PREGOVORI O ODGODI

Andrija Hebrang: Pa što će nam izbori kada će HDZ opet pobijediti

Bitan je tajming, pa bi prvo trebalo provesti referendum o EU i završiti pristupne pregovore
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Premda je premijerka Jadranka Kosor s ministrom uprave Davorinom Mlakarom već razgovarala o tome do kojeg bi se krajnjeg roka mogli odgoditi idući parlamentarni izbori, u HDZ-u odluka još nije donesena. I HDZ-ov partner HSS tvrdi da se o izbornim rokovima u koaliciji nije razgovaralo. Međutim, šef HSS-a Josip Friščić priznaje da je odgoda izbora do ožujka 2012. moguća.

Trebalo biti u studenom

- Mislim da to prije svega ovisi o datumu referenduma za EU i završetku pregovora. Bilo bi dobro da se referendum održi prije izbora i da pregovori budu zaključeni. Zato treba voditi računa o tajmingu - kaže Friščić. Važno je, dodaje, jedino da sve bude u ustavnim i zakonskim rokovima.

Mogućnost da se izbori, umjesto u studenom 2011., održe tek u ožujku 2012. HDZ-ovi dužnosnici u srijedu nisu željeli komentirati.

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang, umjesto odgovora razmišlja li njegova stranka o tome, našalio se:

- Pa što će nam uopće izbori kad znamo kakav će biti ishod. HDZ će opet pobijediti. Možda uopće ne bi trebalo trošiti novac na izbore.

Važan samo jedan kriterij

Ni za predsjednika Ivu Josipovića nije sporno da izbori budu i u ožujku 2012..

- Kada će biti izbori, ovisi o parlamentarnoj situaciji i ja se u to ne mogu miješati. Važan je jedino kriterij je li sve u skladu sa zakonom - rekao je.

I šef oporbe Zoran Milanović smatra da je najvažnije držati se Ustava i zakona iako smatra da bi izbori trebali biti što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:58