OPERACIJA SPAŠAVANJA

Adlešič ide na Pantovčak kod Josipovića, Čehok izlazi iz HSLS-a

Kao potpredsjednica Vlade Adlešič je imala plaću od 21.000 kuna, a ako se pridruži Josipovićevu timu, imat će oko 17.500 kuna
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Unatoč tome što je njihova stranka napustila Vladu, neki dužnosnici HSLS-a već su osigurali svoj ostanak na unosnim dužnosničkim pozicijama.

‘Idem na drugi brijeg’

Želimir Janjić zadržat će fotelju državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja, za što je trebao podnijeti samo jednu žrtvu - ispisati se iz HSLS-a. A puno bolje proći će nekadašnja predsjednica stranke i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič - ona će mjesto u Banskim dvorima, kako neslužbeno doznajemo, zamijeniti onim na Pantovčaku.

Adlešič bi uskoro, a najkasnije od jeseni, tvrde neki njezini kolege, trebala dobiti funkciju u Uredu predsjednika Ive Josipovića. Kao jedna od opcija spominje se mjesto savjetnice za razminiranje koju joj je, kaže naš izvor iz HSLS-a, ponudio sam Josipović.

Takvu mogućnost Adlešič je povjerila tek malom krugu stranačkih prijatelja. Drugima je, kao i predsjedniku stranke, najavila da će već danas dati ostavku u Vladu i istog dana aktivirati svoj mandat u Saboru. Spominjala je, doduše, da ima i nekoliko drugih primamljivih ponuda. No, samo rijetkima je rekla za mjesto u Josipovićevu timu.

- Rekla je da ima pet ponuda. Jednu inozemnu i četiri domaće, ali da se opredijelila za drugi brijeg - tvrdi naš izvor. Smatra kako si je na taj način omogućila častan izlaz jer nije napustila stranku, ali je dobila funkciju kojom ostaje u vrhu političkog života. Njezina plaća kao potpredsjednice Vlade bila je oko 21 tisuću kuna, a savjetnička bi joj mogla biti oko 17.500 kuna.

Podržavala Nadana

S Josipovićem je očigledno izgradila dobar odnos unatoč tome što ga nije podržavala u predsjedničkoj kampanji jer je “čuvala glas za Nadana”. No, često je se proteklih mjeseci moglo vidjeti u društvu šefa države - on je nju primao na Pantovčaku, ona njega u Bjelovaru, pili su kavu na špici, a u njegovoj je pratnji bila nedavno u Zadru, ali i na susretu s Miloradom Dodikom.





Ivan Čehok izlazi iz HSLS-a, bit će nezavisni zastupnik i podržavati Vladu čime, kako tumače neki njegovi kolege, želi osigurati da Varaždin i dalje dobiva novac iz proračuna.

Njemu bi se, neslužbeno se govori, mogao pridružiti Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara koji je zamjena Adlešič. Korušec zahvaljujući njoj nije dobio samo mjesto zastupnika nego i ono gradonačelnika Bjelovara.

Leti i Đurđin muž

Bez državne funkcije ostat će i Adlešičkin suprug Staško, koji je član Uprave Croatia tehnički pregledi s plaćom od 20-ak tisuća kuna. U HDZ-u su, naime, prema liberalima odlučili biti nemilosrdni.

- Svi lete! Svi članovi uprava, pa i muž Đurđe Adlešič i svi državni tajnici koji više ne podržavaju Vladu - rekao nam je jedan visokopozicionirani član Vlade. Staško Adlešič posao u tvrtki kćeri Croatia osiguranja dobio je 2006. kada je na čelu CO-a bio Hrvoje Vojković. HSLS ima inače još dva člana Uprave-u JANAF-u i Plinacrou.

Funkciju ispred stranke odlučio je staviti Želimir Janjić koji je odlučio izaći iz HSLS-a kako bi zadržao mjesto državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja, što je navodno dogovorio već ranije, pa će ministar Radovan Fuchs sutra odbiti njegovu ostavku.

Izlazak tempiran s lijevom koalicijom

ZAGREB - HSLS-ovac Ivan Čehok ipak će napustiti stranku nezadovoljan razlozima zbog kojih su napustili vladajuću koaliciju, ali prije svega terminom koji je za to odabran.

- Sve sam bliži tome da postanem nezavisni zastupnik koji će podržavati Vladu na svim mjerama iz gospodarskog programa, na rebalansu proračuna i na svemu vezanom uz EU - najavio je Čehok.

Financiranje Varaždina

Otkrio je kako je i članovima stranke u subotu rekao da nije dobro da se u ovakvim okolnostima, dok je Hrvatska pred završetkom pregovora, a počeo se provoditi i gospodarski program, zaziva kriza Vlade i prijevremeni izbori. Međutim, neki liberali Čehokovo ostajanje uz Vladu tumače isključivo kao njegovu namjeru da i dalje iz državne blagajne izvlači novac za Varaždin. Čehok uzvraća kako se svi projekti u Varaždinu već ionako financiraju iz proračuna, i to samo zato jer su dobri.

Apsolutističko upravljanje

Ljuti ga što je odluka o napuštanju koalicije donesena naprečac.

- Nevjerojatno je da se koaliciju može napustiti u dva dana i da se kao glavni razlog navodi to što nam je netko rekao da smo nelojalni. Pa što? U politici padaju svakakve teške riječi - kaže Čehok koji smatra da je tajming izlaska planiran u skladu s novim krugom sastanka Kukuriku koalicije.

- Ne prihvaćam da nam netko postavlja uvjete: ovo vam je zadnji čas da nam se priključite - poručuje Čehok.

Da se Kosor nije prije odluke o izlasku iz Vlade konzultirao ni s Čehokom niti s Adlešič, potvdio je neizravno i sam Čehok.

- Protivnik sam apsolutističkog upravljanja strankom i toga da se važne odluke donose bez konzultacija s potpredsjednicom Vlade i zastupnicima - kaže Čehok. (S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:41