AFERA PODRAVKA

Ako bi dionica narasla na 450 kuna, kazna bi mogla biti blaža

Obrana vjeruje da bi formulacija ‘nepotrebno zaduženje’ rastom cijene izgubila na težini
Zagreb, 211009.Vidovcica 10.Policajci dovode Darka Marinca, bivseg predsjednika uprave Podravke, u njegovu kucu nakon sto su ga uhitili.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Pritvoreni Podravkini menadžeri su novac kompanije trošili mimo svojih ovlasti, bez odobrenja Nadzornog odbora i Skupštine dioničara, pa za njihovu krivnju nije presudno hoće li dionica rasti ili padati. Razmišljaju tako danas u brokerskim i poslovnim krugovima, potaknuti ovotjednim rastom cijene Podravkinih dionica koji je na trenutke bio toliki da je burza morala obustavljati trgovanje.

Teza da će rast cijene dionice do 450 i više kuna izbrisati aferu Spice, budući da bi paket od 10,6 posto, ‘parkiran’ kod Fima Ami na Malti, u tom slučaju pokrio iznos kredita za njegovu kupnju, nije utemeljena jer se gubici i potencijalni gubici u Podravki mjere sa još 250 milijuna kuna, izvučenih da bi se zatvarali krediti, kamate i minusi nastali zbog cijele akcije otkupa dionica.

Bitna formulacija

Obrana okrivljenih veselje zbog rasta cijene dionice temelji na formulaciji iz istražnog naloga, u kojemu stoji da su “nepotrebno kreditno zadužili Podravku te tako pribavljena sredstva nenamjenski trošili za financiranje kupnje dionica Podravke ... čime su Podravki prouzročili štetu od najmanje 265,2 milijuna kuna”. Naime, ako bi dionica dosegla 450 kuna, paket od 576.880 dionica na Malti vrijedio bi gotovo 260 milijuna kuna, za koliko ih tereti Državno odvjetništvo. Zbog svega toga važno je vrijeme kad hapsite ljude, kažu u krugovima odvjetnika okrivljenih.

U vrijeme kad su pritvoreni dionica se prodavala oko nominalne cijene, dakle oko 300 kuna, pa je cijeli paket vrijedio 173 milijuna kuna, znatno manje nego što je svojedobno Podravka potrošila da bi ga kupila. Već danas je vrijedio nešto više od 200 milijuna kuna. Odvjetnici se slažu da šteta bitno potencira krivnju, i vjeruju da će im biti lakše braniti svoje klijente bude li cijena dionice rasla.

Druga vrsta štete

No, ma koliko mala bila šteta iz afere Spice ako dionice Podravke polete u visine, okrivljenici snose odgovornost za korištenje kompanijina novca u pogrešne svrhe, čega su svjesni i njihovi odvjetnički timovi. Kao što nam je danas slikovito rekao jedan bankar, bilo bi to “kao da ja u petak podignem nečijih milijun kuna depozita, odem preko vikenda kockati s tim novcem i u ponedjeljak ga, ako zaradim, vratim s kamatom, a ako izgubim, kažem - loša sreća. Ma koliko ja s tim novcem preko vikenda zaradio, kriv sam jer ga nisam smio podići i koristiti za kockanje bez dozvole vlasnika”.

Poduzetnici ukazuju i na jednu drugu vrstu štete: novac kompanije nije uložen u stvaranje novih proizvoda, osvajanje novih tržišta i stvaranje nove vrijednosti, nego za igre s dionicama. Čak i kad bi ta igra na kraju donijela zaradu, od Podravke je učinila visoko zaduženu kompaniju kojoj prijeti potencijalni gubitak veći od 300 milijuna kuna, što je 18 posto njenog temeljnog kapitala od 1,63 milijarde kuna. Popne li se gubitak, pak, do 500 milijuna kuna, kako strahuju skeptici, bit će to gubitak gotovo trećine supstance kompanije.





Jurčić: Namjera je kažnjiva

Dr. Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke, smatra da rast cijene dionice ne oslobađa remetinečke pritvorenike krivice. Osim toga, nikakav rast cijene dionice ne može pokriti već nastalu štetu, kredite i kamate koji su već isplaćeni i izgubljeni. Jurčića raduje rast Podravkinih dionica prošloga tjedna jer je to, kaže, znak da je javnost prepoznala kako stavljaju Podravku pod kontrolu i da tekuće poslovanje nije ugroženo.

Kakvi će biti konačni rezultati za lanjsku godinu Jurčić još ne može otkriti, no trend je, kaže, isti kao u prvih devet mjeseci. Tada je dobit iz tekućeg poslovanja iznosila 42 milijuna kuna, što znači da bi za cijelu 2009. ta dobit mogla biti 56 milijuna kuna.

Za otprilike dva tjedna Nadzorni odbor Podravke će, najavljuje Jurčić, objaviti i procjenu gubitaka zbog afere.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:38