PITANJE U 'MILIJUNAŠU'

Akademija presudila: Da, galebovi su pravi oportunisti

Galebovi su oportunisti jer ne biraju hranu. Što im je ‘pod kljunom’, to će i pojesti, tvrde stručnjaci

ZAGREB - S kiselim je osmijehom na licu i upitnikom iznad glave umirovljena pravnica Marija Mišić u četvrtak napustila studio kviza “Tko želi biti milijunaš?” nakon što je krivo odgovorila na deveto pitanje. Čudio se njenom pogrešnom odgovoru i voditelj Tarik Filipović jer su oboje mislili da su među pticama, kad je u pitanju prehrana, oportunisti supovi, a ne galebovi, što je bio točan odgovor.

Pomoć jokera

Za 16.000 kuna natjecateljica je trebala odgovoriti na pitanje: “Tko je od ovih ptica, s obzirom na prehranu, oportunist?”. Ponuđeni su bili krstokljuni, koji se hrane sjemenkama, papige, koje se hrane voćem, supovi, koji su isključivo lešinari, i galebovi koji jedu sve - od ribe do otpadaka.

Natjecateljica nije znala odgovor na pitanje, pa je telefonski tražila pomoć jokera. Njen adut je smatrao da su oportunisti supovi, jer se hrane strvinama, dakle, čekaju priliku da životinja umre prirodnom smrću ili da je ubije netko drugi. No, nije bio decidiran, vrijeme od 30 sekundi je isteklo, pa je natjecateljica prihvatila njegovu argumentaciju i odlučila se za supove.

Dodatno objašnjavao

- Netočan odgovor. Točan odgovor su galebovi jer su svejedi koji ne biraju hranu i jedu sve od ribe do otpadaka - presjekao je Tarik i sam vidno začuđen ovim odgovorom.

Nekoliko trenutaka poslije, kad je u stolici već sjedio drugi kandidat, voditelj je dodatno pojašnjavao zašto su galebovi točan odgovor, a i sam je neuobičajeno priznao u eteru da mu se to ne čini smislenim.

Međutim, u Ornitološkom zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kažu da nema dvojbe oko odgovora.

- Galebovi su oportunisti jer ne biraju prehranu. Oni jedu ono što zateknu u neposrednoj okolini - kažu u HAZU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:16