SPLITSKI GRADONAČELNIK BALDASAR:

BALDASAR 'Žele me ocrniti: biznismeni koji drmaju Splitom, ali i SDP-ovci kojima nisam po volji'

Natječaj za Turističku palaču je čist, prozivaju me bez dokaza. Ako žele vladati, neka odu na izbore i dobiju ih
Split, 250814.Zgrada Banovine.Sjednica gradskog vijeca Grada Splita.Na fotografiji: Ivo Baldasar.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX / CROPIX

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na današnjoj će konferenciji za novinare još jednom pokušati objasniti tijek događaja u aktualnoj aferi Turistička palača, prvom značajnijem projektu u njegovu mandatu, zbog koje USKOK već danima češlja gradsku dokumentaciju.

Goran Kačunić iz tvrtke F tours, vlasnik više objekata na početku Rive i Zapadnoj obali, tvrdio je da je njegova ponuda bila povoljnija odizabrane tvrtke Valleus i Baldasara optužio za mutne poslove te pogodovanje. Baldasar pak tvrdi kako je Kaćunićeva ponuda bila neregularna jer nije sadržavala sve potrebne podatke.

USKOK istražuje natječajnu dokumentaciju oko Turističke palače. Što očekujete od istrage?

- Istražitelji su u Grad Split došli na moj poziv. Sam sam sebe prijavio. Pripremio sam svu dokumentaciju i predao im je. Neka ljudi rade svoj posao. Znam da je sve po zakonu i mogu biti miran. Uostalom, natječaj nisam radio ja osobno, nego sedmeročlano stručno povjerenstvo koje je analiziralo svaku prispjelu ponudu. No, slažem se, imam zapovjednu odgovornost i od nje ne bježim, pa sam zato sam sebe kazneno prijavio. Ovaj javni linč, napadi na zakonite rezultate natječaja, članovi povjerenstva doživljavaju kao uvredu svojoj stručnosti, tako da je i njima u interesu da se ta priča konačno razriješi i objasni. Ponuda tvrtke Valleus bila je regularna i odabrana je kao najpovoljnija.

Dakle, ostajete pri rezultatima natječaja?

- Da. Odnosno, iza natječaja ne stojim ja nego stručno povjerenstvo koje se time bavilo. Odluka će ići na Gradsko vijeće, pa neka vijećnici odluče kako žele. Njihovo je pravo prihvatiti ili odbiti rezultate natječaja.

Ako je sve po zakonu, čemu onda cijela ova priča?

- Pokušava se stvoriti dojam nekakvih mojih protuzakonitih radnji, zakulisnih igara koje nanose štetu gradskom proračunu, ocrniti me i prikazati da ne radim u interesu grada Splita. Dobro znam tko stoji iza pokretanja priče. Kad kažem da je riječ o javnom linču, ne mislim na novinare koji uglavnom dobro rade posao i propituju ovaj slučaj. Linč predvodi skupina poduzetnika koji već godinama vladaju s pola Splita i s kojima sam ušao u obračun.

Taj je rat kulminirao sada, na slučaju Turističke palače, jer me kroz tu priču pokušavaju diskreditirati. Ali neću odustati od namjere da im ne dozvolim gospodarenje Splitom. Ako žele vladati, neka odu na izbore i dobiju ih. Nema veze što imaju mnogo novca, neću dopustiti da njime vladaju mojim gradom.

Možete li malo konkretnije, o kome se radi?

- Radi se o proširenoj Listi Velog mista (nekad vladajuća u Splitu, op.a.), grupi poduzetnika koji su nekad bili najbliži krug bivšeg premijera Ive Sanadera i koji drmaju Splitom. No, tu nisu samo oni. U toj organizaciji protiv mene ima i članova HDZ-a, ali i moje stranke, SDP-a, koji su uvjereni da ne zastupam poziciju stranke. A moja je pozicija samo interes grada, bez obzira na to koliko to populistički zvučalo. Neću spominjati imena, sami će se prepoznati. Želim da znaju da neću odustati, bez obzira na sve pritiske.

Unosan posao dobio Baldasarov donator

Natječaj za Turističku palaču proces je kojim se daje plodouživanje, odnosno svojevrsna koncesija, za obavljanje djelatnosti u splitskoj Turističkoj palači, derutnom objektu na najprestižnijoj lokaciji u samom centru grada na početku Rive. Palača je danas u lošem stanju, godinama nije ulagano u obnovu iako predstavlja vrhunsku lokaciju za turističke i ugostiteljske aktivnosti. Palača danas služi tek kao mjesto za nekoliko restorana i kafića, dok bi mogla biti vrh ponude bujajućeg splitskog turizma. Po propozicijama, privatni partner morat će uložiti oko milijun kuna u obnovu, a idućih 30 godina ubirat će najam od dvadesetak poslovnih prostora, mahom prestižnih ugostiteljskih objekata, te u proračun uplaćivati mjesečnu rentu.Odabrana je ponuda tvrtke Valleus iza koje stoji čovjek od Baldasarova povjerenja i donator u kampanji Stipe Mađor, što je izazvalo sumnju u pogodovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:52