RAZMATRAJU MOGUĆNOST

AMERIKA POTVRDILA 'Pregovaramo s Vladom RH o nabavci helikoptera Blackhawk, ali još je rano'

 Getty Images

ZAGREB - Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u ponedjeljak da je prerano govoriti o tome hoće li Hrvatska kupiti američke vojne helikoptere i da to pitanje razmatra zajedno s hrvatskom Vladom.

"O tome se pitanju vode razgovori između SAD-a i Hrvatske i imamo razumijevanja za hrvatsku želju da prijeđe na novu zrakoplovnu platformu", priopćilo je veleposlanstvo Hini.

"Razgovaramo o tome postoje li neki mehanizmi da joj pomognemo u toj tranziciji, no preuranjeno je nagađati o rješenjima", dodaju u veleposlanstvu.

Prenoseći blog američkog senatora Chrisa Murphya koji je nedavno posjetio Zagreb, hrvatski mediji pišu da Hrvatska želi prodati ruske i kupiti američke helikoptere Blackhawk.

Murphy je obećao pomoći i poduprijeti tu inicijativu u Kongresu, prenose mediji blog predsjednika senatskog pododbora za Europu.

Jutarnji je još tijekom kolovoza otkrio ideju prema kojoj bi Hrvatska kupila polovne američke helikoptere, a svoju bi flotu ruskih helikoptera poslala Ukrajini. Priča o nabavci američkih letjelica spominjala se i nekoliko mjeseci prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:28