IZVJEŠĆE O HRVATSKOJ

10 ZAPOVIJEDI BRUXELLESA EU Hrvatskoj: Hitno riješite korupciju u javnim tvrtkama!

Izvještaj je uglavnom pozitivan, ali s upozorenjem da je u zadnja 4 mjeseca stagniralo rješavanje određenih pitanja

Hrvatska nastavlja ispunjavati obveze preuzete iz procesa pregovora o članstvu u EU i ispunjava političke kriterije. To će potvrditi sveobuhvatno izvješće o monitoringu Europske komisije, dokument koji će biti usvojen i objavljen u srijedu, a Jutarnji list je u njega unaprijed imao uvid . Međutim, iz izvještaja se vidi da Hrvatska u prošla četiri mjeseca nije previše odmaknula u rješavanju nekih pitanja što ih je Komisija identificirala u prijašnjem izvješću u lipnju. I u ovom novom izvještaju od Hrvatske se traži da riješi pitanje sukoba interesa, imenovanja u nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća, nastavi smanjivati broj neriješenih predmeta na sudovima, dodatno profesionalizira javne službe, ubrza proces prijevoda i verifikacije prijevoda pravne stečevine EU te hitno provodi strukturne reforme u gospodarstvu kako bi, nakon ulaska u članstvo, bila spremna za jaču konkurenciju na EU tržištu.

Nema sporednih pitanja

Iz izvješća je vidljivo da će Hrvatska do travnja 2013. godine, kad bi Europska komisija trebala objaviti zadnji izvještaj monitoringa, morati ozbiljnije raditi na ispunjavanju svih uvjeta i utvrđenih nedostataka, koliko god se oni trenutno činili malima ili sporednima. Naime, neke države članice pažljivo će čitati ovaj izvještaj te čekati sljedeći prije nego što dovrše proces ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora.

“Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije i u svim područjima koja su njima obuhvaćena, kao što su stabilnost institucija koje jamče demokraciju, vladavina prava, ljudska prava te poštivanje i zaštita manjina. Posao je nastavljen, a rezultati postali opipljivi”, navodi u izvještaju Europska komisija.

Daljnji napredak

Premda prati ispunjavanje uvjeta iz svih poglavlja, Komisija poseban naglasak stavlja na poglavlja vezana za pravosuđe, temeljna prava i tržišno natjecanje.

Što se sudstva tiče, Komisija smatra da je učinjen napredak u jačanju neovisnosti, odgovornosti, nepristranosti i profesionalnosti. Traži se daljnji napredak u proceduri koja vodi do izbora i imenovanja sudaca i tužitelja. Također, zahtijevaju se dodatni napori po pitanju “sistematskog i točnog provjeravanja prijavljivanja imovine i proaktivno korištenje disciplinskih mjera”.

I u ovom izvješću Hrvatska je kritizirana u vezi sa sukobom interesa. “Hrvatska još nije u potpunosti provela Zakon o sprečavanju sukobu interesa i poništila je prijašnje odredbe o kriterijima za članstvo u nadzornim i upravnim odborima javnih poduzeća”. Navodi se da su učinjeni neki “početni koraci” o uspostavi Komisije za sprečavanje sukoba interesa i objavljeni natječaji za izbor članova te komisije.

Politička odgovornost

“Hrvatska mora osigurati snažan sustav koji bi spriječio korupciju u poduzećima u državnom vlasništvu. Komisija za sprečavanje sukoba interesa treba se uspostaviti bez kašnjenja. Koncept političke odgovornosti i nulta tolerancija prema korupciji mora se pojačati”, stoji u izvješću monitoringa.

Haagom zadovoljni

Od Hrvatske se traži da dodatno promovira toleranciju prema nacionalnim manjinama i provede zakon o ravnomjernoj zastupljenosti predstavnika manjina u javnim i državnim institucijama. Izvješće potvrđuje da Hrvatska nastavlja punu suradnju s Haaškim sudom, ali što se tiče suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, traže se dodatni napori jer, kako piše u izvješću, “većina slučajeva tek se treba uspješno procesuirati”. Problem u sudstvu i dalje predstavljaju neriješeni slučajevi.

Navodi se da je u prvom semestru 2012. godine broj neriješenih kaznenih predmeta smanjen za 12 posto, broj starih građanskih predmeta pao za još pet posto, ali su potrebni dodatni napori za rješavanje građanskih i trgovačkih predmeta. U ovim slučajevima u prvom semestru 2012. godine veći je broj predmeta ušao u sustav (čak 844.218) nego što ih je riješeno (836.160).

Deset EU zapovIjedi:

1. Potpisati ugovor o privatizaciji Brodosplita i donijeti neophodne odluke za pronalazak održivog rješenja za 3. maj i Brodotrogir kako bi se dovršio preustroj brodogradnje

2. Provesti mjere za jačanje djelotvornosti sudstva i smanjiti broj neriješenih predmeta

3. Usvojiti novo zakonodavstvo za primjenu zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjio broj slučajeva u kojima nisu provedene sudske odluke

4. Hitno uspostaviti Komisiju za sprečavanje sukoba interesa kako bi počela s redovitim radom i aktivnostima

5. Usvojiti novi zakon o pristupu informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama

6. Dovršiti usvajanje podzakonskih akata kako bi se proveo zakon o policiji

7. Dovršiti granični prijelaz na Neumskom koridoru

8. Postići ciljanu razinu za 2012. u broju i odabiru osoblja za graničnu policiju

9. Finalizirati i usvojiti migracijsku strategiju, s jasnim mjerama za integraciju najugroženijih skupina migranata

10. Povećati kapacitete za prijevod i reviziju pravne stečevine EU kako bi se ta zadaća dovršila na vrijeme za članstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:40