ŠOK ZBOG PRESUDE

‘Zlostavljanje djeteta je odgoj?! Sutkinja je osramotila sve suce!’

U Hrvatskoj je još uvriježen stav da je opravdano ‘klepnuti dijete’. Samo edukacija može to promijeniti

ZAGREB - Ovo je sramota za sudačku struku - komentirali su danas suci s kojima smo razgovarali o presudi sutkinje zagrebačkog Prekršajnog suda u slučaju nasilja nad djetetom.

Podsjetimo, 15-godišnja Ana prijavila je policiji oca koji je večer ranije fizički nasrnuo na nju , uz povike “govno licemjerno, kako se to ponašaš, znaš li u kakve te sve ustanove mogu smjestititi, ja sam te stvorio, ja te mogu i uništititi”. Razlog je bio što ga nije pozdravila na ulasku u kuću.

Tom su događaju, tvrdi Ana, prethodili mjeseci konstantnog psihičkog i emocionalnog zlostavljanja, jer je otac upravo nju krivio za svoj razvod braka, tvrdeći da je ona nagovorila majku koja sama sigurno ne bi pokrenula razvod.

To je odgoj

Sutkinja je oslobodila oca, ali ne zato što je ustanovljeno da se nasilni čin nije dogodio, već zato što je, po mišljenju suda, očeva reakcija bila predvidljiva jer je u sličnim situacijama i ranije bio agresivan, zato što je dijete djelomično svojim ponašanjem iniciralo takvo ponašanje te zato što je očev nasilni nasrtaj sud shvatio kao dio odgojnih mjera prema nepristojnom djetetu. Uz to, sutkinja je izričito napisala kako je uvjerena da cijeli postupak uopće nije pokrenut zbog zaštite djeteta već je motiviran - stjecanjem imovinske koristi majke.

Suci koje smo danas kontaktirali nisu željeli službeno komentirati presudu, jer je ona još uvijek nepravomoćna. No, prema našim informacijama, presuda će ovih dana postati i pravomoćna, jer nije uložena žalba. Budući da je optužni prijedlog podnijela policija, samo se policija može žaliti na prvostupanjsku presudu, i to osam dana od dana njezina primitka. Presuda je napisana 6. travnja, a oštećenica ju je primila 15. travnja. Nemamo podatak kad je presudu zaprimila policija, no rok za žalbu svakako ističe vrlo brzo.

- Radi se naprosto o činjenici da je u našoj svijesti još uvijek opravdano ‘klepnuti’ dijete, izvrijeđati ga i povremeno maltretirati i to u sklopu odgovornog roditeljstva. Takav stav postoji i kod stručnjaka, pa i pojedinih sudaca i policajaca. Samo stalne i obavezne edukacije to mogu promijeniti - upozorava jedan sudac.

Nasilje nad djecom, smatra i odvjetnica Sanja Bezbradica, još se uvijek shvaća “dosta ležerno” ako nema teških tjelesnih povreda.





Naputak MUP-a

- A nekome se može uništiti život bez ijedne jedine vidljive ozljede. Intencija je da se nasilje nad djecom uvijek procesuira kazneno, a ne prekršajno i da se cijeloj problematici da određeni značaj. Uz to, u dokazivanju određenog slučaja iskazi svjedoka nisu dovoljni, tu treba provoditi i vještačenje, osobito ako nema ozljeda i radi se prvenstveno o psihičkom ili emocionalnom zlostavljanju - objašnjava odvjetnica.

Dodaje kako je MUP izdao naputak policajcima da, kad su posrijedi djeca, u pravilu pokreću kazneni, a ne prekršajni progon. Drugo je pitanje koliko se koji policajac toga pridržava.

No, ni pokretanje kaznenog progona nije nikakva garancija prema iskustvu Ureda pravobraniteljice za djecu. U mnogim slučajevima upravo državno odvjetništvo odbaci prijavu i ne pokrene progon jer djelo označi minornim ili ga pripiše odgoju.

- Mi smo zemlja koja je zakonom zabranila svaku vrstu nasilja nad djecom. Ovakvim odlukama i neprocesuiranjem i odraslima i djeci šaljemo poruku da je nasilno ponašanje prihvatljivo. S aspetka zaštite djece i njihova dostojanstva, niti jedan nasilan čin prema njima nije - beznačajan - ističe u svojem izvješću pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Nisu rijetki ni slučajevi u kojima se pak diskriminira majka, koja obično prati dijete tijekom postupka pokrenutog zbog nasilja nad djetetom, i to na način da ju se optužuje da je inicirala lažnu prijavu za nasilje kako bi se domogla nekakvog novca ili imovinske koristi.

- To je osobito izraženo u slučajevima kad se roditelji rastaju i nije gotova podjela zajedničke imovine. Sudu je posve jasno da postupak ili osuda za obiteljsko nasilje nema nikakvog utjecaja na postupak diobe bračne stečevine.

Žene i djeca bez zaštite

- Ali žena koja nije pobjegla s djecom glavom bez obzira još tijekom razvoda ne pitajući za svoju imovinu prepoznaje se kao ‘sumnjiva žena’ koja je spremna na sve, pa i lažno optuživanje supruga za nasilje ili čak manipuliranje djetetom - kaže odvjetnica te dodaje da su takve intervencije suda izrazito opasne i mogu značiti tendenciju da se djeci i ženi ne pruži nikakva zaštita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:05