DUBROVNIK

Andro Vlahušić: Volim neugodna raspoloženja, jer bude energiju u ljudima

Dubrovnik, 020609.Danas je u hotelu Lero odrzana press konferencija pobjednicke koalicije SDP - HNS - HSLS - HSU na lokalnim izborima za gradonacelnika i Gradsko vijece.Na fotografiji: clan pobjednicke koalicije dr. Andro Vlahusic, gradonacelnik.Foto: Zeljko Tutnjevic / CROPIX
 Željko Tutnjević / CROPIX

DUBROVNIK - Kada se trebaju dogoditi promjene u komunalnim tvrtkama, onda se pitaju svi slijednici bivše Općine Dubrovnik, a kada treba isplatiti plaće radnicima tih poduzeća, božićnice i darovi za djecu, onda je odgovornost isključivo na Gradu Dubrovniku.

Rekao je to gradonačelnik Andro Vlahušić na otvorenom sastanku s direktorima, članovima nadzornih odbora i sindikalnim povjerenicima tih poduzeća, navodeći to kao jedan od razloga osnivanja jedinstvenog komunalnog društva već s Nove godine. Time je odgovorio načelnicima susjednih općina na javnu kritike te ideje. Drugi razlog leži u studiji koja je izrađena na narudžbu bivše gradske vlasti, a koja je navodno pokazala kako bi objedinjenje gradskih poduzeća povećalo učinkovitost njihova rada i u konačnici motiviranost radnika. Na kraju, „možda i osnovni razlog“, kako to Vlahušić kaže, je „nezadovoljavajuće stanje u poduzećima“.

Nitko neće ostati bez posla Vlahušić je obećao kako će do kraja tjedna poći u Libertas, poduzeće za prijevoz, kako bi odgovorio na pitanja radnika, onih istih koji su u petak počeli s potpisivanjem peticije protiv stavljanja poduzeća 'pod istu kapu'. Skup koji je naišao na veliku pozornost javnosti bio je poticaj za današnji sastanak.

- Volim neugodna raspoloženja, jer bude energiju u ljudima – kao da se htio našaliti gradonačelnik Vlahušić, ali radnicima nikako nije do smijeha u neizvjesnoj financijskoj situaciji kada i Europska banka dopušta moratorij na ratu kredita za kupljene autobuse, ali samo na mjesec dana.

Danas im je Vlahušić poslao tri obećanja: nitko neće izgubiti posao, nikome neće biti smanjenje plaće niti će se osnivanjem jednog poduzeća za komunalne poslove radnicima umanjiti prava iz kolektivnog ugovora. Sindikalni povjerenik tog poduzeća odbacio je teze kako iza 'pobune' u Libertasu stoje politički motivi predočivši gradskoj vlasti i prisutnima svoj i potpise drugih zaposlenika koji su 2003. stali upravo iza novoimenovanog direktora Đura Deranje kada ga je smijenilo Gradsko poglavarstvo.

Zašto Vićan, a ne Šalja? Prve zadaće budućeg zajedničkog društva biti izrada katastara imovine i dugovanja prema društvima. Ide i dalje, pa kaže kako veliki dužnici od Grada neće moći dobiti, primjerice, lokacijski dozvolu dok ne podmire dugovanja.

Vlahušić je danas javno obećao zaposlenicima Vrtlara, čiji je račun blokiran zbog spora oko uljare na Šipanu, kako će im plaće biti isplaćene iz gradskog proračuna. Iako su sindikalni predstavnici nakon dva susreta s gradonačelnikom bili zadovoljni obećanjima, sindikalni predstavnik Vrtlara najavio je kako će radnici tog poduzeća vjerojatno početi s potpisivanjem svoje peticije protiv udruživanja s ostalih šest poduzeća, a navodno će ih slijediti i Vodovod. Razlog tomu je neki 'vakuum', rekao je sindikalni predstavnik, na što je Vlahušić dodao kako taj 'vakuum' ima svoje ime ali ga ne želi izreći.

Sindikalnog povjerenika zaposlenih u Čistoći zanimalo je zbog čega s njima u dva navrata nije razgovarao gradonačelnikov zamjenik Niko Šalja, zadužen upravo za komunalna pitanja, nego je to činio Pero Vićan. Suvisli odgovor nije dobio. Direktor Čistoće na kraju je rasprave ustvrdio kako njegov šefovski status očigledno ostaje na snazi i nakon promjene vlasti, pa da bez potrebe ulagivanja, valjda, ima potrebu reći da bi bio sretan kada bi njegovom sinu u GP-u netko mogao garantirati isplatu plaće i božićnice kako to danas čini Vlahušić. (Silvia Rudinović/Dubrovački vjesnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:38