DAR OD 5 MILIJUNA EURA

100 BMW-a serije 5 za Pahora! Zašto ne i Hrvatskoj?

Svake godine BMW će Slovencima dati nove automobile, a za pet godina ih mogu otkupiti. Novcem koji bi trošili za svoj vozni park Slovenci će postaviti solarne ćelije na krovove javnih zgrada

ZAGREB - Slovenska vlada uskoro bi s njemačkim proizvođačem automobila BMW-om trebala sklopiti dogovor o donaciji 100 automobila BMW serije 5.

Jernej Stritih, direktor Ureda slovenske vlade za ekologiju, potvrdio je da će BMW svoje automobile donirati slovenskoj vladi za njene potrebe u sljedećih pet godina, nakon čega ih vlada može otkupiti.

Antikoruptivna komisija

Naša država službene automobile nabavlja putem leasinga. Danas nismo uspjeli dobiti odgovor od nadležnih institucija za javnu nabavu je li model donacije poput slovenskoga moguće primijeniti i u Hrvatskoj.

Donirane automobile, od kojih svaki u osnovnom modelu stoji oko 42.000 eura, a s jačim motorom i dodatnom opremom od 50 do 60 tisuća eura pa je godišnja vrijednost poklona oko pet milijuna eura, BMW bi svake godine zamijenio za nove.

Slovenska će vlada godišnje na troškovima voznog parka uštedjeti više od 100.000 eura, a taj se iznos obvezuje uložiti u gradnju solarnih ćelija na krovovima javnih zgrada.

Dogovor još nije potpisan, ali već je izazvao pravu buru u Sloveniji. Sindikati pitaju tko će voziti te silne limuzine, a zastupnici drugih proizvođača automobila negoduju jer im taj dogovor dugoročno blokira posao s državom. U vladi tvrde da je BMW jedini bio zainteresiran za taj projekt.

Oponenti sporazuma podsjećaju da je prije nekoliko tjedana premijer Pahor ugostio predsjednika BMW grupe za srednju i zapadnu Europu te se slikao s najnovijim modelima tog proizvođača. Mnogi smatraju da je tada dogovoren cjelokupni posao. U Komisiji za sprečavanje korupcije tvrde da takav oblik donacije u zamjenu za sunčane ćelije nije moguć.

Niska nabavna cijena

BMW u svemu ima svoju računicu. Njemačka vlada daje velike subvencije za ulaganja u obnovljive izvore energije, pa će BMW sigurno dobiti povrat uloženog.

Nakon godinu dana automobili će se vratiti BMW-u koji ih može prodati, no opet neće izgubiti jer im je nabavna cijena niža nego što će u godinu dana izgubiti na vrijednosti. Prema dostupnim informacijama, BMW je u mnogim zemljama pokrenuo takve ili slične projekte.

Što se vozi u Hrvatskoj: BMW-i, Škode, Volkswageni...

Premijerka Jadranka Kosor ima na raspolaganju BMW 7 koji je kupljen za vrijeme premijera Ive Sanadera. I predsjednik Sabora Luka Bebić vozi se također u BMW-u sedmici. Predsjednik Josipović mijenja službena vozila, pa se nekad vozi u BMW-u petici, a nekad u VW Passatu. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, pak, ima BMW peticu iz 2008. Taj auto je policijski jer je Jandroković štićena osoba. Najjači diler automobila za hrvatske državne institucije je Zubak, koji ih naveliko opskrbljuje škodama, a od skupljih i luksuznijih automobila tu su audiji. Hrvatska nema ujednačen vozni park, a teško je zamisliti da je svjetska tvrtka, poput BMW-a, izabere za ogledni primjer države u kojoj će joj donacija ujedno biti i odlična reklama. ( V. N. , B. S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:51