NOVI PROSTORNI PLAN

BANDIĆ BI SPALJIVAO SMEĆE U SISKU Hoće li na mala vrata u grad ući velika spalionica?

Poslove zbrinjavanja smeća u Zagrebu već vodi tvrtka Petra Pripuza, koji u Sisku ima nekoliko tvrtki
Zagreb, 180714.Gradjani Resnika su iskoristili svecani pocetak radova na vodovodnoj mrezi naselja Resnik kako bi gradonacelniku Milanu Bandicu iskazali nezadovoljstvo zbog prijedloga izgradnje spalionice pokraj njihova naselja.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

SISAK - Sisak, koji godinama slovi kao jedan od gradova s najzagađenijim zrakom, u strahu je da će u njemu uskoro biti izgrađena velika spalionica otpada, kapaciteta 350.000 tona otpada godišnje. Naime, već se neko vrijeme u kuloarima priča kako je zahtjev za izgradnjom spalionice otpada, odnosno energane, u Južnoj industrijskoj zoni Siska, gradonačelnici Siska poslala CIOS grupa Petra Pripuza.

Kako je na dnevnom redu Gradskog vijeća Siska sazvanog za petak, 29. kolovoza, na dnevnom redu prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja „Gospodarske zone Sisak - jug“, čelnici oporbe u Gradskom vijeću Siska i grupa građana, zatražili su na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u četvrtak od gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da javno obeća da neće do kraja mandata učiniti niti jedan potez koji bi omogućio izgradnju spalionice otpada u Sisku, te da pokretanje izmjene Urbanističkog plana uređenja nije uzrokovano zahtjevima zainteresiranih subjekata za izgradnju spalionice u Sisku.

Kako je istaknuo Siščanin dr. Vladimir Čavrak, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, on i grupa oko njega možda pušu i na hladno, jer su se u protekla dva desetljeća devastacije Siska do sada nagledali svakojakih sličnih poteza koji su Sisak doveli na rub očaja, do grada bez perspektive.

- Sisak neće biti hrvatski grad spalionica i grad smeća, u kojem će se spaljivati 350.000 tona smeća godišnje. Da trebamo biti oprezni, govori nekoliko povezanih činjenica: spalionica smeća u zagrebačkom Resniku sve manje je izvjesna, Bandić bi rado spaljivao zagrebačko smeće u Sisku, a poslove zbrinjavanja smeća u Zagrebu već vodi tvrtka Petra Pripuza, koji u Sisku ima nekoliko tvrtki i koji planira graditi veliku energanu, odnosno spalionicu smeća, u krugu tih svojih tvrtki, rekao je dr. Čavrak.

On je pozvao gradske vijećnike da ne podrže promjene urbanističkih planova koji će omogućiti dovođenje spalionice otpada u Sisku, a gradonačelnicu da javnosti i vijećnicima da točne informacije zbog čega se mijena prostorni plan i je li jedan od razloga zahtjev Petra Pripuza da se u Sisku gradi spalionica otpada i energana.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nije željela komentirati ove tvrdnje oporbe u Gradskom vijeću i grupe Siščana, ističući da će sve reći na Vijeću koje donosi odluku, te da joj je već dosta svih tih teorija zavjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:33