KONTROVERZNI SUDAC

BANALNA PROVJERA PRERASLA U AFERU Rat Turudića i Ostojića zbog zahtjeva suda iz Njemačke

Banalni postupak za suce Miličević i Kos šef Županijskog suda digao na razinu političke afere
 Damjan Tadić/CROPIX

Zbog banalnih provjera adresa dvoje sudaca došlo je do novog sukoba na relaciji zagrebački Županijski sud - Ravnateljstvo policije. Kako doznajemo, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Turudić jučer se požalio na ponašanje policijskih službenika koji su prethodnoga dana izvršili tzv. terensku provjeru prebivališta na kućnoj adresi sutkinje Županijskog suda Renate Miličević. Osim toga, navodno je sporno slično postupanje policije u odnosu na suca Vrhovnog suda Damira Kosa.

Pritužba MUP-u

Predsjednik Županijskog suda, sudac Turudić potvrdio nam je samo da je uputio pritužbu Ravnateljstvu policije zbog, kako je naveo, neprimjerenog ponašanja policajaca tijekom spomenutog postupanja, ali u druge detalje nije želio ulaziti. Za komentar ove situacije jučer nismo mogli dobiti ni sutkinju Renatu Miličević.

No, kako neslužbeno doznajemo, policijski službenici najprije su u ponedjeljak ujutro došli na njezinu prijavljenu kućnu adresu kako bi utvrdili stanuje li ona uistinu na toj adresi. Učinili su to u sklopu policijske suradnje po zamolbi iz Njemačke.

Dva slučaja

Naime, radi se o tome da bi sutkinja Renata Miličević, prema stavu Vijeća Vrhovnog zemaljskog suda u Münchenu, mogla biti pozvana kao svjedok u postupku protiv bivših šefova jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača optuženih za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Stoga su molili provjeru njezine adrese kako bi joj mogli uputiti poziv. Policija je za svoje njemačke kolege obavila već više desetaka sličnih provjera vezano za isti sudski postupak. No, u ovom slučaju problem je navodno nastao zbog načina na koji su policajci obavljali provjere. U jutarnjem obilasku policajci nisu zatekli sutkinju na njezinoj adresi jer je već otišla na posao.

U drugom pokušaju, u poslijepodnevnim satima, navodno su najprije ispucali cijeli set pitanja o tome tko je ona, gdje radi, gdje stanuje, gdje je bila proteklih sati i slično prije nego što su joj rekli razlog svog posjeta. Ukratko, prema izvorima sa suda, policajci su sutkinju tretirali praktično kao nekog kriminalca koji se ne odaziva sudskim pozivima. Vrlo sličan pristup policajci su navodno imali i provjeravajući prebivalište suca Vrhovnog suda Damira Kosa.

Posjet supruzi

Ni njega, kako doznajemo, nisu zatekli na kućnoj adresi prilikom prvog obilaska. No, zatekli su njegovu suprugu, inače sutkinju Županijskog suda u Velikoj Gorici, te su njoj vezano za njezina supruga postavljali pitanja slična onima kao u slučaju sutkinje Miličević.

Sudac Turudić u svom je dopisu šefovima policije uz sve pritužbe navodno skrenuo pozornost da bi bilo puno primjerenije da je policija provjere obavila drugim putem, preko radnih mjesta sudaca, odnosno sudske uprave. Suca Kosa jučer također nismo uspjeli dobiti za komentar, a službeno se nije očitovao ni MUP.

No, u neslužbenim reakcijama iz MUP-a moglo se čuti da su provjere prebivališta po zamolbi iz Njemačke uistinu provedene, ali da u postupanju njihovih službenika nije bilo ničega neuobičajenog. - Odradili smo već niz takvih provjera i nije bilo nikakvih pritužbi.

Njemački zahtjev

Nemamo nikakvih saznanja da bi naši službenici prilikom provjera prebivališta dvoje sudaca postupali bahato ili da su se ponašali na neprimjeren način - rekao nam je dobro upućeni izvor u MUP-u. Svaka pritužba, pritom su istaknuli, bit će temeljito razmotrena i provjerena. Zašto bi njemački sud mogao pozvati dvoje hrvatskih sudaca kao svjedoke, nije do kraja jasno.

Međutim, za pretpostaviti je da bi sudac Kos mogao biti interesantan Nijemcima zato što je kao sudac Županijskog suda prije 15 godina vodio postupak protiv Vinka Sindičića, jednog od ključnih svjedoka u postupku u Njemačkoj. Sudac Kos oslobodio je Sindičića optužbe za ubojstvo Brune Bušića.

Što se pak tiče sutkinje Miličević, ona je bila uključena u ispitivanja Zdravka Mustača putem videolinka iz Zagreba 2008. godine, kada je Mustač bio svjedok u postupku protiv Krunoslava Pratesa, osuđenog za ubojstvo Đurekovića .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:16