MINISTRICA ZA JUTARNJI

Anka Mrak Taritaš: 'I za stanove do 50 kvadrata od 2016. obavezan certifikat'

I stanovi manji od 50 kvadrata morat će imati energetski certifikat, a u novi Zakon o gradnju ugrađena je takva direktiva EU. Zašto, pitali smo ministricu graditeljstva Anku Mrak-Taritaš, koja je jučer predstavila projekt e-dozvola za brži postupak legalizacije novih građevina.

Zašto je bitno da i mali stanovi imaju energetski certifikat, a kuće do 50 kvadrata to ne moraju?

- Zato što EPBD direktiva državama EU dopušta da od obaveze certificiranja izuzmu samostojeće zgrade s ukupnom korisnom površinom ispod 50 kvadrata. Stanovi u zgradama (kućama) većim od 50 kvadrata potpadaju pod obavezu certificiranja bez obzira na veličinu.

U Zakon o gradnji je ugrađena direktiva EU tek sada promjenom tog zakona. Zašto prijašnje vlade to nisu napravile kad se Zakon mijenjao 2010.?

- U prijašnjem Zakonu bio je dio odredbi EPBD direktive, npr. obaveza energetskog certificiranja novih zgrada. No tek ovim zakonom direktiva je u potpunosti prenesena u hrvatsko zakonodavstvo jer smo ušli u EU.

Postoji li rok za certifikaciju stanova do 50 kvadrata?

- Otprije postoji obaveza certificiranja novih zgrada prije izdavanja uporabne dozvole. Od 1. siječnja 2014. potrebno je certificirati stanove u procesu kupoprodaje, a od 1. siječnja 2016. i one koji se iznajmljuju, daju na leasing i sl. Za stanove koji nisu na tržištu nekretnina to nije potrebno.

Hoće li se takvi manji stanovi moći prodavati i bez certifikata?

- To ne može spriječiti prodaju, no vlasnik stana bez certifikata krši zakon i izlaže se plaćanju kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:02