IZBORNI SUSTAV

APEL S PANTOVČAKA Josipović objasnio zašto je pisao šefu Sabora Leki, a ne Vladi

U pismu predsjedniku Sabora apelira da se u izborni sustav uvede preferencijalno glasovanje
 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je danas novinarima kako je uputio pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki kojim apelira da u Saboru pokuša postići konsenzus oko toga da se u izborni sustav uvede preferencijalno glasovanje i to već za predstojeće parlamentarne izbore 2015.

- Nedopustivo je da smo više demokratske standarde omogućili građanima prilikom izbora za EU parlament nego onima za Hrvatski sabor - smatra Josipović koji tvrdi kako i broj prikupljenih potpisa za referendum potvrđuje da građani žele drugačiji izborni sustav. Podsjetio je kako njegova inicijativa izmjena Ustava predviđa uvođenje preferencijalnog glasovanja, no budući da će ona biti završena tek u prvom kvartalu iduće godine to je prekasno za primjenu na izborima 2015., Josipović se obratio Leki.

JOSIPOVIĆ ZAOBIŠAO VLADU, POSLAO PISMO LEKI 'Država je pred slomom, moramo nešto učiniti'

- Sabor ima instrumente koji omogućuju da već za iduće izbore osigura preferencijalno glasovanje - objašnjava Josipović.

Objasnio je i novinarima zašto se obratio Saboru, a ne Vladi.

- Mi smo parlamentarna demokracija i Sabor mora postati mjesto gdje se traži konsenzus, stoga sam predložio predsjedniku Leki da učini sve kako bi među zastupnicima pokušao postići konsenzus oko preferencijalnog glasovanja, odnosno uvođenja novog demokratskog instrumenta u izborni sustav - kaže Josipović.

Tvrdi kako se ne radi o nikakvoj koordiniranoj akciji s premijerom Milanovićem, koji se također prije nekoliko dana založio za preferencijalno glasovanje, niti da to čini kako bi skupio bodove u predizbornoj kampanji.

- Pismo sam poslao baš sada zato jer je sada dozrijalo vrijeme da se promijeni izborni sustav. Osim toga ne možemo zanemariti niti posljednje događaje oko izbornog zakonodavstva - kaže Josipović koji tvrdi da Milanović nije niti znao za pismo koje je uputio šefu parlamenta.

ODUSTAJU OD MONETIZACIJE AUTOCESTA? 'Pritisak javnosti je ogroman, to ne možemo izdržati'

Osvrnuo se i na pokretanje referenduma protiv monetizacije autocesta.

- Mislim da monetizacija nije dovoljno iskomunicirana, odnosno Vlada nije dovoljno objasnila koji su njezini pravi razlozi, nedostaje prava rasprava i puna informacija - kaže Josipović koji se opravdava kako upravo zbog nedovoljno informacija niti sam ne može zauzeti konačan stav je li za ili protiv monetizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:45