NEZADOVOLJSTVO SAD-A

Amerikanci Čačiću: Pet naših projekata stoji na mrtvoj točki. Za svaki odgovor čekamo više od godinu dana. Dokad?!

 Davor Pongračić/CROPIX

Sjedinjene Američke Države nisu zadovoljne gospodarskim odnosima s Hrvatskom i posljednjih mjeseci u hrvatsku je Vladu stiglo nekoliko pismenih i usmenih upozorenja zbog ignoriranja američkih investitora koji već dulje vrijeme nailaze na birokratske zapreke, doznao je Jutarnji list od inozemnog diplomata u Zagrebu.

Kašnjenja i komplikacije

Neka od tih upozorenja upućena su prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću čije ministarstvo pokriva najveći dio inozemnih investicija. Prema riječima našeg sugovornika, radi se o pet ili šest američkih projekata koji su već dulje vrijeme na čekanju i nikako se ne uspijevaju pomaknuti s mrtve točke. U nekim slučajevima američki investitori odgovor hrvatske administracije čekaju više od godinu dana, zbog čega je reagiralo Veleposlanstvo SAD-a.

Potvrda američkog nezadovoljstva stigla je i prilikom oproštajnog istupa veleposlanika Jamesa Foleyja koji je otvoreno upozorio koji je glavni problem između Amerike i Hrvatske.

- Ja prema američkim investitorima moram biti iskren i moramo im reći da investicijska klima u Hrvatskoj predstavlja velik izazov. Ne bih im rekao da ne dođu, ali bih im rekao da budu spremni na kašnjenja, komplikacije i birokratske kompleksnosti - izjavio je Foley.

To nije bio prvi takav kritički javni nastup američkog veleposlanika, ali signifikantno je to što je kritika uslijedila u oproštajnom nastupu. Diplomatski je običaj da se u ovakvim prilikama izbjegava govoriti o problemima, i u tom je smislu Foleyjeva izrazito eksplicitna kritika zapravo poruka hrvatskoj Vladi. Važno je to što je došla od službenog predstavnika najjače svjetske sile, koji je tijekom mandata imao dobre odnose s ovdašnjim vlastima.

Trgovinska suradnja

U načelu, tri su teme na kojima u odnosima s Hrvatskom inzistiraju u Washingtonu: prvo, Hrvatska treba voditi proces stabilizacije na Balkanu; drugo, treba nastaviti borbu protiv korupcije, posebno u visokim političkim i poduzetničkim krugovima; treće, razvoj trgovinske suradnje. Oko prve dvije točke skoro da i nema spora. Hrvatska je najstabilnija zemlja u regiji i pouzdan američki saveznik. Milanovićeva Vlada nastavila je borbu protiv korupcije.

Problem je loša klima

Problem je, međutim, izrazito loša klima za investitore u Hrvatskoj i s tim se problemom već neko vrijeme suočavaju američki poslovni krugovi zainteresirani za ulaganja u turizam i energetiku, potvrđeno je za Jutarnji list. Iz američke perspektive, Hrvatska je najnaprednija država u regiji i jedan od zadataka htvatske Vlade je širenje pravila slobodne trgovine među susjedne države. Drugim riječima, Hrvatska treba postati otvorena za strani kapital i liberalizirati radno zakonodavstvo kako bi omogućila lakše zapošljavanje (ali i otpuštanje), i svojim primjerom pokazati kako se trebaju razvijati ostale države na zapadnom Balkanu.

Kako bi potaknuo gospodarsku klimu, SAD svake godine organizira gospodarski summit “Ron Brown” na koji dolaze gospodarstvenici dviju država. No, rezultati su prilično mršavi i prijete zahlađenjem odnosa. Stvarno stanje je suprotno od američkih očekivanja, a ni nova Vlada još nije uspjela ukloniti probleme s kojima se suočavaju investitori. Posljedice su očite, strana ulaganja su prepolovljena, a gotovo da nema niti jednog potencijalnog posla koji nije podvrgnut žestokim napadima, od otvaranja pogona Ikee u okolici Zagreba, preko tvornice Rockwool u Istri do zaustavljanja gradnje golf-igrališta i turističkih objekata pokraj Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33