SLUČAJ NOBILO

Andreis: Predsjednik se s Komorom ne može sprdati

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Ne mogu ostati hladan na ovo što je predsjednik Josipović izjavio. Promišljeno sam reagirao, ne sramim se ničega i smatram da se predsjednik države ne može sprdati s Odvjetničkom komorom. Neću to dopustiti nikome, a pogotovo je neuobičajeno takvo ponašanje predsjednika države - odlučan je Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, koji je najavio da će HOK-u danas predložiti podizanje privatne tužbe zbog klevete protiv predsjednika Josipovića.

Josipović: Briga me za tužbu HOK-a, neka ih zastupa Šeks

Naime, Josipović je u utorak rekao da se ne sjeća vremena ili je ono bilo jako davno kada je Odvjetnička komora reagirala promptno na poticaje iz politike , kao u slučaju odvjetnika Ante Nobila, branitelja Damira Polančeca, protiv kojega je Andreis pokrenuo disciplinski postupak zbog intervjua u Globusu.

Promptna odluka

Afera je počela prošle srijede kada je Nobilo za Globus izjavio da je njegov klijent Polančec žrtva politike. Šef Komore je, kaže, u roku od deset minuta odlučio pokrenuti disciplinski postupak protiv Nobila jer smatra da odvjetnik tako ne smije istupati. Na sugestiju da je Nobilo i prije često istupao u medijima i tako branio svoje klijente, Andreis je odgovorio da prijavljuje kolege čim vidi neki neprimjereni istup te da u ovom slučaju nikakve veze nije imala činjenica da je HEP njegov dugo-dišnji klijent i da je radio dubin-sko snimanje TLM-a jer to nema veze s privatizacijom te tvrtke.

Prepucavanje HDZ-a i SDP-a

Nakon objave intervjua reagirala je i premijerka Jadranka Kosor obrativši se Odvjetničkoj komori s upitom misli li reagirati u ovom slučaju. Andreis navodi da to nije ništa neobično i da su takve upite imali i prije, i to iz raznih institucija, pa i iz ureda bivšeg premijera Ive Sanadera, te da je to najnormalnija provjera. Zatim su se oglasili i političari pa je tako predsjednik Josipović branio odvjetnika Nobila , rekavši da pokretanje postupka protiv njega nije dobra poruka za državu, a HDZ-ovci su, pak, branili pokretanje stegovnog postupka predbacujući Josipoviću da se miješa u pravosuđe. Ako HOK i pokrene postu-pak protiv Josipovića, bit će to presedan, ali predsjednik ne mo-ra sjesti na optuženičku klupu jer ga štiti imunitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31