RAT U SDP-U

Bačić o ratu u SDP-u: Grbinove prijedloge u Sabor može slati Klub, a ne stranka

‘Ostao sam zatečen prijedlogom SDP-a, jer mi nismo partijska država. Njihov zahtjev nije ostvariv ni po zakonu ni po poslovniku‘
Branko Bačić
 Goran Mehkek/Cropix

Peđa Grbin koji je prošlu subotu postao novi šef SDP-a, kako se tumači saborski Poslovnik, ne može biti šef saborskog Kluba sve dok ne dobije blagoslov većine članova. Sve drugo je rašomonijada. Obavijest koju je 'stari' šef Kluba SDP-a Arsen Bauk poslao Tajništvu Sabora: da je Predsjedništvo suspendiralo rad kluba, temeljem Statuta SDP-a koji nameće obavezu zastupnicima da moraju provoditi politiku stranke te da je Grbin imenovan novim predsjednikom s četiri nova potpredsjednika, Baukom, Sinišom Hajdašem Dončić, Sabinom Glasovac i Mirelom Ahmetović, zasad nema pokriće. Drugim, riječima, rasplet novog frakcijskog rata u SDP-u ne može se rješavati u Saboru.

Osim što su Grbina u ponedjeljak po direktivi bivšeg glavnog tajnika Nikše Vukasa na Ibleru zatekla prazna parkirna mjesta na kojemu su dotad stajale dvije limuzine, u utorak mu je Klub zastupnika otkazao poslušnost u vezi novih kadrovskih rješenja u Saboru.

To je rezultiralo hitnim sazivanjem sjednice Predsjedništva. Sretna je okolnost da je Bauk stari predsjednik, a novi budući potpredsjednik Kluba, tako da se naizgled čini da nema zapreke da komunicira s Tajništvom. No, to je žongliranje izrodilo niz pitanja: ima li Predsjedništvo SDP-a pravo kadrovirati po Saboru, odlučivati uime svojih zastupnika kad se oni otmu kontroli? Kakav je smisao izbora ako stranka derogira prava zastupnika, a mandat im je neotuđiv?

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić zamolio je SDP-ovce da uzmu pauzu od desetak dana i dogovore se, da ih ne dovode u situaciju da arbitriraju tko je šef radnog tijela. "Ostao sam zatečen takvim prijedlogom SDP-a, jer mi nismo partijska država. Njihov zahtjev nije ostvariv ni po zakonu ni po poslovniku", kazao je Bačić i pojasnio da Baukova obavijest može ići u proceduru ako je Klub poslao taj zahtjev, a ne Predsjedništvo. De facto, da ih se Baukova obavijest o suspenziji ne tiče sve dok se odluke ne donesu većinom glasova Kluba. A bitne su jer se na temelju njih određuju i saborske plaće i koeficijenti; predsjednici klubova u rangu su ministara.

Poslovnik

Praksa je da šefove saborskih klubova ne treba blagosloviti Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove koji potvrđuje predsjednike i članove odbora. Toga je svjestan i Bauk jer nije proslijedio kadrovska rješenja za odbore. Poslovnik se uopće ne dotiče stranačkih tijela. Člankom 29. definirano je da predsjednik Kluba zastupnika, glede prava i obveza, ima položaj predsjednika radnog tijela. A člankom 30. da su klubovi obvezni odluku iz članka 29. dostaviti predsjedniku Sabora i tajniku Sabora.

"Obavezno se prilažu pravila rada i podaci o članovima. Klubovi su obvezni obavijestiti predsjednika Sabora i tajnika Sabora i o svim promjenama u svom radu i članstvu najkasnije u roku od tri dana od nastale promjene, uz priložene potpisane izjave o pristupanju ili istupanju zastupnika iz Kluba." Članak 272. prilično je jasan. Imenovanje i razrješenje predsjednika i potpredsjednika Sabora mogu predložiti klubovi ili najmanje 40 zastupnika, a predsjednike, potpredsjednike te članove radnih tijela Odbor ili najmanje 15 zastupnika.

Dva kluba

Silvano Hrelja, dopredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, kaže da treba razdvojiti unutarstranačke od klupskih stvari i poslova, te da se Sabor u njih ne miješa. "Ustroj je takav da se odluke tijela stranke moraju poštivati, ali one moraju postati odluke Kluba. Kad dobijemo prijedlog Kluba, verificirat ćemo dogovor. Činjenica jest da poslovnik o radu kluba donosi klub koji je skup članova podređen predsjedništvu. Članovima nije zabranjeno bojkotirati odluke predsjednika, ali moraju biti spremni na posljedice i stegovne mjere. To su pravila igre."

Ne dobije li Grbin podršku - prognozira se da može dobiti od 54 do 70 članova od 103 člana GO - čeka ga crni scenarij: određivanje stegovnih mjera koje bi raspolutile SDP-ovce u dva kluba. Vedranu Đulabiću, izvanrednom profesoru na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta, ovaj potez izgleda kao APP, ako prođe-prođe. Uz ogradu da nije upućen u Statut SDP-a, smatra da logika stvari govori da je stranka jedna pravna osoba, a klub druga.

Klub je kao kolegijalno tijelo stranke, forum u kojemu je potrebna većina glasova. A Predsjedništvo ne može odlučivati uime Kluba u Saboru. Može 'neposlušnike' izbaciti iz stranke. SDP nema manevarskog prostora osim osigurati u klubu većinu za odluke novog Predsjedništva", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:47