OPĆA MOBILIZACIJA NARODNJAKA

AKCIJSKI PLAN VESNE PUSIĆ ZA SPAS HNS-A ‘Ne bojimo se Čačića. Izlazimo s novim programom: postajemo čisti liberali’

‘Čačićev politički povratak neće ugroziti HNS. Mi jesmo u krizi, ali s novim programom znatno će nam porasti rejting’, kaže nam jedan od najuglednijih članova stranke
Zagreb, 260909. Hotel International.Konferencija za novinare HNS-a. Nas slici: celnici HNS-a Vesna Pusic i Radomir Cacic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Politički povratak Radimira Čačića nipošto neće ugroziti Hrvatsku narodnu stranku. Čačić je ovih dana medijski interesantan, ali HNS je dugoročan politički projekt, a ne kratkotrajna priču o jednom čovjeku. Priznajem da smo u krizi, ali relativno brzo, već za nekoliko mjeseci izići ćemo s novim stranačkim programom, koji će znatno podignuti rejting HNS-a", ispričao je jedan od najuglednijih članova stranke s kojim smo razgovarali o situaciji u kojoj se nalazi druga po snazi stranka vladajuće kalicije.

Stranka u krizi

Koliko god Čačićev politički comeback ne dožvljavaju kao dugoročnu opasnost, u vodstvu HNS-a priznaju da se njihova stranka nalazi u krizi. Zato su se odlučili na pripremu nove strategije i svojevrsnog rebrandiranja, koje treba obaviti početkom jeseni. HNS će se predstaviti kao klasična europska liberalna stranka. Projekt je još u pripremnoj fazi, ali svodi se na snažnije političko pozicioniranje HNS-a kao liberalne stranke. Pritom se ne misli prvenstveno na klasične građanske i etičke teme, nego puno širi spektar pitanja, od ekonomije i poduzetništva do socijalne politike.

"Svima je poznato da u HNS-u podržavamo istospolne zajednice i široka prava nacionalnih manjina, ali to više nije dovoljno. Moramo pokazati jasan liberalni stav oko porezne politike, stranih investicija i općenito tema vezanih za ekonomiju jer glavno pitanje u Hrvatskoj jest rast standarda i zapošljavanje", tumači HNS-ov sugovornik.

U HNS-u su uvjereni kako će boljim artikuliranjem stavova i definitivnim zaokretom u smjeru liberalne politike, vratiti rejting kakav su imali prije nekoliko godina, kada su bili treća stranka u Hrvatskoj:

‘Nismo prirepak SDP-a’

"Liberalne stranke u čitavoj Europi ne stoje najbolje, međutim siguran sam da HNS može imati stabilno biračko tijelo između šest i osam posto. To je posredno važno i za Vladu budući da rast rejtinga HNS-a može imati pozitivne posljedice i za Kukuriku koaliciju", objašnjavaju u HNS-u. Ukratko, u HNS-u ne pristaju postati politički prirepak SDP-a i tako izgubiti svoj politički identitet i birače, te se pretvoriti u još jednu u nizu marginalnih stranaka.

A paralelno je započela i mobilizacija stranačkog članstva, kako bi ga se uvjerilo da ne prelazi Čačiću. Vesna Pusić i njezini suradnici obišli su sjeverozapadnu Hrvatsku, Primorje i Slavoniju i tvrde kako je velika većina članova lojalna aktualnom vodstvu HNS-a.

"Projekt HNS-a puno je važniji od trenutne ambicije pojedinca", poručila je Vesna Pusić članovima iz Slavonije s kojima se susrela prošlog vikenda. Ipak, radi se i o tajmingu jer HNS je sada na oko dva posto podrške, a do parlamentarnih izbora ostalo je tek 15 mjeseci.

Kojom se brzinom mijenja politička situacija, govori podatak da prije samo godinu dana HNS-ovci nisu krili optimizam vjerujući da će na sljedećim izborima njihova stranka osvojiti između 8 i 10 posto glasova.

Zadnja šansa

Bili su apsolutno sigurni da nakon parlamentarnih izbora 2015. ni HDZ ni SDP bez suradnje s HNS-om neće moći sastaviti Vladu.

U to vrijeme pojavila se i ideja o formiranju koalicije centra, čiju su okosnicu trebali predstavljati HNS i IDS, a računalo se i na HSLS, HSU i HSS.

Ideja je propala na prvom koraku: HSS-ovci su se priključili HDZ-ovoj koaliciji koju vodi Tomislav Karamarko, HSLS je ušao u savez s Milanom Bandićem, a HNS se našao u velikim problemima nakon raskida s Čačićem. Početak izrade novog programa zapravo je posljednja šansa da HNS ostane relevantna stranka.

Komentar Jelene Lovrić: Bojim se da im ovo neće pomoći

Ideje da HNS može izaći iz teške krize i pada rejtinga donošenjem novog stranačkog programa puka su iluzija. Ako se šefovi stranke u to uzdaju, onda im nema pomoći. To vrijedi za HNS, SDP ili bilo koju drugu stranku. Programom se kriza ne rješava. Niti se unutarstranački rascijep može premostiti.

Što ne znači da pretresanje i inoviranje programskih odrednica nije dobrodošlo i korisno. Stranke koje same sebe nisu sposobne izložiti preispitivanju i kritičkom diskursu ne mogu ići ukorak s vremenom. Kovanje programa dobra je prilika da se stranačke politike osvježe i osuvremene. Ali, partijske deklaracije i programski dokumenti malo koga zaista zanimaju. Prvo, zato jer se stranke ni same ne drže svojih programa. Aktualna je vlast nastupni Plan 21 odavno zaboravila. HDZ razarao državu čije mu je stvaranje bilo glavni programatski cilj. Drugo, ne mjere se stranke po onome što pišu zato jer su djela uvjerljivija od riječi. osim prije izbora, a tada se bajke iz stranačkih programa u praksi se redovito pretvaraju u horor.

HNS je zaista u velikim problemima, koji su posljedica čitavog konglomerata razloga. Sudjeluju u Vladi koja je neuspješna. HNS-ovi ministri nisu se uspjeli nametnuti ničim izuzetnim. Zatim, u koalicijama mlađi se partner redovito utopi. HNS-ovo se ponašanje općenito doživljava kao strašno klijentelističko. Sada ih dodatno tresu i cijepaju podjele. Partijske razvaline koje se nikakvim programom ne mogu polijepiti. (Jelena Lovrić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:47