ZA I PROTIV

ANALIZA NOVINARA JUTARNJEG Treba li amnestirati one koji su na proslavi Oluje u Kninu vrijeđali premijera Milanovića?

Novinari s velikim iskustvom u radu s političarima suočili su mišljenja. Jedan je ZA, drugi PROTIV
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Policija je privela izgrednika koji je vrijeđao premijera Milanovića na skupu u povodu skupa posvećenog Oluji u Kninu. Dan poslije premijer se tome usprotivio. Policija danas odgovara da će nastaviti postupati po zakonu. Istodobno u javnosti se stvorila polemika sa stavovima ZA i PROTIV. Evo što o pitanju treba li amnestirati izgrednika u ovim i sličnim slučajevima misle dvojica naših novinara s velikim iskustvom kako u radu s političarima tako i u praćenju reakcija javnosti na njih.

DA - Robert Bajruši: U demokraciji ima mjesta i za budale

Razumije se da je Zoran Milanović uputio zahtjev za amnestiranjem tipa koji ga je vrijeđao u Kninu u funkciji saniranja političke štete. Premijer je procijenio kako bi kažnjavanje, čak i nekulturnog izgrednika, stvorilo dojam prema kojem je šef Vlade osvetoljubiva osoba, sklona penaliziranju onih koji misle loše o njemu i njegovoj Vladi.

Zbog toga je Milanović relativizirao bukače i njihove uvrede kao “pravo na izražavanje mišljenja koje je normalno u demokraciji”.

Kada je sredinom 90-ih Tuđmanov režim zakonski zabranio vrijeđanje Predsjednika, bila je to mjera kojom se autokratski režim pokušavao obraniti od javnosti kojoj se popeo na vrh glave. Kada vlast postane karikatura, tada donosi karikaturalne odredbe.

U Kninu se vidjelo kako demokracija omogućava glupanima da vrijeđaju, ali, na taj način, oni pokazuju pristojnoj većini tko bi mogao zavladati kada ne bi bilo demokracije.

NE - Zlatko Šimić: Provođenje zakona uvijek ima smisla

Zašto je Ured predsjednika Vlade pogriješio svojim priopćenjem oko zviždukanja i pogrdnih riječi premijeru Milanoviću u Kninu? Zato što navodi kako ‘nema smisla procesuirati osobe koje su u Kninu zviždanjem i povicima reagirali na govor predsjednika Vlade’. Ima li ‘smisla’ zbog deset kuna viška u blagajni zatvoriti čovjeku lokal usred sezone na pet dana? Nema, ali zakon je takav i on se provodi. Ako u zakonu piše da zvižduci i uvrede imaju obilježja remećenja javnog reda i mira, onda se ne raspravlja o smislu.

A upravo to tvrde iz Vlade i dodaju - ‘kada je riječ o skupovima u kojima sudjeluju političari, izražavanje nezadovoljstva ne mora nužno imati obilježja remećenja...’ Ako u Vladi misle da iz zakona treba izuzeti javne skupove s političarima, onda treba mijenjati zakon. Ali onda bi se to zvalo povratkom verbalnog delikta. A ovakvo priopćenje oko zviždanja se zove - fućka nam se za zakon koji nema smisla?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:57