak uvjeren da Crkva neće nikog izravno podržati.

Na pitanje hoće li biti "kaktus ili fikus" Bandić je odgovorio da neće biti "ništa iz botaničkog vrta već odgovoran predsjednik u ratu i miru", dok je Josipović na pitanje hoće li "orati kao konj" odgovorio upozorenjem da je "Troja propala zbog konja".

Bandić bi Branimiru Glavašu, kao predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske, poručio da se vrati u Hrvatsku i ovdje zatraži pravdu, dok Josipović smatra da to nije posao vrhovnog zapovjednika budući da mu je sud to već naložio.

Bandić će generala Antu Gotovinu, ako ga sud oslobodi krivnje, odlikovati ordenom "heroja Domovinskog rata“, koji će sam uvesti, a Josipović će ga dočekati sa svim počastima unatoč bijegu od pravde.

Bandić bi Nobela za mir dao nekome tko će izumiti lijek protiv neke opake bolesti, a Josipović pak smatra da je trebalo pričekati s dodjelom nagrade Baracku Obami, iako je uvjeren da će je on za svojeg mandata opravdati.

Niti jedan od kandidata ne bi letio na koncert u Beč o državnom trošku. Međutim, Josipović je uvjeren da je aktualni predsjednik ondje obavio i neki posao za Hrvatsku.

U dijelu u kojem su kandidati odgovarali na pitanja voditelja Bandić nije znao odgovoriti tko je hrvatski veleposlanik u SAD-u. Josipović je ispravno odgovorio da je Kolinda Grabar Kitarović. Josipović pak nije znao tko je zapovjednik hrvatske kopnene vojske, a Bandić se nije mogao sjetiti njegovog imena pa ga je pokušao opisati. Niti jedan od njih nije znao znali tko je hrvatski ambasador u Rusiji, ali su obojica znali sve privatne obiteljske datume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:53