AFERA HYPO BANKA

Austrijanci Zagorca terete za udruživanje u zločinačku grupu

Austrijski Der Standard objavio je da prijavljenim direktorima i Zagorcu prijeti tri godine zatvora
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Bivši general Vladimir Zagorec, bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer i član uprave Günter Striedinger sa skupinom bivših direktora Hypo banke, partnera i klijenata udružili su se u zločinačku organizaciju, sumnja posebna skupina istražitelja austrijskog državnog odvjetništva, a prenosi austrijski dnevni list Der Standard. Skupina istražitelja nazvana SOKO Hypo prijavila ih je zbog sumnjivih kredita iz 2004. godine, tvrde austrijski novinari.

Sami sebi plaćali usluge

Krediti su prije šest godina dodijeljeni tvrtkama koje su na razne načine bile vezane uz poslove Vladimira Zagorca. Primjerice, kredit od 5,6 milijuna eura, koji je dodijeljen švicarskoj tvrtki Antao Holding AG, čiji je šef bio odvjetnik Gerold Hoop, a kojeg državno odvjetništvo u Lihtenštajnu istražuje zajedno sa Zagorcem zbog pranja novca.

Der Standard piše da je Antao kredit dobila kako bi kupila hrvatsku tvrtku Inter-Construct koja se bavila kupnjom građevinskog zemljišta uz more, a gdje je u planu bila gradnja turističkih apartmana.

Istražitelji su se posebno koncentrirali na strukturu kredita - čak 1,4 milijuna eura otišlo je na konzultantske poslove tvrtke Sambuca, a još dodatnih 900 tisuća na stavku nazvanu “predinvesticije i razvojni troškovi”. Kako je Sambuca tvrtka koja u vlasništvu ima Antao Holding, istražitelji sumnjaju da se novac samo vrtio u krug.

Ostala imena krupnih igrača iz tzv. zločinačke, Kulterer i Striedinger taj su kredit odobrili. Tu se priča komplicira jer Standard navodi da je samo dan nakon što je kredit 25. listopada 2004. odobren, jedna tvrtka-kći iz Hypo grupe na više od osam milijuna eura procijenila teren koji je založen kao osiguranje. Riječ je o običnoj oranici, za koju je građevinska dozvola tek trebala biti odobrena. Veliki dio kredita ni danas nije otplaćen.

Nagomilani rizični krediti

Kulterer je bio šef Hypo banke od 2000. do 2006. godine, a u svom iskazu posebno je optužio Striedingera i ostale šefa Hypa. Tada, u veljači, ustvrdio je da je i Zagorec bio Striedingerov čovjek, a da su za probleme s njim, ali i s Brunom Orešarom, znali i u Austrijskoj nacionalnoj banci i Agenciji za nadzor financijskog tržišta.

- Zagorčeva mreža bila je zastrašujuća, i oko njega se nagomilalo oko 136 milijuna rizičnih kredita - rekao je Kulterer. Za udruživanje svima prijeti do tri godine zatvora, ako im se dokaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:42