ŽUPANICA IZA REŠETAKA

AFERA MERZEL 'Upravlja li se županijom iz Remetinca? Vaša pitanja su degutantna!

Nakon što je odgođena odluka suda o Marini Lovrić Merzel, novinarima se obratio njezin zamjenik
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud na današnjem ročištu nije odlučio hoće li odrediti mjere opreza zabrane obavljanja poslovne aktivnosti sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Sud je primio na znanje preporuke Ustavnog suda, no odluku će donijeti potkraj idućeg tjedna, javlja HRT.

Službena formulacija suda glasi: odluka se odgađa zbog tehničkih razloga.

Odvjetnik sisačko-moslavačke županice Berislav Živković izjavio je uoči suđenja kako očekuje da će Županijski sud prihvatiti preporuku Ustavnog suda.

Ustavni sud djelomično je prihvatio tužbu sisačke županice Marine Lovrić Merzel na zadržavanje u istražnom zatvoru. Županijskom sudu dane su smjernice da razmotri i mogućnost primjene mjere zabrane obnašanja dužnosti županice, umjesto produljenja istražnog zatvora.

Ako joj Županijski sud odredi mjeru zabrane obnašanja dužnosti županice, umjesto produljenja istražnog zatvora, ostaje još samo da USKOK ispita preostale svjedoke. A kad njih 15-ak kaže što ima, bez županičinih instrukcija, i Marini Lovrić Merzel bi se mogla otvoriti vrata Remetinca.

Istovremeno, novinarima se obratio i županičin zamjenik Zdenko Vahovec koji je žustro odgovorio na pitanje upravlja li se županijom iz Remetinca, javlja RTL.

"Ovo mi je zaista već degutantno pitanje. Pa ljudi moji, zar mislite da je to moguće? Mene su neposredno izabrali građani ove županije i za sebe mislim da sam odgovoran čovjek i političar. Županija nikad nije bila vođena iz zatvora", poručio je Vahovec.

Potvrdio je da se u nekoliko navrata sastao sa suprugom Marine Lovrić Merzel.

"Možda smo dva ili tri puta popili kavu. Čovjek sam koji ima osjećaje i uglavnom sam ispitivao kako je ona. Naš razgovor nije išao u pravcu ikakvih sugestija ili konzultacija o tome kako voditi županiju", uvjerava zamjenik županice koji je potvrdio da se Marini Lovrić Merzel svakog mjeseca u skladu sa zakonom isplaćuje plaća od 17.600 kuna.

Svjedok: 'Dožupanu županičin muž dostavlja županičine naputke iz Remetinca'

SISAK - Sisačko-moslavačkom županijom upravlja se iz Remetinca? To se pitanje otvara nakon što su javnosti postali dostupni neki navodi saslušanih svjedoka u slučaju pritvorene županice Marine Lovrić Merzel. Naime, u Odluci Ustavnog suda RH od 12. kolovoza 2014. godine u povodu odlučivanja o ustavnosti produljenja njezinog pritvora, navodi se izvod iz svjedočenja Franje Glušca iz Gline.

Prema tim navodima svjedok Franjo Glušac, inače županijski pročelnik za financije i član SDP-a, istražiteljima je iskazao da se dožupan Zdenko Vahovec, prvi zamjenik županice kojeg je ona ovlastila da je zamjenjuje dok se nalazi u istražnom zatvoru, „učestalo se sastaje s Mladenom Merzelom, suprugom 1. okrivljene Marine Lovrić Merzel, te nakon kontakta s imenovanim zauzima stavove o određenim pitanja vezano za funkcioniranje Županije.“

Tim je iskazom Franjo Glušac zapravo potvrdio sumnje oporbe u Skupštini Sisačko-moslavačke županije, čiji predstavnici optužuju da se županijom upravlja iz Remetinca, te pozivaju premijera Milanovića da dokonča neprihvatljivu praksu da se jednom županijom upravlja iz zatvora.

Te tvrdnje oporbe zamjenik županice Zdenko Vahovec odlučno je opovrgavao, tvrdeći da se Sisačko-moslavačkom županijom na upravlja iz zatvora, te da on ima dovoljno mudrosti i političku potporu SDP-a i koalicijskih partnera u županijskoj vlasti, da samostalno upravlja županijom.

U povodu objave iskaza pročelnika Glušca, koja je u suprotnosti s tvrdnjama dožupana Vahovca, pitali smo zamjenika županice tko govori istinu: on kada tvrdi da sam upravlja župnijom i da se ne konzultira s pritvorenom županicom, ili pročelnik za financije Glušac, ispitani Uskokov svjedok, koji tvrdi da se ipak konzultira. Ogovor Zdenka Vahovca, kojeg smo dobili e-mailom, prenosimo u cijelosti: „S punom odgovornošću, odgovarajući na Vaš upit, za čitateljstvo „Jutarnjeg lista“ izjavljujem sljedeće: Jamčim da s gospodinom Merzelom nikad, niti jednom, nisam razgovarao na način o kojem govori gospodin Glušac u svom iskazu. Izrijekom: nikad se, posredstvom gospodina Merzela, niti na bilo koji drugi način, nisam konzultirao s gospođom Marinom Lovrić Merzel o vođenju Sisačko-moslavačke županije. Zamjenik sisačko-moslavačke županice Zdenko Vahovec.“

Franjo Glušac, kojeg smo zatekli na godišnjem odmoru, kratko nam je odgovorio da ne smije govoriti o slučaju, jer je on svjedok u postupku protiv županice koji je u tijeku. (Mate Piškor)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:52