POPIS RADIKALNIH MJERA

ANALIZA JUTARNJEG Ovo je pet strateških poteza koje Milanović mora povući za spas SDP-a

Popis radikalnih mjera rezultat je razgovora s nizom uglednih članova SDP-a i Vlade koji očekuju pomake
 Ronald Goršić/CROPIX

Neosporno je kako je Zoran Milanović poražen na europskim izborima, upravo kao i to da najnoviji gubitak neće dovesti u pitanje njegov premijerski položaj, a još manje opstanak vladajuće koalicije. Ali u suštini, više gotovo nitko unutar SDP-a i njihovih koalicijskih saveznika nema iluzija da je nedjeljni poraz predstavljao slučajnost.

A kako Milanović ostaje premijer sada je sve na njemu i on će, vrlo brzo, trebati povući neke radikalne poteze želi li spasiti koalicijsku vladu, ali i vlastiti položaj. No vremena je sve manje.

Izbori 2015.

U razgovoru koji smo ovog ponedjeljka vodili s nekoliko ministara i članova Predsjedništva SDP-a, iskristaliziralo se pet poteza za koje smatraju da Milanović mora povući kako bi Kukuriku koalicija vratila izgubljeni rejting u idućih 18 mjeseci, i time stvorila kakvu-takvu šansu za pobjedu 2015. godie.

Prvo, skoro svi sugovornici Jutarnjeg lista smatraju kako je neophodna rekonstrukcija vlade, barem u gospodarskom sektoru, u kojem ministri nisu postigli niti približne rezultate kakve su najavljivali u Planu 21. Primjerice, ministri Jovanović i Jakovina postali su balasti za vladu, ali i jedan i drugi su bliski s Milanovićem i pitanje je ima li premijer snage odreći se svojih važnih saveznika. „Mislim da bi trebao, ali nisam siguran da on tako razmišlja“, prognozira jedan od Milanovićevih stranačkih neistomšljenika.

Novi smjer

Drugo, Zoran Milanović mora sadržajno promijeniti način na koji vodi SDP. Iako još uviek nitko u pitanje ne dovodi negovu vodeću ulogu, posljednjih tjedana teško je pronaći nekoga tko brani njegovo ponašanje. Osim onih koji su egzistencijalno ovisni o premijeru.

Milanović nikada nije volio duge rasprave, ali u dobrim vremenima to se moglo tolerirati. Otkako je SDP na opasnoj nizbrdici, sve je manje onih koji su spremni bespogovorno ga slušati. Zato je pred Zoranom Milanovićem razdoblje vraćanja povjerenja kod SDP-ovog članstva u vlastite liderske sposobnosti, a to je težak zadatak.

Odnos s Josipovićem

Treće, krajem godine na redu su predsjednički izbori, a eventualni poraz Ive Josipovića imao bi katastrofalne posljedice na položaj Milanovićeve vlade. Milanović nipošto ne smije potcjenjivati Kolindu Grabar-Kitarović ili ju javno omalovažavati, a SDP i njihovi partneri trebaju sve resurse uložiti u Josipvićevu kampanju kako bi bio reizabran.

Četvrto, predsjednik vlade mora osobnim autoritetom pokrenuti i voditi nekoliko velikih projekata koji će pokazati da se u Hrvatskoj nešto dešava. Svejedno je li to modernizacija željeznice, izgradnja sustava za navodnjavanje ili potpisivanje koncesijskih ugovora za bušotine u Jadranu, ali Milanović napokon mora pokazati da je nakon šest godina slijedi izlazak iz recesije i razdoblje prosperiteta. Naposljetku, zato je i izabran.

Karakter šefa

Peto, možda se karakter ne može promijeniti, ali ponašanje se može. Milanović se mora prestati ponašati kao šef kojega svi nerviraju. Iako on u privatnim razgovorima s idignacijom odbacuje ovakve prijedloge, možda će ga motivirati slika u kojoj, krajem iduće godine, on izlazi iz Banskih Dvora, dok unutra ulazi Tomslav Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:40