DEMOGRAFSKA PREDVIĐANJA

ALARMANTNI PODACI OTKRIVAJU MRAČNU ISTINU U Hrvatskoj nikad manje brakova i rođene djece!

Broj rođene djece pao je na manje od 40.000, što se do sada dogodilo samo jednom. Nikada nije bilo više umrlih, kao ni razvoda braka
Zagreb 101009.Udruga Roda organizirala je javno dojenje na trgu bana J. Jelacica u Zagrebu pod nazivom proslavimo dojenje zajedno. To je akcija koja se provodi sirom svijeta i u kojoj se okupljaju majke s djecom i doje zajedno na javnom mjestu, reklamirajuci na taj nacin dojenje u javnosti i saljuci poruku da dojenje na javnom mjestu mora biti zasticeno i prihvaceno, te time ohrabruju i druge majke da se odvaze hraniti svoje dijete bilo gdje i na taj nacin i stvarno ucine dojenje onakvim kakvo jest - jednostavno i prakticno.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Siniša Sunara/CROPIX

Ostvarila su se najcrnja demografska predviđanja: lani je u Hrvatskoj rođeno manje od 40.000 djece, vjenčalo se manje od 20.000 parova, a razvelo njih gotovo 6000. Kako je jučer objavio Državni zavod za statistiku, u Hrvatskoj se tijekom 2013. godine rodilo 39.932 djece, umrlo je čak 10.500 ljudi više, sklopljeno je tek 19.169 brakova, a raskinuto ih je 5992.

- U samo pet godina broj rođene djece u Hrvatskoj pao je za više od 10 posto, sa 44.577 na 39.939, što je za tako kratko razdoblje ekstremno velik pad. Kriza je očigledno imala jači učinak nego što smo mislili, a moguće je da je u posljednjim godinama došlo i do većeg iseljavanja ženskog stanovništva u mlađoj dobi, između 20. i 30. godine, kad žene najčešće rađaju. O tome nemamo točnih podataka, no to je realna mogućnost. Ipak, nisam očekivao pad broja živorođenih ispod 40.000 barem još dvije-tri godine - kaže dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Dramatičan pad

U povijesti Hrvatske broj živorođenih pao je ispod 40.000 samo jednom, tijekom 2003., što je, kako su pokazale analize, bila izravna posljedica tadašnje političke odluke da se za trećinu smanji iznos dijela porodiljne naknade. Odmah nakon ukidanja te odluke broj rođenih nastavio je rasti - kontinuirano, sve do krize.

Broj sklopljenih brakova pak nikada u povijesti nije bio manji od 20.000, a broj razvoda nikada veći nego lani: čak i ratne 1991. godine, kad je broj vjenčanja dramatično pao za 25 posto u odnosu na godinu dana ranije, brak su sklopila 21.583 para - njih 2500 više nego lani, a razvelo se njih 4877.

Tradicionalno društvo

- Mi smo još uvijek tradicionalno društvo i, kad sklapamo brak, volimo imati određene preduvjete, poput posla i riješenog stambenog pitanja. Budući da je u krizi teško osigurati ova dva uvjeta, očito je da se odgađa i odluka o ulasku u brak - kaže dr. Čipin.

Prema prvim rezultatima, u 2014. godini očekuju nas još poraznije brojke: u prva četiri mjeseca ove godine rođeno je tri posto manje djece nego u istom razdoblju lani te je sklopljeno još desetak posto manje brakova. Jedino je zaustavljen rast broja razvoda.

Bacanje novca

- Krajnje je vrijeme da se demografija u Hrvatskoj ozbiljno shvati. Natalitet ubrzano pada, broj stanovnika se smanjuje, a mi samo nagađamo o uzrocima. Ne znamo što utječe na promjenu nataliteta - je li to sigurniji posao, rješavanje stambenog pitanja, nešto treće ili pak ništa. Mi nemamo ni jedno kvalitetno i iskoristivo istraživanje, a raditi i provoditi politike a da ne znamo odgovore bacanje je novca u prazno - kaže dr. Čipin.

Mlađe zemlje puno brže rastu

Zemlje čije stanovništvo ubrzano stari imaju problema s gospodarskim rastom. Zato je zanimljivo pogledati najnovije demografske prikaze strukture populacija u Kini, Japanu i SAD-u koje je objavio Michael McDonough iz Bloomberg LP-a. Business Insider prenio je demografske piramide triju svjetskih sila koje pokazuju relativnu veličinu jedne dobne skupine u različitim točkama u vremenu.

Iz karata je moguće vidjeti kako je Japan 1990-ih godina imao veliku radnu snagu - radnike u ranim 40-im godinama, kao i značajnu tinejdžersku populaciju. No stvari su se promijenile i danas je utamo malo tinejdžera i mnogo osoba starijih od 60.

Kina je, pak, 90-ih bila nevjerojatno mlada zemlja. Gotovo da nije bilo staraca, no iz novih demografskih prikaza vidljivo je kako zemlja trenutno ubrzano stari. Trenutno ima značajan kontingent radnika u ranim 40-ima, koji se smatraju primarnom radnom snagom. No najbolje, kaže autor, izgleda piramida Sjedinjenih Američkih Država. Oblik američke piramide gotovo da se ne mijenja. To se, ističe Business Insider, može zahvaliti na imigracijskoj politici koja čuva populaciju od starenja. ( A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:36