ENERGETIKA

ANALIZA TRŽIŠTA DVIJE GODINE OD LIBERALIZACIJE: U HEP-u se hvale da im se vratila velika većina od 35.000 kupaca struje

RWE, koji ima 100 tisuća korisnika, tvrdi kako ljude odbija to što dobivaju dva računa za struju

Hrvatska će uskoro obilježiti dvije godine od početka liberalizacije tržišta električne energije. Uz sve nedaće ona je korisnicima ipak donijela pozitivne pomake. Pojavila se konkurencija, monopol HEP-a je ukinut, a cijene električne energije su pale. Na hrvatskom tržištu struju prodaju četiri velika igrača - HEP-Operator distribucijskog sustava, RWE Energija, GEN-I i Hrvatski telekom. Od ukupno oko 2,2 milijuna kućanstava, samo su 153 tisuće odabrale nekog tržišnog opskrbljivača. To se pripisuje ustaljenim navikama potrošača, strahu od promjena i intertnosti. Cijena je glavni razlog promjene distributera.

Tajni broj korisnika

U HEP ODS-u tvrde kako su oni i dalje najveći opskrbljivači kućanstava električnom energijom u Hrvatskoj s dva milijuna kupaca. Ti su kupci i dalje vjerni univerzalnoj usluzi HEP-ODS-a. S liberalizacijom tržišta HEP je pokrenuo Hepi paket s posebnim pogodnostima koji je dosad ugovorilo oko 23.500 kupaca. Prema dostupnim brojkama sljedeći najveći opskrbljivač je RWE Energija, koja ima oko 100 tisuća korisnika. U GEN-I-ju ne otkrivaju broj svojih kupaca, ali tvrde da su osigurali značajan tržišni udio. HT posljednji je krenuo na tržište električne energije i također ne žele govoriti o broju kupaca. Čeka se kvartalni izvještaj o poslovanju tvrtke u kojem će biti objavljen i taj podatak.

Poput mobitela

Dolaskom novih opskrbljivača na tržištu se među kompanijama razvila bitka slična onoj među teleoperaterima. Nude se povoljni paketi, popusti, niže cijene i korisnicima se ponekad teško snaći u tim ponudama. Otežavajuća su okolnost i dva računa. Korisnici koji nisu na univerzalnoj usluzi HEP-ODS-a na kućnu adresu dobiju jedan račun za mrežarinu i drugi za potrošenu električnu energiju od svog opskrbljivača. U RWE Energiji tvrde kako je to glavni razlog što kupci raskidaju ugovore te se nadaju da će uskoro biti usvojene zakonske mjere za uvođenje jedinstvenog računa za struju. U GEN-I-ju napominju kako su dosad imali samo 799 raskida ugovora, što je manje od 5 posto korisnika. Kao glavni razlog navode nerealne akontacijske rate koje je HEP DOS odredio kupcima. U HEP-u tvrde kako je do sada više od 35 tisuća kupaca raskinulo ugovore s nekim od tržišnih opskrbljivača, a velik broj njih se vratio u HEP-ODS. Prema njima jedan od glavnih razloga raskida ugovora je zabluda u koju su kupci dovedeni lažnim predstavljanjem akvizitera na njihovom kućnom pragu prilikom sklapanja ugovora.

Pogodnosti svakog od opskrbljivača ovise o duljini potpisanog ugovora i odabranom paketu te je nemoguće utvrditi kolika je zapravo cijena kilovatsata kod pojedinog opskrbljivača.

Promjene zakona

Osim kriterija duljine ugovora, korisnicima se nude i druge pogodnosti. HT tako nudi 5 posto nižu cijenu u odnosu na HEP te bonus dobrodošlice od 187,50 kuna. U HT-u tako tvrde kako uz obavezno trajanje ugovora na 24 mjeseca korisnik može ostvariti uštedu veću od 545 kuna.

RWE Energija u startu nudi uštedu do 12 posto u odnosu na cijenu koju nudi HEP. Kućanstvima trenutačno nude tri modela, a ovisno o duljini ugovora cijene mogu bi niže od 5 do 10 posto u odnosu na HEP. U toj kompaniji tvrde kako su protekle dvije godine svojim korisnicima donijeli oko 30 milijuna kuna uštede. Iako je dosadašnja liberalizacija tržišta dala svoje pozitivne rezultate, u HT-u, HEP-u i RWE Energiji smatraju da je potrebno promijeniti zakonsku regulativu kako bi liberalizacija potpuno zaživjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:50