BURAN POČETAK

Bandić Bernardiću: 'Ako znaš da su se poslovi u gradu dijelili ispod stola, to i prijavi. Ako ne prijaviš, sudjeluješ u tome!'





ZAGREB - Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović rekao je danas na sjednici zagrebačke Gradske skupštine da je lani, zahvaljujući racionalizacijama i uštedama u poslovanju, za 137,9 milijuna kuna smanjen gubitak Holdinga, u odnosu na 2010., pa sada iznosi 352 milijuna kuna.

Čović je rekao da je Holding značajne uštede ostvarilo na troškovima osoblja koji su, u odnosu na 2010., smanjeni za 100,8 milijuna kuna te na svim ostalim troškovima poslovanja na koje su mogli utjecati, podnoseći izvješće Uprave o poslovanju Holdinga za 2011., koje su većinom glasova, 32 za, četiri protiv i četiri suzdržana, danas prihvatili gradski zastupnici.

Čović je kazao i da će u 2012. godini imati još bolje rezultate rada te smatra da bi Holding 2013. godinu trebao završiti bez gubitaka.

Istaknuo je i da su u 2011. godini sve podružnice, osim ZET-a, poboljšale poslovne rezultate zabilježila pozitivne rezultate poslovanja.

Predsjednik uprave Holdinga kazao je da je današnja situacija kompleksna po pitanju likvidnosti, a problemi koje imaju ne može riješiti sam Holding bez suradnje s Gradskom upravom i Skupštinom.

Napominjući kako dolazi predizborno vrijeme u kojem je Holding jedna od tema, Čović je pogrešnim nazvao tvrdnje da Holding vode SDP, HDZ, HNS ili druge stranke. "Holding vode Skupština i Uprava, a ne političari", kazao je.

Najavio je i da će do kraja godine u svim podružnicama imati nove sistematizacije radnih mjesta a svi će radnici dobiti nove ugovore o radu. Također, do tada neće biti smjene voditelja podružnica.

Obraćajući se predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Davoru Bernardiću, Čović je rekao da nije dobro što ih nisu konzultirali oko rebalansa proračuna i promjenama u upravi.

"Nije dobro da predsjednik uprave u 16 sati na portalu dozna da se nešto važno događa. Nadam se da je to zadnji put", kazao je.

Danira Bilić (HDZ) je rekla kako je začuđena tvrdnjama Ive Čovića po kojima postoje samo dva načina za poboljšanje poslovanja Holdinga: povećanje opsega usluga ili povećanje cijena.

"Iz Holdinga se već godinama najavljuje racionalizacija poslovanja i restrukturiranje i pobošljanja u procesu javne nabave, no - ništa od toga", navela je Bilić dodajući da se zbog tri, četiri razine odlučivanja dešava da neki strojevi čekaju i po godinu dana kako bi bili pušteni u upotrebu.

"Izlike su vam loše", dodala je i ocijenila kako je menadžment najodgovorniji za racionalno poslovanje Holdinga i za provođenje mjera za izlazak iz krize koje se, dodaje, umjesto toga stalno recikliraju i ne ispunjavaju, a da za to nitko ne odgovara.

Izrazila je i žaljenje što ne vidi program koji će riješiti probleme i dodala da je HDZ zato protiv izvješća.

"Ne vidim boljeg čovjeka koji bi bolje vodio Holding od našeg Ive. Svi smo mi izabrali Ivu i ova skupština stoji uz njega", bio je jedini komentar Dragana Kovačevića (HNS) čime je izrazio svoje i HNS-ovo ogorčenje na izlaganje predsjednika Uprave Holdinga Ive Čovića o poslovanju u 2011. i postupke u imenovanju čelništva Holdinga.

Željko Brebrić (Nezavisna lista Tatjane Holjevac) smatra da bi trebalo objediniti raspravu o radu Holdinga i o gradskom proračunu jer bi se, navodi, tek tada vidjela prava istina o gubicima i kreditima.

HDZ-ovi zastupnici su i u pojedinačnoj raspravi snažno kritizirali poslovanje i upravljanje Holdingom gdje su se, kažu, "pomiješale babe i žabe". "To je kombinat, a ne Holding. Sustav je trom, centralizacija nije uspjela", ocijenio je HDZ-ov zastupnik Tomislav Babić i dodao kako primjerice Zagrebačkim tržnicama, zbog centralizirane nabave, treba dva dana da poprave ventil, a voda za to vrijeme curi..

Nitko iz SDP-a nije se javio za raspravu o izvješću o radu Zagrebačkog holdinga za 2011.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12:07 Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović na današnjem je aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, nečuvenim napadom HDZ-ove zastupnice Božice Šolić na voditelja podružnice Zagrebačke ceste Alena Gospočića.

Božica Šolić upitala je Čovića hoće li i dalje na čelu podružnice Zagrebačke ceste ostati osoba koju radnici optužuju da ih maltretira, vulgarno se ponaša prema njima, posebno ženama te je, po podacima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, sudjelovao u preprodaji željeza. Također, upitala je je li točno da su zbog njega u tvrtki i istražitelji USKOK-a.

"Radi se o nečuvenom napadu na djelatnika Holdinga, jer ne može se bez dokaza nekoga proglašavati kriminalcem i nemoralnim. Isti je dan otišla interna revizija u Zagrebačke ceste, a ovih dana očekujemo izvješće", kazao je Čović zatraživši od Šolić da se ispriča Gospočiću koji nazoči sjednici, a što je ona odbila dok državne institucije ne utvrde njegovu nevinost.

"Pa radnici tvrde da šverca željezo, a ja imam saznanja da su skladišta nekih djelatnika Zagrebačkih cesta puna željeza koja preprodaju", kazala je Šolić.

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić upozorio ju je da je zakonska dužnost prijaviti korupciju ako ima saznanja o tome, jer je inače sudionik. "Tko ne prijavi korupciju u njoj sudjeluje", naveo je, a HDZ je potom zatražio stanku za klub.

Margareta Mađerić (HDZ) je potom ocijenila da je Bernardić grubo povrijedio prava gradskih zastupnika na slobodu govora te upozorila da SDP ima dvostruke kriterije u Skupštini i u Saboru. Dodala je i kako već šest-sedam godina bezuspješno traže odgovore od gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Uprave Holdinga Čovića te mu poručila da ne može prijetiti da neće dolaziti na skupštinske sjednice jer je tu, kazala je, zbog građana Zagreba, baš kao i gradski zastupnici.

"Nitko nikom nije zabranio da govori, ali treba paziti da izrečena riječ može biti teška", odgovorio joj je Bernardić.

Tomislav Babić (HDZ) pitao je hoće li Grad osnovati krizni stožer zbog teške ekonomske situacije ili će otvarati pučke kuhinje i konačišta. Bandić mu je na to odgovorio da nije u redu kad zavladaju patologija i mržnja pa se odbacuju svi njegovi prijedlozi pa tako i rebalans gradskog proračuna ili pak rješenje koje nudi za tvrtke Gredelj i Končar nabavkom novih tramvaja u suradnji s državom.

"Proizvodnja je u krizno i recesijsko vrijeme važna, a to nikoga ne interesira. Uz to, šalju mi poruke da će prihvatiti rebalans ako odustanem od 'Cvjetnog' koji je već gotov i 'fontana' koje su 75 posto gotove", rekao je i dodao: "Kriv sam što sam gradonačelnik".

"Oni koji jurišaju na fotelje trebaju se strpiti do lokalnih izbora u svibnju", poručio je navodeći kako će dotad vjerojatno obećavati štošta jer se, prije izbora, prije svadbe i poslije lova najviše laže.

Predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića pozvao je da, ako zna da su se do sada poslovi u gradu dijelili ispod stola, to i prijavi. "Prijavite to, Bernardiću, ako znate što je to ispod stola, jer sudjelujete u tome ako nešto znate, a niste prijavili", kazao je Bandić.

Izrazio je bojazan da će u Uredu za socijalnu skrb morati osnovati fond pomoći onima koji ne mogu platiti stanarinu, ogrjev i ostalo.

HDZ-ovka Danira Bilić upitala je Čovića zašto se ne provodi zakon o otpadu koji je na snazi dvije godine i koji je propisao da se ne smije naplaćivati odvoz otpada po veličini nekretnine te zašto još nije zaživjela naplata po volumenu ili količini otpada.

Čović je odgovorio da je sustav odvoza i deponiranja otpada u Zagrebu funkcionira dobro te nema prigovora. Napomenuo je da rade na novom modelu, naplate po količini koji, kazao je, treba dobro napraviti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će brzo imati konačno riješenje tog problema, jer sustav naplate otpada po veličini nekretnine nije dobar te treba vršiti naplatu po količini otpada.

______________________________________________________

ZAGREB - Klub HSLS-HSS usprotivio se na početku današnje

najavama uoči same sjednice da će Skupština odbiti prijedlog rebalansa gradskog proračuna kao i imenovanju članova u Skupštinu i Upravu Zagrebačkog holdinga po hitnom postupku.

"Rebalans je prevažna točka da odbijanje donosimo u dvije minute uz objašnjenje - ne sviđa nam se i gotovo", kazao je Nenad Matić (HSS) u ime Kluba HSS-HSLS nakon stanke koju su zatražili tijekom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Skupštine.

Naveo je i da možda ne stoje tvrdnje predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića da je rebalans pun nepravilnosti jer je gradonačelnik za sjednicu pripremio i amandmane na rebalans kojima se to može "popeglati".

Zatražio je da se s tim u vezi sastane matični odbor, kao i Odbor za Statut, poslovnik i propise, na što je Bernaradić odgovorio da će to mišljenje svakako uzeti u obzir.

Stanku su zatražili i HDZ i HNS, a potom je Margareta Mađerić (HDZ) objasnila kako je i HDZ protiv da se odluke o tome tko će biti novi članovi Uprave i Skupštine Zagrebačkog holdinga donosi "ad hoc", navodeći takav postupak "SDP-ovom demokracijom na dekleratoran način".

Dragan Kovačević (HNS) pak smatra da su ti prijedlozi "nedorečeni i protiv zdrave pameti".

"Znate li vi uopće što je Skupština Holdinga? Ovdje ste obrnuli situaciju - u upravu imenujete politiku, a u skupštinu struku, umjesto obrnuto", pobunio se Kovačević.

"Nemojte biti tužni što se imenuju stručnjaci umjesto političara", komentirao je Bernardić.

Po hitnom postupku, većinom glasova, u dnevni red je ipak uvršten prijedlog o smanjenju broja predstavnika Grada Zagreba u Skupštini Holdinga te prijedlog za imenovanje člana Uprave Holdinga.

Sjednica je nastavljena aktualnim satom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:38