NOVI ODNOSI

40 DANA NAKON PUŠTANJA IZ ZATVORA Bandić i Ljubičić: Afera Agram zavadila stare drugove

Bandić se i dalje drži kao da se ništa nije dogodilo, a Ljubičić je nestao iz javnosti
 Ronald Goršić/CROPIX

Božić je dočekao u katedrali na polnoćki, nekoliko dana ranije sudjelovao je u humanitarnoj akciji Crvenog križa, pojavio se i na koncertu Željka Joksimovića u Lisinskom, slavio je rođendan okružen prijateljima, a na klizalištu se družio s građanima.

Kao da je u kampanji

I kamere su sve bilježile: netko neupućen pomislio bi da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u kampanji za predsjednika države, a ne da je prije samo 39 dana izašao iz pritvora jer je uplatio 15 milijuna kuna jamčevine.

I prošle izbore za predsjednika države Bandić je jurio kroz kampanju, više od svega želio je useliti u ured na Pantovčaku, no nije uspio.

Prisjetio ga se u ovoj kampanji predsjednik Ivo Josipović, a spomenuo je pritom i Nadana Vidoševića: slučajno ili ne, obojica danas čekaju podizanje optužnica.

Bez posla

Međutim, poklopilo se da i ove predsjedničke izbore Bandić užurbano hoda s događaja na događaj, ali sad nije u kampanji, čak ne obavlja ni posao gradonačenika, no još uvijek juri.

Provodi se nad njim ozbiljna istraga, a on kao da se i dalje zabavlja, ili, pak, želi dokazati da ga nisu slomili, da i dalje želi biti: političar, gradonačelnik, možda predsjednik, premijer.

I u ranijim kampanjama spekuliralo se o istragama protiv njega, ali stoički je preživio sva ta nagađanja, pa očito opet pokušava: samo što sad ne sudjeluje ni u jednoj kampanji, a istrage su realnost.

Ravnodušan

Iako često Bandić, a i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik, posežu upravo za argumentom da su te dvije okolnosti povezane te da je istraga pokrenuta radi Bandićevih političkih ambicija, Državno odvjetništvo ih demantira, te tvrdi da politika nema utjecaja na odvjetništvo.

No, Bandićevi suradnici, neslužbeno doznajmo, ljute se jer se gradonačelnik ponaša kao da se ništa ne događa.

Jedan od njegovih suradnika, koji je isto osumnjičen, navodno se ozbiljno na njega naljutio jer smatra da bi se trebao aktivnije uključiti u samu obranu.

- Ne može vjerovati da je Bandić nastavio po starom, kao da ga istrage ne zanimaju, hoda gradom kao neki Mesija - govori nam naš izvor blizak Bandićevim suradnicima. Postavlja se pitanje: je li to smišljena Bandićeva taktika, inat ili tek bježi od problema, tješi se hodajući gradom dok ga tapšaju slučajni prolaznici.

Politika

Za razliku od bivšeg premijera Sanadera koji je uhićen nakon što je odustao od politike, Bandić ne odustaje od politike, a ljudi ga i dalje gotive, na ulici mu prilaze, razgovaraju s njim. Za Sanaderom su vikali da je pokrao državu, da je lopov, ali ovoga još nitko u javnosti ne napada. Sjedi u Lisinskom uz Siriščevića i mitropolita Porfirija, kao da se ništa nije dogodilo, kao da nije noćima spavao u pritvoru u Remetincu i kao da mu ne prijeti zatvorska kazna.

Kikaš u ilegali

I već prvi dan nakon izlaska vratio se ustaljenim navikama. Jutro je započeo na atletskoj stazi, a za izjave ispočetka nije bio raspoložen, kasnije se i to promjenilo. “Ja vas razumijem, razumite i vi mene”, poručivao je tih prvih par dana. Na školskom igralištu u Kušlanovoj trčao je u društvu psa Rudija i desetak poznanika.

Za razliku od njega Slobodan Ljubičić, bivši šef Zagrebačkog holdinga, povukao se iz javnog života.

Ne pojavljuje se na društvenoj sceni, podnio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave holdinga. Na slobodu je pušten isti dan kad i gradonačelnik, a drugo jutro fotoreporteri su ga snimili pred kućom na Pantovčaku. Ljubičić se jako kloni Bandića.

Lista sumnji:utaja poreza, zlouporabe...

USKOK je tada, podsjetimo, donio rješenje o provođenju istrage protiv Bandića, Ljubičića i Pripuza te još 13 okrivljenih. Za 12-ero je tražen pritvor, a na teret im se stavlja niz kaznenih djela: zlouporaba položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, a ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Bandića su ispred pritvora, prilikom izlaska, dočekali obožavatelji uz parolu: “Neka se vrati nama i svom Rudiju!”, a on je nastavio u stilu predstave za kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:11