SVEOBUHVATNA ISTRAGA

Afera potpredsjenika HDZ-a: Istražuju i Čobankovića zbog Fiolića i zgrade u Planinskoj

Zagreb, 080911.Sjednica Vlade RH u Banskim dvorima.Na slici: ministar poljoprivrede Petar Cobankovic i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Politička karijera potpredsjednika HDZ-a Petra Čobankovića mogla bi završiti aferom najma zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu. Navodno, u kazneno-pravnom smislu Čobanković izuzetno loše stoji te vlada uvjerenje da optužnicu ne može izbjeći.

Spominje se također da su se pojavile procjene vrijednosti zgrade u Planinskoj iz Ministarstva regionalnog razvoja koje nepobitno ukazuju na pogodovanje Stjepanu Fioliću na štetu državnog proračuna do čak 30 milijuna kuna. Usto, izvori iz HDZ-a kažu dda je ovu priču USKOK-u potvrdio i jedan od Čobankovićevih nekad bliskih suradnika.

Okolnosti prodaje

Proteklog je tjedna o okolnostima prodaje zgrade u Planinskoj ulici Hypo leasingu, odnosno Vladi u USKOK-u ispitan Stjepan Fiolić. To je već drugo ispitivanje bogatog HDZ-ovca bliskog Ivi Sanaderu u osam dana, iz čega se zaključuje da istražitelji ubrzano rekonstruiraju okolnosti u kojima je država oštećena za najmanje 30 milijuna kuna kupnjom nepotrebne i derutne Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici.

Astronomski najam

Prema neslužbenim informacijama, istražitelji USKOK-a otvaraju sveobuhvatnu istragu o poslovnom carstvu jednog od najbogatijih Hrvata, vlasnika treće mesne industrije po veličini u Hrvatskoj.

Dokazima koji terete Josipa Fiolića i Petra Čobankovića mogla bi se rasvijetliti i operativna uloga Jadranke Kosor u aferi Planinska, ali i ona Ive Sanadera kao mozga operacije izvlačenja novca. Da bi se to dogodilo, naravno, ili Čobanković ili Fiolić moraju “progovoriti”.

Podsjetimo, u vrijeme Čobankovićeva ministarskog mandata Ministarstvo regionalnog razvitka u travnju 2009. uzelo je u najam zgradu u Planinskoj od Hypo leasinga po cijeni od 79,913.000 kuna. Samo mjesec dana prije toga Fiolić je istu zgradu prodao Hypo leasingu.

Odluku o suglasnosti za sklapanje posla između Hypo leasinga i Ministarstva regionalnog razvitka potpisala je Jadranka Kosor. A odluka je sporna zbog astronomskih 4000 eura po četvornom metru.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:47