ANARHIST POSTAO ZATOČENIK BIROKRACIJE

A samo je nosio transparent: Srbija 7 mjeseci ne pušta Zagrepčanina!

BEOGRAD - Zagrepčanin Davor Bilić sedam mjeseci ne može izaći iz Srbije jer mu je tamošnja policija oduzela putovnicu i do danas mu je nije vratila.

Zbog toga će Anarhosindikalistička mreža Hrvatske 13. rujna ispred Ministarstva pravde u Beogradu održati protest solidarnosti.

Bilić je uhićen 17. veljače ove godine jer na suđenju “beogradskoj šestorki”, anarhistima optuženima da su u kolovozu 2009. bacili Molotovljev koktel na grčko veleposlanstvo u Beogradu, nosio transparent “Anarhizam nije terorizam”. Bilić je došao dati podršku svojim prijateljima u beogradskoj Palači pravde. Nakon što je karton s natpisom prislonio uz staklo sudnice, policija ga je privela. Zadržan je 48 sati u pritvoru pod optužbom da je izvršio “krivično djelo ometanja pravde”.

“Beogradska šestorka” oslobođena je 16. lipnja ove godine, a njihov simpatizer još uvijek ne može kući. Naime, sud je odbacio optužni prijedlog protiv njega, ali se tužiteljstvo žalilo. Sud ni pet mjeseci nakon toga nije razmotrio žalbu tužiteljstva pa Davor Bilić ne može dobiti putovnicu.

Anarhosindikalisti upozoravaju da Bilić preživljava zahvaljujući pomoći koju dobije od prijatelja. S. M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:35