BAJONE SE BOJI LIKVIDACIJE

Atentator na Pukanića želi biti pokajnik

U utorak oko 20 sati došao je u policiju u Banjoj Luci jer strahuje od izručenja u Srbiju

ZAGREB, BANJA LUKA - Bojan Gudurić, 24-godišnji pripadnik novosadskog podzemlja optužen za ubojstvo Ive Pukanića, želi biti pokajnik. To je izjavio policiji RS-a, ali Gudurić bi teško mogao postati jer je suđenje već zakazano. Nakon što je u utorak oko 20 sati ušetao u Centar javne sigurnosti, policiji nije htio reći ništa o tome gdje se skrivao nakon Pukanićeva ubojstva 23. listopada 2008. godine i tko su mu bili pomagači. Znakovito je da je prošlog četvrtka, 28. siječnja, MUP Srbije za Gudurićem raspisao međunarodnu “crvenu tjeralicu” zbog nekih razbojstava u Srbiji tijekom 2004. i 2005. godine u Novom Sadu, Somboru i Srbobranu u kojima je opljačkano 2,2 milijuna dinara.

Vjeruje u naše pravosuđe

Gudurić i Robert Matanić, prvooptuženi za Pukanićevo ubojstvo, upoznali su se u sremskomitrovičkoj kaznionici gdje su obojica izdržavala zatvorsku kaznu.

Prema nekim informacijama iz banjolučkog krim miljea, Gudurić želi biti svjedok pokajnik na suđenju i “tempirao” je predaju uoči početka suđenja. Njegov odvjetnik Nenad Balaban, banjolučki odvjetnik koji je svojedobno bio predsjednik banjolučkog Okružnog suda kojem je u ožujku prošle godine podmetnut požar pred vrata odvjetničkog ureda, tvrdi da se “ Bojan Gudurić odlučio predati Hrvatskoj jer vjeruje u hrvatsko pravosuđe, kao i u to da će na sudu dokazati svoju nevinost”. Iako je odveden u ekstradicijski pritvor u Sarajevo, Gudurić traži da ga se što prije izruči Hrvatskoj.

- Prema našim spoznajama, Gudurić se cijelo vrijeme skrivao na teritoriju BiH, a nama se jučer obratio putem odvjetnika Balabana koji je dogovorio njegovu predaju - izjavio je Uroš Pena, direktor policije RS-a. Prema njegovu mišljenju, Gudurić nije prelazio granicu sa Srbijom jer se vjerojatno bojao kriminalnog podzemlja u Beogradu koje je kontrolirao Sreten Jocić, organizator Pukanićeva ubojstva. Pena nam nije mogao otkriti sadržaj Gudurićeva iskaza, kao ni potvrditi moguća nagađanja o njegovu pokajništvu.

Ne zna pucati iz puške?

U zločinačkoj organizaciji koja je ubila Ivu Pukanića i Niku Franjića Gudurić je zauzimao položaj neposrednog atentatora budući da je u blizini redakcije Nacionala čekao s pripremljenim snajperom, u slučaju da žrtve ne poginu od eksplozije.

Gudurić ne poriče da je bio u Hrvatskoj prije i u vrijeme atentata na Pukanića i Franjića, kao ni da je držao snajper na kojem je nađen njegov DNK, ali tvrdi da je nelogično da bi ga gađao iz snajpera nakon što je već postavljen eksploziv. U prilog tome da njegov branjenik nije sudjelovao u atentatu Balaban navodi da Gudurić nije ni bio u vojsci i da ne zna pucati iz puške.

Budući da je i Srbija zatražila Gudurićevo izručenje, ali tek 28. siječnja, i da je Gudurić državljanin Srbije bosanskohercegovačko pravosuđe morat će razmotriti kome će izručiti okrivljenog za Pukanićevo ubojstvo. Hrvatska je već ranije za njim raspisala tjeralicu, pa bi ta činjenica trebala biti odlučujuća u odluci o izručenju, kao i okolnosti kaznenog djela.

Danas za 9 sati zakazan je početak suđenja optuženima za ubojstvo Ive Pukanića. Kako smo doznali, USKOK neće tražiti odgodu suđenja zbog Gudurićeve predaje.

Već uhićeni

Robert Matanić

Na odsluženju zatvora u Sremskoj Mitrovici zbližio se s Bojanom Gudurićem

Slobodan Đurović

Jocićev kum osmislio operaciju ‘Balkan Express’. Pravda se da nema veze s ubojstvom

Luka Matanić

Bratić Roberta Matanića ušao je u posao upravo po njegovu nagovoru

Amir Mafalani

Jedini ostao u Zagrebu nakon likvidacije Pukanića, član bugarske skupine

Željko Milovanović

Uhićen je krajem svibnja 2009. u Beogradu. Sumnjiči ga se da je postavio bombu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:01