ŠTO AKO NE POBIJEDE

Bandić može izgubiti karijeru, Hebrang ide u mirovinu

Od svih kandidata jedino Vesna Pusić gotovo da nema što izgubiti, Nadanu Vidoševiću je jedino sigurna pozicija šefa Uprave Kraša
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Nezavisni kandidat Milan Bandić u predsjedničku je utrku stavio najveći ulog - cijelu političku karijeru - i ako ne pobijedi najviše riskira. Njegov glavni rival Ivo Josipović u posve je drukčijoj situaciji jer ako ne postane predsjednik, on neće gotovo ništa izgubiti, već će teret poraza pasti uglavnom na predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Andrija Hebrang u ovu je predsjedničku utrku ušao svjestan da će, izgubi li je, otići u političku mirovinu, a HDZ je, čini se, već spreman na takav ishod.

Izgubi li izbore, Bandić će se moći vratiti na mjesto gradonačelnika Zagreba. Ali već je postao stranački otpadnik, izgubio je kontrolu nad financijski moćnim Zagrebačkim holdingom, a kao gradonačelnik imat će gotovo cijelu Skupštinu protiv sebe. Izgubit će i epitet nepobjedivog koji je uspješno gradio cijelo desetljeće.

Problemi u Zagrebu

- Ako izgubi, Bandić će se u Zagreb vratiti kao politički mrtvac. Ostat će okružen nezadovoljnim suradnicima koji nisu ostvarili svoje ambicije. Jedini smisao njegove politike u tom će slučaju biti daljnje rovarenje protiv SDP-a, govore njegovi bivši stranački kolege.

Kao neposredno izabranoga gradonačelnika, Skupština ga neće moći smijeniti. Mnogo je izglednije da će on raspustiti Skupštinu kako bi isprovocirao nove izbore u metropoli na kojima će vjerojatno nastupiti sa svojom listom i pokušati osigurati veći utjecaj u Skupštini.

- Ako Bandić ne pobijedi, sigurno je da će biti problema na relaciji Skupština - gradonačelnik, ali niti jedan od tih problema nije nepremostiv. Ne bi Zagreb bio jedini slučaj gdje je gradonačelnik na jednoj strani, a predstavničko tijelo na drugoj. To se zove kohabitacija. Zakon je jasno propisao kako to funkcionira - uvjerava nas jedan od Bandićevih suradnika.

Smatra kako većina u Skupštini sigurno neće zatražiti referendum na kojem bi se tražilo izjašnjavanje građana o povjerenju Bandiću. - Oni to sigurno neće tražiti jer znaju da takav referendum ne bi prošao - tvrdi naš sugovornik.

Potvrda utjecaja

No, ne smatraju ni svi SDP-ovci da bi gubitak izbora skupo stajao Bandića.

- Ako Bandić uđe u drugi krug, potvrdit će svoj utjecaj i nitko neće moći ne respektirati činjenicu da je u samo nekoliko mjeseci Bandić dva puta verificirao potporu građana. Kao gradonačelnik Zagreba, on će i dalje biti među najjačim političarima u zemlji - kaže jedan SDP-ov dužnosnik.

- Josipović u slučaju poraza na gubi ništa, njemu nitko ne može oduzeti pravničku i glazbeničku karijeru - kaže jedan od Milanovićevih suradnika.

Za očekivati je da će dio SDP-ovaca pokušati svu krivnju za to što stranački kandidat nije osvojio Pantovčak prebaciti na Milanovića. Budući da su mnogi u stranci uvjereni da je Josipović bio upravo njegov izbor, moguće je da će dio stranke u tom slučaju zatražiti i Milanovićevu ostavku.

Za razliku od Milanovića, Kosor neće imati takav problem. Hebranga je za kandidata predložio bivši šef HDZ-a Ivo Sanader i stranka neće moći kriviti novu predsjednicu za loš odabir i rezultat. Ali Hebrang će se, ako izgubi, definitivno morati oprostiti od visoke politike. Kada ga je Sanader predložio za kandidata, kod dijela HDZ-ovaca to je već tada protumačeno kao namjera da se stranka definitivno riješi Hebranga.

Pusić najmanje riskira

Takvim ishodom Hebrang bi privremeno naštetio i HDZ-u koji bi po treći put bio gubitnik predsjedničkih izbora. Ali percepcija HDZ-ova gubitka ovisit će i o izbornom pobjedniku: bude li to Bandić, HDZ će profitirati jer s njime može računati na dobru kohabitaciju. Osim toga, HDZ-u ide u korist ako politički disident Bandić pobijedi službenog SDP-ova kandidata.

HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić najmanje riskira. Bez obzira na rezultat, ostat će ključna figura narodnjaka jer je njezin ulazak u utrku ionako percipiran kao provjera snage HNS-a uoči pregovora o mogućoj koaliciji lijevog centra. Postotak njezinih glasova podići će ili spustiti “cijenu” HNS-a u pregovorima sa SDP-om prilikom raspodjele funkcija ako oporba osvoji vlast.

Za razliku od stranačkih kandidata, neovisni predsjednički takmaci - poput Nadana Vidoševića i Dragana Primorca - u ove izbore ulažu prije svega svoju reputaciju i možda radno mjesto koje mogu izgubiti. Primorac i Vidošević već su ostali bez stranke, ali ni jedan ni drugi ionako dugoročno nisu računali na HDZ.

Vidošević može u Kraš

Vidoševićev poraz na izborima mogao bi ga stajati i čelne funkcije u HKG. Iako Vlada ne postavlja šefa Komore, ona može bitno ograničiti njezin utjecaj ukidanjem obvezatnog članstva, kao što je to više puta i najavljeno. A moguć je i politički utjecaj na smjenu Vidoševića, tako da je njemu u slučaju poraza sigurna jedino pozicija šefa Uprave Kraša.

Primorac ne riskira mnogo jer njegova karijera izvan Vlade nije ovisila o politici, tako da se on može vratiti svojim znanstvenim projektima koji su ionako više vezani za SAD nego Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:19