RASKOPAN I POPLOČEN

Bandić najavio da će Cvjetni OPET biti preuređen, a govorio je i o konju: Zar ne podsjeća na mene? Voli raditi, vuče i trpi

 Admir Buljubašić/CROPIX

Cvjetni trg opet će biti preuređen. Najavio je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i obećao da će prvi radovi početi u proljeće 2012. godine.

Betonski heksagoni kojima je trg popločen zamijenit će se granitnim pločama, kako je bilo i predviđeno u originalnom projektu iz 1995. koji su izradili arhitekti Mihajlo Kranjec i Berislav Šerbetić. Osim Cvjetnog trga, granitne se ploče planira položiti i u okolne ulice, a riječ je o investiciji koja će porezne obveznike stajati oko osam milijuna kuna.

Kako su došli na ideju

Najavljujući nove radove, na Cvjetnom trgu Bandić je predstavio i Cvjetnog konja.

- Moji suradnici i ja ovog smo ljeta došli na ideju da bi trg trebalo obnoviti, no o tome smo htjeli pitati građane. Tome služi konj, jer će građani primjedbe i želje moći napisati i ubaciti u sandučić pokraj njega - rekao je Bandić.

Dodao je da, ako građani budu protiv radova na Cvjetnom trgu, Grad neće ići u tu investiciju. U kuloarima se moglo čuti da se Grad odlučio na ušminkavanje Preradovićeva trga na nagovor Tomislava Horvatinčića.

Horvatinčićeva ideja

Vlasnik Hoto Grupe još je na otvorenju svog stambeno-poslovnog kompleksa imao ideju cijeli Cvjetni trg popločiti granitnim pločama kako bi izgledom postao kompatibilan s trgovačkim centrom. Na pitanje da li se pogoduje Horvatinčiću, Bandić se samo nasmijao. Povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević smatra da se izgled ne bi trebao mijenjati. - Gradu bi bilo pametnije da novac uloži u proširenje pješačke zone na Teslinu ulicu - kaže Knežević.

‘Konj je simbol ljubavi i sreće’

Cvjetni konj, smatra gradonačelnik Bandić, treba donijeti sreću, mir i radost, a odbacio je ikakvu sličnost s trojanskim konjem kojeg su prosvjednici protiv gradnje kompleksa Cvjetni postavili tijekom jednog od prosvjeda. - Zašto konj na Cvjetnom? Jer je konj simbol sreće i ljubavi. Zar ne podsjeća na mene? Voli raditi, vuče i trpi, a podnijet će i ako ga malo udarite - rekao je Bandić.( Z. K. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:39