REKONSTRUKCIJA TRAGEDIJE

'A KAKO JE TEK BILO NJIMA....' Novinari i urednici Jutarnjeg natiskali su se u mali kamion kako bi na tren osjetili čin nezamislive bešćutnosti

Prostor u kojem su umrli bio je veličine 14 četvornih metara, a istražitelji su u njemu otkrili tragove borbe za život
 Neja Markičević/CROPIX

Nitko ne može ostati imun na vijest o smrti 71 izbjeglice u hladnjači koja je ostavljena kraj autoceste u austrijskom Gradišću prošlog četvrtka. Nesretni ljudi, izbjeglice iz ratom zahvaćene Sirije i drugih zemalja obuzetih kaosom, sanjali su spas na Zapadu, ali su od gušenja i vrućine preminuli negdje na putu od Budimpešte do Beča. Prostor u kojem su u nepojmljivo strašnim uvjetima umrli bio je veličine 14 četvornih metara, a istražitelji su u njemu otkrili tragove borbe za život. U toj skupini bilo je 59 muškaraca, osam žena i četvero djece u dobi od jedne i pol do deset godina.

FOTO: KAMION SMRTI Ugušilo se više od 70 izbjeglica, među njima osam žena i četvero djece, uhapšeni Bugari i Mađar

Ništa nije spriječilo krijumčare da ih strpaju u maleni prostor bez prozora, gledajući ih s mislima o eurima koje će zaraditi, a koje su, uz najosnovnije, a često i ništa, njihove žrtve ponijele sa sobom nakon odluke o napuštanju svojih domova. Slične scene, samo utopljenika koje more naplavljuje na plaže ili, pak, onih koji plutaju u moru, viđaju već godinama pripadnici službi za spašavanje i obalnih straža u zemljama koje dodiruju Mediteran. Izbjeglice se, poput nekadašnjih robova, u ovim slučajevima trpaju u potpalublja oronulih brodova i naguravaju u korito barki, bez razmišljanja jesu li šanse da se dočepaju druge obale uopće realne. Samo od početka ove godine na Mediteranu se utopilo gotovo 2500 ljudi. Istodobno, samo u Mađarskoj od početka ove godine uhićeno je 776 osoba optuženih za krijumčarenje ljudi, što dovoljno govori o “biznisu” koji se razvio na očaju i tragediji nesretnika koji samo traže dostojanstven život.

“Činjenica da skupine od nekoliko desetaka ljudi umiru - bilo nagurani u kombije ili u brodove - u potjeri za osobnom sigurnošću ili životom dostojnim čovjeka velika je optužnica na račun Europe i njezine nesposobnosti da pronađe drugi način.

Potresna smrt gušenjem 71 osobe u hladnjači na putu u Austriju tragedija je, iako samo jedna u nizu tolikih, koja je dospjela u javnost i od koje je nemoguće okrenuti pogled na drugu stranu. U kamion sličan onome u koji su krijumčari, prema informacijama policije, u ranim jutarnjim satima u Budimpešti prošle srijede ugurali izbjeglice, te ih dan kasnije mrtve ostavili u EU, ušli su članovi redakcije Jutarnjeg lista kako bi pokušali shvatiti i pokazati na što sve pristaju i na što su bili natjerani oni koji su tražili sigurnost i spas za sebe i svoje bližnje u Europi vjerujući da ono čemu su bi bili izloženi ostavljajući svoje domove nikako ne može biti gore od svih problema i patnji ili ljudske neosjetljivosti koji bi ih na cilju mogli dočekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:28