REPORTAŽA IZ DOLINE NERETVE

AUTOCESTA KONAČNO STIGLA DO NERETVE: ‘Buka nam je uši probila, a sreća je što nema mrtvih’

Autocesta konačno stiže u dolinu Neretve, odbrojavaju se posljednji sati do puštanja u promet tih spasonosnih dvadesetak kilometara prometnice od Vrgorca do Karamatića i od Vrgorca do Novih Sela, odnosno granice s Bosnom i Hercegovinom. Euforija među Neretvanima, ali i ostalim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije, zapravo tek počinje, jer će se u blagdanski posjet prijateljima i rodbini voziti kraće i stići brže. Putovanje će se skratiti za šezdesetak minuta. Otvorenju autoceste posebno se vesele stanovnici naselja u zaleđu Ploča pa sve do Vrgorca koji su posljednje tri godine doslovno živjeli okruženi stotinama vozila, kojima je ovo bila najbliža ruta do uključenja na autocestu. Uska i vijugava prometnica, kojom na pojedinim dijelovima, poput mostića na rijeci Matici, jedva može proći jedan osobni automobil, preko noći je postala magistrala.Mnogi su mještani, doduše, u tome pronašli priliku za zaradu, jer su uz cestu postavili improvizirane štandove na kojima su prodavali voće i povrće, domaće vino i rakiju.

Prodaja voća i povrća

- Nama je odgovaralo da ima prometa. Ja sam tri godine prodavala svoje voće i povrće. Ponešto se i zaradilo - rekla nam jedna prodavačica koju smo zatekli u pakiranju štanda. U naselju Staševica cesta prolazi samim središtem mjesta, uz osnovnu školu.Zagužvalo bi se posebno tijekom ljeta.

- Dojadila nam je gužva - kaže 79-godišnja Marija Kužić. - Buka nam je uši probila, ali, hvala Bogu, otvara se autocesta. Izdržali smo za korist države i prava je sreća da nitko nije poginuo.

Svi s kojima smo razgovarali slažu se da će nakon odlaska radnika s autoceste biti manje posla i za lokalne trgovine i kafiće u Pločama i Vrgorcu. Vlasnici tih obrta objašnjavaju da su radnici, doduše, malo trošili jer nisu imali osobito velike plaće, ali ih je zato bilo mnogo. Većina je bila smještena u kompleksu napuštene škole u naselju Kula.

Treća smjena

Otkako se počela graditi autocesta, naselja u općini Pojezerje postala su najveća gradilišta u Hrvatskoj i od buke i prašine doslovno nisu mogla živjeti. Svi stanovnici jednoglasno su se dogovorili da dopuštaju mehanizaciji raditi treću smjenu, dakle po cijelu noć, a protiv prašine se nisu bunili. Međutim, načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković, očekuje da će HAC izaći ususret pri zapošljavanju.

- Imamo kadrove svih profila, i za rad na naplatnim kućicama i vatrogasce. Općina Pojezerje školovala je četiri mlada vatrogasna tehničara koji bi se trebali zaposliti na autocesti. To je isplativo jer HAC neće trošiti na putne troškove - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:48