BURNO U SABORU

AKTUALNO PRIJEPODNE Milanović 'Neću dopustiti da Ina postane 'Shopping mall' za strano gorivo'

 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 15:01 - Predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je u srijedu kako Hrvatska mora očuvati rafinerijski kapacitet te je poručio kako neće dopustiti da Ina postane "shopping mall" za prodaju uvoznih slatkiša i stranoga goriva.

Premijer je tako odgovorio nezavisnom zastupniku Mladenu Novaku, koji ga je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva upitao kako Vlada namjerava očuvati radna mjesta u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Novak je podsjetio da je sisačka rafinerija počela raditi u ponedjeljak i da ima sirovine za četrdesetak dana, a najavljuje se kako će na jesen ponovno početi rad "s nepoznatom količinom sirovina". Također je rekao kako vjeruje da će takav "kreni-stani" način poskupjeti proizvodnju i imati negativan učinak.

"Ne ogovaram za ono što je bilo ranijih godina, ni za poslovne, a kamoli kriminalne odluke i aranžmane, međutim, moramo očuvati rafinerijski kapacitet", odgovorio mu je Milanović.

Ocijenio je da su Hrvatsku, posebice nakon 2004., vodili politički slijepci koji su, kako je rekao, odgovorni "ne za veleizdaju, nego za nacionalnu glupost".

Valter Boljunčić (IDS) upitao je ministra financija Borisa Lalovca može li se ubrzati predstečajna nagodba u Uljaniku TESU, tvrtki u vlasništvu države u kojoj radnici nisu dobili četiri plaće.

Podsjetio je da je tvrtku blokirala Porezna uprava iako joj država nije isplatila naknadu za pomorsko dobro, koja je veća od poreznoga duga. Upitao je što će biti s privatizacijim te tvrtke, za koju je interes iskazalo brodogradilište Uljanik.

Lalovac je odgovorio da Uljanik TESU ima velike nagomilane gubitke te da je uprava trebala prije pokrenuti predstečajnu nagodbu.

"Sada je na upravi društva da ubrza proces izrade dokumenata, znači restrukturiranja, da se proba vidjeti što se može otpisati. Ukoliko imamo strateškog partnera, Ministarstvo financija će svakako podržati taj plan, a ako nemamo strateškog partnera, onda će biti opstojnost tog poduzeća svakako upitna", rekao je.

Nada Turina-Đurić (HNS) upitala je ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića što će Vlada učiniti kako bi osigurala kvalitetan pristup širokopojasnom internetu i u ruralnim područjima. Kao primjer nekvalitetne telekomunikacijske infrastrukture navela je naselje Štrpet u Buzetu, u kojem poduzetnička zona nema kvalitetnu fiksnu telefonsku mrežu i pristup internetu.

Ministar je odgovorio kako je Vlada Europskoj komisiji na prednotifikaciju poslala program po kojem bi država preko tvrtke "Odašiljači i veze" osigurala pristup i u tzv. bijelim zonama, za koje ne postoji interes komercijalnih operatora. Istaknuo je da nije riječ o konkurenciji telekomima, nego o agregacijskoj mreži koja bi svim operatorima omogućila da se koriste tom infrastrukturom.

Ministar je ustvrdio kako Vlada tako štiti nacionalne interese te je upozorio da je VIP odnedavno u vlasništvu jedne meksičke kompanije. "Postoje velike turbulencije i država ovdje mora štititi nacionalne interese", dodao je.

Njegovim su odgovorom bile zadovoljne Nada Turina-Đurić i Marija Lugarić (SDP), koja je istaknula kako interesi stranih kompanija ne smiju biti ispred državnog interesa.

"O tome je sada dosta i političkih komentara bilo s obzirom na to da je to bila jedna od tema razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s kancelarkom Merkel", podsjetila je.

----------------------------------------------

ZAGREB - Hrvatski sabor započeo je novu, 17. sjednicu, koja bi trebala trajati sve do polovice srpnja. Jedina stanka moguća je u vrijeme državnih blagdana u lipnju. Sjednica je, kao i obično, počela aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega zastupnici postavljaju pitanja premijeru i ministrima, javlja HRT.

Na dnevnom redu zasad je 77 točaka, a predsjednik Sabora Josip Leko najavio je da će prioritet imati zakonski prijedlozi iz Vlade. Sabor će također raspravljati o izvješćima različitih tijela, među njima i o radu pravobranitelja. Zastupnici bi na sjednici trebali izabrati dva ustavna suca, postigne li se potrebna dvotrećinska većina, te novog ministra kulture umjesto Andree Zlatar Violić, koja je podnijela ostavku nakon što je Državna revizija utvrdila nepravilnosti u naplati putnih troškova.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda, onako kako je predložen, počelo je aktualno prijepodne, prenosi HRT.

Prva je zastupničko pitanje postavila Mirela Holy, koju je zanimao javni interes u pojedinim odlukama Vlade, primjerice sklapanje ugovora o povlaštenom otkupu električne energije, kao i o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu, na što joj je Milanović odgovorio da će na svoja pitanja dobiti pisani odgovor.

Zastupnika Josipa Borića zanimalo je ima li Vlada svoje projekcije rasta javnog duga do kraja 2015. godine, kao i je li istina da su angažirali PR stručnjaka kako bi 'uljepšao' postupke Kukuriku koalicije. Svoje je brojne kritike na račun Vlade pročitao s papira, što premijer nije propustio prokomentirati.

Na ovo nećete dobiti pisani odgovor, pročitali ste cijeli niz pogrešnih podataka, jer niste u stanju zapamtiti, odgovorio mu je Milanović.

- Puno toga je krivo i to neću komentirati jer se jedino želite svađati, mogu vam jedino reći da SDP angažira vanjske suradnike puno manje nego druge stranke, i te vanjske suradnike plaća novcem koji je pošteno zaradio, a koji nije opljačkan od hrvatskog naroda. Zato smo i zabranili angažman PR agencija o trošku poreznih obveznika. Ako stranka nešto želi, neka i plati, tako funckioniramo već 20 godina, to je nešto što vi možete teško shvatiti - da netko plaća novcem čistog porijekla. To je moj odgovor na pitanje na koje ne bih trebao odgovarati jer vama za to ne odgovaram, za porijeklo novca odgovaramo Državnoj reviziji i tu smo uvijek bili skromniji od HDZ-a. Od 2007. sam se borio s protivnikom koji je trošio 3,4 puta više od mene, a nije bilo jasno odakle - e, sad je jasno odakle, kazao je Milanović, na što ga je Borić upozorio da nije odgovorio na njegovo pitanje o javnom dugu.

Zastupnika Željka Reinera zanimalo je hoće li MORH dopustiti da Brodarski institut propadne kao i Imunološki zavod. Upozorio je da je ta nekadašnja perjanica hrvatske vojne industrije gubi stručnjake zbog loših radnih uvjeta i neulaganja u opremu. Ministar obrane Ante Kotromanović odgovorio mu je da je MORH najmanje od svih ministarstava odgovoran za rad Brodarskog instituta, za koji kaže da mora napraviti niz reformi i revizija unutar kuće. Predložio je kao jedno od rješenja da se Brodarski institut u nekim projektima udruži s hrvatskim tvrtkama Dok-Ing i Đuro Đaković, recimo na proizvodnji strojnica za oružane snage. Reiner se nije složio da MORH nije odgovoran za poslovanje Brodarskog instituta.

Ministar uprave Arsen Bauk pohvalio se u saborskom aktualnom prijepodnevu da je u mandatu sadašnje Vlade broj državnih službenika i namještenika smanjen za više od 2500.

Krajem prosinca 2011. godine, kada je sadašnja Vlada preuzela vlast, bilo je zaposleno 55.312 državnih službenika i namještenika, a prvog dana ove godine zaposleno je njih 52.747, dakle 2565 manje, odgovorio je Bauk SDP-ovu zastupniku Marinu Jurjeviću.

Izloženi smo optužbama oporbe da se u državnoj službi gomilaju stranački podobnici, odnosno uhljebi, objasnio je Jurjević i zatražio podatke od Bauka.

Ministar precizira da je najveće smanjene (812 ljudi) bilo u MORH-u, potom u MUP-u (565), pa u Ministarstvu financija (424), te u uredima državne uprave u županijama (284).

Tijekom ove godine bit će zaposleno nešto državnih službenika, razlika će biti nešto manja, ali će ostati preko 2300, obećao je Bauk.

Ustvrdio je i kako se brojem zaposlenika uvijek manipulira, a podaci prikazuju krivo. Primjerice, lani je ukinut Državni inspektorat a njegovi službenici su prešli u razna ministarstva, nakon čega je izašao podatak da je broj službenika po ministarstvima povećan za 800, kaže Bauk.

Također je pojasnio da su u broju od 52.747 službenika zaposleni u državnim tijelima, upravnoj organizaciji, Vladinim uredima i stručnim službama, DIP-u, Uredu predsjednice itd.

Jurjević uzvraća da bi, što se tiče predsjednice Republike, volio da "osim što se smanjuje broj jelenova na Pantovčaku, tamo počne smanjivati broj službenika, a ne da se povrh toga pokušavaju i predsjednici drugih stranaka pretvoriti u službenike".

"Što se tiče SDP-a, mi ćemo do kraja braniti ustavni poredak i taj film neće gledati", poručio je SDP-ov zastupnik.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš istaknula je dobre rezultate obnove u istočnoj Slavoniji, koju je prije godinu dana pogodila katastrofalna poplava.

Od 2.100 objekata u obnovi, sa jučerašnjim je danom bilo obnovljeno 1.513 objekata, u funkciji su svi objekti javne namjene, kao što su škole, zdravstvene ustanove itd. Ostalo će, kaže, biti gotovo ovisno o vremenskim prilikama.

S jučerašnjim danom, predano je 60 milijuna kuna građanima koji su sami obnavljali kuće. Tamo gdje je država to činila, 264 milijuna kuna smo utrošili na obnovu i očekujemo trošak još negdje oko 100 milijuna kuna, kaže ministrica.

Vlada, odnosno MORH, želi i hoće pomoći Brodarskom institutu, ali i Institut mora napraviti određene stvari, npr. biznis plan unutar kuće, odgovorio je ministar obrane Ante Kotromanović HDZ-ovu Željku Reineru koji je upozorio na odlazak stručnjaka iz Instituta zbog sve lošijih radnih uvjeta, neulaganje u opremu, te upitao hoće li Vlada dozvoliti da ta institucija propadne kao i Imunološki zavod.

Ministarstvo obrane nije odgovorno za rad Brodarskog instituta, odnosno najmanje je odgovorno od svih ministarstva, ali imamo volju pomoći im, rekao je Kotromanović.

Milanović je legitimnim nazvao pitanje Josipa Đakića (HDZ) je li ministrica vanjskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić bila u sukobu interesa kad je njezino ministarstvo odobrilo gotovo 250 tisuća kuna za financiranje projekta razvoja ukrajinskog civilnog društva udruzi "Documenta", na čelu čijeg upravnog odbora je ministričin brat Zoran Pusić.

"Bitno je da to nije napravljeno u nikakvoj potaji, to svi vide, a tema za raspravu svakako jest", kazao je Milanović.

Dodao je da će svoju suradnicu "preliminarno uzeti u zaštitu" jer vjeruje da se izuzela iz odlučivanja o tom projektu, ali i ocijenio da ministrica mora biti spremna odgovoriti na takva pitanja.

Milanović je na pitanje zastupnice Jadranke Kosor o najavljenim novim rezovima izjavio da će javnost i Hrvatski sabor biti o svemu obaviješteni u roku od nekoliko dana. Ništa veliko tu ne očekujte, poručio je, dodavši da nije riječ o radikalnim mjerama te da će Vlada štititi status korisnika proračuna. - Za nekoliko dana vidjet ćete sve i ništa vas neće neugodno iznenaditi, poručio je, dodavši: 'Gospodarstvo je živnulo, potrošnja je živnula, imamo iza sebe šest gladnih godina, sada ne dolazi poplava, nego zdrava plima koja će dići sve brodve koji su na površini. Kada dolazi veliko more, svi se dižu i svi sigurnije plove.'

Frano Matušić (HDZ) premijera je prozvao da je netočno informirao javnost, odnosno da se hvalio da će deficit za prošlu godinu iznositi 12 milijardi kuna, a da sada dolaze informacije da će biti oko 18 milijardi kuna.

"Kako je moguće da ste pogriješili za šet milijardi, hoće li i ovogodišnji proračun doživjeti istu sudbinu?" - zanimalo je Matušića.

Milanović mu je odgovorio da je Hrvatska vrlo blizu primarnog suficita te da bi, "kad ne bi bilo svih mogućih dugova koje imamo, Hrvatska praktično bila u suficitu".

Naveo je da je deficit središnje države 12 milijardi kuna te da je Vlada uštedjela tri milijarde.

"Radi se o metodologiji koja se primjenjuje prema svima, pa i svima povećava deficit", rekao je premijer i ustvrdio kako bi, da je ista metodologija primjenjivana za bivše vlade, deficit bio 30 milijardi kuna.

"Dakle, brojke iza kojih stojimo - stoje, gospodari se racionalnije i odgovornije", poručio je HDZ-ovu zastupniku.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da se trendovi na tržištu rada mijenjaju i da se trenutno u Hrvatskoj zapošljava, pogotovo u svjeverozapadnoj Hrvatskoj. Od 47 tisuća mladih ljudi koji su bili na stručnom osposobljavanju u sklopu projekta Garancija za mlade, otprilike 28 tisuća njih je dobilo ugovor o radu. Kazao je i kako će mladi zahvaljujući dobivanju ugovora na neodređeno vrijeme ostajati u Hrvatskoj. Kazao je da će do kraja godine 30.000 do 40.000 mladih dobiti ugovor na neodređeno u privatnom sektoru. Ova olakšica je i populacijska mjera, dodao je.

HDZ je zatražio poštivanje saborskog Poslovnika prema kojemu za "aktalnog prijepodneva" najmanje polovica članova Vlade mora biti u sabornici.

- Sada je u sabornici samo devet (od ukupno 20) članova Vlade, izbrojao je malo nakon podneva Ivan Šuker (HDZ) te pozvao predsjedavajućeg Nenada Stazića da poštuje Poslovnik.

Premijer je dužan osigurati nazočnost najmanje polovice članova Vlade na "aktualnom prijepodnevu", objasnio je HDZ-ov zastupnik.

Stazić je provjerio Poslovnik, priznao Šukeru da je u pravu, te pozvao ministre da se vrate u sabornicu.

Klub zastupnika HDZ-a također je u srijedu izvijestio da je Gordan Jandroković imenovan glasnogovornikom Kluba zastupnika. Jandroković, kojem je to treći saborski mandat, jedan je od trojice potpredsjednika Kluba zastupnika i član je Predsjedništva HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:52