CILJ KARIJERE

Ambicija šefice Ustavnog suda: Omejec želi na Europski sud pravde

Mandat traje šest godina s mogućnošću produljenja, a našeg predstavnika Europskom sudu predlaže Vlada
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ulaskom u EU Hrvatska će dobiti i jedno sudačko mjesto u glavnoj pravosudnoj instituciji EU - Sudu pravde Europskih zajednica, poznatijem kao Europski sud pravde. Taj sud čije je sjedište u Luxembourgu trenutačno ima 27 sudaca - po jednog iz svake države članice EU. Hrvatski bi član bio 28. sudac Europskog suda pravde kojem je glavna zadaća osigurati da se zakonodavstvo Europske Unije tumači i primjenjuje na isti način u svim državama članicama EU.

Dvojbene odluke

Koga će imenovati kao hrvatskog predstavnika u Europskom sudu pravde odlučit će hrvatska Vlada. S obzirom na to da se radi o prestižnoj međunarodnoj sudskoj instituciji i sudačkom mandatu od šest godina s mogućnošću još jednog uzastupnog mandata (ukupno 12 godina), u hvatskim pravosudnim i pravničkim krugovima već se spekulira o mogućem sretniku. Iznimno zainteresirana za tu dužnost, kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Ustavnom sudu, je aktualna predsjednica toga suda Jasna Omejec.

Upućeni tvrde da je ulazak u Europski sud ambiciozna profesorica upravnog prava zacrtala kao cilj svoje pravničke karijere, zbog čega je mjesecima lobirala za vlastiti izbor na čelu Ustavnog suda.

Naime, procijenila je, kako doznajemo, da joj pozicija predsjednice Ustavnog suda, uz to još i prve žene na toj dužnosti, otvara velike izglede da upravo na nju padne izbor za odlazak u Luxembourg na međunarodnu sudačku poziciju. Međutim, zbog niza dvojbenih odluka Ustavnog suda, čiji je Omejec najvatreniji javni zagovornik, i Ustavni sud i njegova predsjednica izgubili su na ugledu u stručnim i dijelu političkih krugova.

Slučaj Banić

Odluka Ustavnog suda o ostanku Slavice Banić na poziciji ustavne sutkinje, odluka o ustavnosti kriznog poreza na građane, a pogotovo nedavna odluka o referendumu i nedopustiva javna lekcija sindikalnim liderima, međutim, umanjili su joj izglede da se oko njezina izbora u Europski sud pravde postigne konsenzus. Ako se dogodi da o hrvatskom predstavniku u Europskom sudu pravde bude odlučivala vlada lijevog centra, a ne HDZ-ova, izgledi da ode na sud u Luskemburg, kako doznajemo u izvorima iz vrha SDP-a, gotovo su nikakvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:23