DOBILI 3,9 MILIJUNA KUNA

ARBITRAŽA U PARIZU Hrvatsku zastupa tvrtka čiji je savjetnik i Miomir Žužul

Bivši hrvatski ministar je čovjek koji je američku tvrtku prvi doveo u Hrvatsku
 Vjekoslav Skledar

Od 15. travnja do danas, prema podacima objavljenim na stranicama Vlade, američkoj odvjetničkoj kući Patton Boggs za troškove pružanja usluga pravnog zastupanja u slučaju arbitraže Vlade protiv mađarskog MOL-a plaćeno je nešto više od 3,9 milijuna kuna. Sva sredstva su isplaćena iz proračunske zalihe. Te isplate su toliko opteretile proračunske zalihe da je ministar financija Boris Lalovac na nedavnoj sjednici Vlade izjavio kako su sredstva u toj kasici prasici gotovo presušila. Što točno piše u ugovoru između Vlade i američke odvjetničke tvrtke označeno je kao povjerljivo. Osim toga, nije jasno po kojoj je proceduri izabrana upravo ta odvjetnička kuća.

Vlada je s tom američkom tvrtkom potpisala ugovor o zastupanju u ožujku ove godine, a uskoro se na vratima Ministarstva gospodarstva pojavio njihov predstavnik Luka Mišetić. Odvjetnik Mišetić ovaj se tjedan kao zastupnik Vlade pojavio na prvom ročištu arbitražnog vijeća u Parizu.

Odvjetnička kuća Patton Boggs ima zaposlenih oko 600 odvjetnika i lobista, a među njima je kao međunarodni savjetnik zaposlen i Miomir Žužul, nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova i veleposlanik u SAD-u. Na njegovoj stranici piše da “veleposlanik Žužul savjetuje klijente u području vanjskopolitičkih pitanja, uključujući i političke te gospodarske teme u Europi, Bliskom istoku i Aziji; NATO aktivnosti i proširenje; Europska unija - procesi i praksa; i odnosi tvrtki i vlada”.

Na službenoj stranici se ne navodi otkad je Žužul njihov savjetnik. Zanimljivo je da je upravo Miomir Žužul u ime Vlade s Patton Boggsom 1999. godine potpisao ugovor o lobiranju. Patton Boggs obvezao se da će za mjesečnu naknadu od 20.000 američkih dolara u Kongresu i izvršnoj vlasti lobirati za hrvatske interese, pripremati mogući Tuđmanov posjet SAD-u i dojavljivati hrvatskim predstavnicima o odlukama američkih vlasti koje mogu biti zanimljive za hrvatske državne interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:23