STRADAO U NESREĆI

AKCIJA ZA POMOĆ Paralizirani student (24) hitno treba 60 tisuća eura za rehabilitaciju

Pavo Hađija jedva je preživio prometnu nesreću. Operiran je i stabilno je, no kako bi ponovno prohodao, mora u švicarske toplice
Zagreb, 060115.Klinika za traumatologiju.Pavo Hadjija koji je nepokretan nakon teske prometne nesrece.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

Umjesto uz okićeno drvce u krugu najbližih, Dubrovčanin Pavo Hađija (24) Božić je dočekao boreći se za život nakon teške prometne nesreće. Na Badnjak se vraćao kući, svojoj obitelji u Mokošicu, a onda se, iza 20.30 sati, dogodila tragedija. Izgubio je kontrolu nad svojim Smartom i udario u stablo pored ceste. Zbog ozljeda opasnih po život, po Pavu je u Dubrovnik hitno došao Vladin zrakoplov kojim je prebačen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju. Dijagnoza nije bila dobra: Pavi je teško nagnječena leđna moždina, a popucali su mu prvi, drugi i četvrti kralješak.

Nakon hitne operacije koju su rano na Božić izveli stručnjaci Klinike za traumatologiju, Pavino se stanje malo poboljšalo. Skinut je s aparata za disanje i iz intenzivne njege prebačen na 2. traumatološki odjel. No i dalje je loše. Paralizirane su mu noge, trup i šake. Da bi ponovno prohodao bit će potrebni mjeseci rehabilitacije. Nakon Varaždinskih toplica 15. veljače trebao bi na rehabilitaciju u jednu skupu kliniku u Švicarskoj.

Za tromjesečni boravak tamo, a što je najmanje moguće vrijeme za eventualni oporavak, Pavi je potrebno oko 60.000 eura. Obitelj Hadžija taj novac nema. Zbog toga je proteklih dana u Dubrovniku pokrenuta velika humanitarna akcija. Pavo, inače student na na Američkoj visokoj školi za menadžment i tehnologiju, ujedno je i šef lokalne Torcide Mokošica, pa su se u akciju uključili Torcidaši diljem Dalmacije.

Pod egidom “Svi za Pava”, organiziraju se partiji i prikuplja novac preko lokalnih medija i Facebooka, a vaterpolisti Juga utakmicu u utorak, 14. siječnja, posvetit će Pavi i prihode donirati za njegovo liječenje. Organizira se i događaj “Štiklom i perajama za Pava”, najavljen za nedjelju, 11. siječnja na Stradunu.

Humanitarne utrke organiziraju Ana Vukas i Grad Dubrovnik, a radi se o tri utrke - žena u štiklama, muškaraca u perajama i djece, sa startom u 11 sati ispred Katedrale. Po kafićima diljem Dalmacije postavljene su, pak, kutije za prikupljanje novca.

Unatoč teškim ozljedama, mladić nije izgubio volju. Kratko smo porazgovarali s njime i iz bolničkog kreveta nam je rekao kako se nada najboljemu. Događaja se slabo sjeća.

- Ne sjećam se udarca, sjećam se samo Vladinog zrakoplova i moje obitelji. Čim sam poletio krenuli su s ljetnim gumama na put u Zagreb. Stalno su uz mene. Moram se oporaviti, dugujem to Dubrovniku i svima onima koji su ustali da mi pomognu - kazao nam je Pavo.

Iako se po njemu vidi da je u teškom stanju, ne gubi nadu u oporavak, pa se nekoliko puta i nasmiješio, govoreći o ljudima koji su mu dosad nesebično pomogli. Zahvalan je svima koji su organizirali akciju, nada se da će se prikupiti dovoljno sredstava za tromjesečnu rehabilitaciju, a ako se skupi više novca, ostat će u Švicarskoj i koji tjedan dulje.

Jer, za rehabilitaciju kod tako teških ozljeda moždine i kralješnice, vrijeme je najvažnije.

Čitatelji Jutarnjeg također se mogu uključiti u akciju uplatom novčanih sredstava

IBAN: HR0424070003102624715, vlasnik računa Pavo Hađija, OTP banka Hrvatska d.d.

Uplate iz inozemstva: OTP banka Hrvatska d.d.; Domovinskog rata 3; 23000 Zadar, Hrvatska

SWIFT code: OTPVHR2X; IBAN: HR0424070003102624715

Vlasnik oba računa je stradali Pavo Hađija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:56