INICIJATIVA 60 AKADEMIKA HAZU

Akademik Paar protiv započete reforme školstva i nudi novu

Na popisu akademika koji podržavaju Paara su i I. Aralica, M. Ježić i A.Stamać, ali i preminuli Slaven Barišić i Nikola Kallay
 Damir Krajač/CROPIX

Oko 150 osoba iz sustava obrazovanja i znanosti, među kojima je 60-ak akademika, potpisalo je inicijativu akademika Vladimira Paara kojom predlaže novi koncept kurikularne reforme kao pandan već započetoj reformi.

Iz teksta od 142 stranice odaslanog na niz adresa proizlazi nezadovoljstvo dijelovima započete reforme školstva na kojoj radi oko 400 odgojno-obrazovnih djelatnika, a iza koje stoje Vlada i Sabor. Temelj započete reforme je, naime, u Saboru usvojena Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Pretjerana liberalizacija u obrazovanju, zanemarivanje temeljnih znanja i sastav skupina koje rade na kurikularnoj reformi glavne su tri zamjerke reformi. Paar u svojoj verziji reforme nudi desetak godina star projekt HNOS (Hrvatski nacionalni obrazovni standard), koji među ostalim podrazumijeva jačanje odgojne uloge škole, odnosno uvođenje humanističkih, duhovnih, domoljubnih i moralnih vrijednosti u sadržaje svih predmeta.

‘Jezična nečistost’

- Pretjerana liberalizacija u školstvu, u smislu da se učenicima daje na izbor koje će predmete učiti, vrlo je opasna jer daje mogućnost djeci da izbjegnu tvrda znanja. Postoje primjeri gdje je djeci ponuđen izbor tjelesnog ili informatike i nitko nije izabrao informatiku - kaže Paar. Griješe i što zanemaruju temeljna znanja, prvenstveno prirodoslovlje - nabraja Paar, kojemu je zasmetalo što u započetoj reformi nije u dovoljnoj mjeri iskorišten rezultat višegodišnjeg rada na HNOS-u.

- Taj mukotrpan rad na prvom nacionalnom kurikulu u kojem je sudjelovalo nas 448 stručnjaka zasigurno kompetentnijih od ovih u sadašnjim skupinama, današnji kreatori ignoriraju. Mislite li da je to pametno? - pita akademik, navodeći da su tada imali jasan orijentir, a to je njemački i austrijski kurikulum.

- Ne možete raditi zbrda-zdola - poručuje ekspertnoj skupini za izradu novih kurikuluma akademik, kojemu se ne sviđa niti sastav glavnoga tijela za organizaciju kurikularne reforme. Kako to da tu sjede tri osobe s Instituta za društvena istraživanja, a niti jedna s drugog instituta? Trn u oku Paaru je i jezična nečistost, odnosno naziv kurikulum. Ispravno je kurikul, a još bolje - u duhu hrvatskoga jezika - nastavni uputnik - tvrdi akademik.

Upozorenja HAZU

Na pitanje zašto je tek sada pokrenuo inicijativu, odgovara kako su se na prethodna upozorenja HAZU mjerodavni oglušili te da ova inicijativa počiva na nizu dokumenata HAZU iz proteklih 15 godina.

- Mi ništa ne rušimo, niti ikoga prozivamo. Cilj nam je dijalog i sučeljavanje argumenata - kaže Paar, priznajući da Strategija ima i dobrih strana.

Ono što je promaklo organizatoru inicijative jest uočiti da su na svježem popisu akademika, među kojima su primjerice Ivan Aralica, Ante Bežen, Goran Družić, Sibila Jelaska, Mislav Ježić, Nikša Stančić i Ante Stamać, i akademici Slaven Barišić i Nikola Kallay - oba preminula u travnju ove godine. Predsjednik akademije Zvonko Kusić na prijedlog akademika Paara gleda pak kao na inicijativu pojedinca, a iz njegova odgovora proizlazi da HAZU službeno ne stoji iza tog dokumenta.

- Radi se o inicijativi niza znanstvenih, kulturnih i prosvjetnih djelatnika, uključujući i akademike. Akademija u načelu ne raspravlja o inicijativama pojedinaca - kratko je prokomentirao akademik Kusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:46