GUŽVA IZA REŠETAKA

5310 zatvorenika. 3351 mjesto. Gdje spava njih 2000 viška?

Trenutačno su najbukiraniji zatvori u Karlovcu, Sisku, Bjelovaru, Sisku i Šibeniku gdje ima dvostruko više zatvorenika od limita
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Hrvatskom zatvorskom sustavu prijeti kolaps jer je u srijedu u zatvorima bilo 5310 pritvorenika i zatvorenika, a kapacitet mu je 3351. Da bi smjestili nove pritvorenike, u nekim zatvorima u ćelije stavljaju krevete na kat, a zajedničke prostorije prenamjenjuju u zatvoreničke sobe.

Kad bi ovaj tren policija i krenula u neku veliku akciju protiv organiziranog kriminala i kad bi morali razdvojiti pritvorenike za zatvorski sustav, bio bi to veliki problem. Kao zadnja rezerva u Remetincu bi, recimo, bila prenamjena sportske dvorane jer dok se ne sagradi novo krilo, za što je već odobren i međunarodni kredit, pritvorenici će se tiskati i u krevetima na kat.

Komocija u Lipovici

No, neki koji iz sigurnosnih razloga moraju imati poseban tretman, poput umirovljenog generala Vladimira Zagorca, koji je smješten na ženskom odjelu, u zatvoru uživaju u punom komforu. Upravo iz sigurnosnih razloga Uprava za zatvorski sutav ne iznosi podatke o broju pritvorenika u pojednom zatvoru, nego nam samo statistički daje prikaz popunjenosti kaznionica. Trenutačno su najbukiraniji zatvori u Karlovcu, Sisku, Bjelovaru, Sisku i Šibeniku. No, i u kaznionici u Lepoglavi je upola više osuđenika nego što je njezin kapacitet, a tako je i u remetinečkom zatvoru. Popunjenost manju od 100 posto bilježi samo poluotvorena kaznionica u Lipovici gdje je dijelom kaznu izdržavao i Ivan Boršić, jedan od osumnjičenih za krvave pljačke Fine.

Izlazili u krvave pljačke

Upravo za njega i ostale suosumnjičenike Uprava za zatvorski sustav provela je inspekcijski nadzor o korištenju njihovih pogodnosti i ustanovila da je sve bilo u skladu sa zakonom i internim pravilima.

No, zvuči gotovo nevjerojatno da je Ivan Boršić 5. rujna 2005. godine, sam nekoliko sati prije pljačke Fine, bio u II. policijskoj postaji PU zagrebačke i uredno ovjerio da je bio na slobodnom vikendu. U kaznionicu u Lipovici javio se na vrijeme, a kasnije nitko nije provjerio da je osuđenik za trostruko ubojstvo bio na slobodnom vikendu pa se Boršić odšetao iz policijske postaje. Nažalost, tek u studenome 2009. godine Uprava za zatvorski sustav, na čije je čelo došao bivši načelnik PU zagrebačke i šibenske Branko Peran, s Ravnateljstvom policije potpisala je sporazum i protokol o obavještavanju o zatvorenicima koji koriste slobodi vikend.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29