ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA

Anketa: Većina građana protiv prijevremenih izbora, za 31,6 posto

Zagreb, 140413.Danas po prvi puta gradjani Republike Hrvatske glasaju za svoje zastupnike u Europskom parlamentu.Na fotografiji:gradjani glasaju.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Nakon izjava iz Sindikata javnih i državnih službi i HDZ-a koji traže prijevremene izbore agencija Promocija Plus na uzorku od 1300 građana za HRT je napravila istraživanje javnog mnijenja o toj temi.

Prema objavljenim rezultatima, ZA prijevremene izbore je 31,6 posto građana. PROTIV prijevremenih izbora je 10 posto više građana, točnije njih 41,2 posto.

14,2 posto građana smatra da nas nikakvi izbori neće spasiti od propasti, a njih 13 posto ne zna ili nema stajalište o prijevremnim izborima. Dakle, i prema stabilnoj političkoj većini u Saboru i prema rezultatima ovog ispitivanja javnog mnijenja, Vlada tj. predsjednik Republike, zasad nemaju nikakvog razloga raspisivati prijevremene parlamentarne izbore.

Testirana je i najava Sindikata javnih i državnih službi da će organizirati veliki prosvjedni skup dan uoči loklanih izbora, tj. na dan izborne šutnje 18. svibnja.

Takvu sindikalnu akciju u potpunosti podržava 26,9 posto ispitanih, a još 12,7 posto uglavnom podržava. Prosvjed na dan predizborne šutnje, nikako NE podržava 30,2 posto građana, a još 14, 2 posto uglavnom ne podržava. Onih koji ne znaju ili se ne mogu odlučiti je ukupno 15,9 posto, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:44