Cijena razgraničenja

Arbitraža će i nas i Slovence stajati pet milijuna eura

ZAGREB - Arbitražni postupak u kojem će se utvrditi hrvatsko-slovenska granica Hrvatsku će koštati između četiri i pet milijuna eura, procjenjuje visoki izvor iz Ministarstva vanjskih poslova koji je želio ostati neimenovan.

Jednak trošak

Prema pisanju lista Finance i slovensko ministarstvo vanjskih poslova također procjenjuje da će Sloveniju postupak koštati oko pet milijuna eura iako u Ljubljani priznaju da je nezahvalno prognozirati preciznu cijenu povlačenja hrvatsko-slovenske granične crte. Dakle, prema sadašnjim projekcijama, ukupna cijena arbitažnog postupka koštat će hrvatske i slovenske građane oko deset milijuna eura. Arbitažni sporazum obvezuje Hrvatsku i Sloveniju da troškove postupka snose u jednakim dijelovima.

Zanimalo nas je kome će ići najveći dio tog iznosa, odnosno tko će biti sudionici arbitražnog postupka. Međutim, Andreja Metelko Zgombić, voditeljica samostalne službe za međunarodno pravo u hrvatskom MVP-u kaže da o tome u ovom trenutku ne može detaljnije govoriti jer će konačnu odluku o sudionicima i projekciju troškova donijeti Vlada.

U slovenskom MVP-u su otvoreniji. Simona Drenik, voditeljica sektora za međunarodno pravo u tom ministarstvu, za tamošnje je Finance izjavila da će najveći dio tog novca otići na honorare sudaca arbitara te za honorare odvjetnicima koje će dvije vlade angažirati da sud uvjeravaju u njezine argumente.

Bez improvizacija

Slovenski predsjednik Danilo Turk je najavio “da bi bilo etično da se sudac, ako je slovenski državljanin, odrekne honorara jer je posao arbitra domoljubni posao”. Slovenski premijer Borut Pahor i predsjednik Turk već su započeli polemiku o “slovenskom” arbitru. Premijer je to mjesto ponudio Ernestu Petriču, ustavnom sucu i stručnjaku za međunarodno pravo, kojeg smatra najpogodnijim za tu fukciju.

To je naljutilo Turka, koji smatra da je još prerano za izbor arbitra. “Improvizacije nisu dozvoljene i ne smije se dopustiti da pri izboru prevladaju bliskost i prijateljstvo s kandidatom”, smatra Turk. On je sklon i mogućnosti da Slovenija za arbitra izabere stranog državljanina ako se ocijeni da će to donijeti bolji rezultat.

Sud u Bruxellesu

Naime, prema njegovu mišljenju, Slovenija u ovom trenutku nema kandidata za arbitra koji ima veliki autoritet u međunarodnim adrbitražama i iskustva u međunarodnom pravu. Prema slovenskom zakonu, za izbor arbitra mora se raspisati javni natječaj, kandidata potom odabire predsjednik Republike, koji imena jednog ili više kandidata šalje u parlament, koji, pak, arbitra bira većinom glasova. Sjedište arbitražnog suda bit će u Bruxellesu. Postupak će se voditi na engleskom pa je sve dokumente potrebno prevesti na taj jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:19