‘Sudac Rogić nije zatražio dopuštenje suda za vođenje molitvenih skupova’

 Emica Elveđi/CROPIX

- Vjerska pripadnost privatna je stvar svake osobe, pa i način na koji se vjera prakticira izvan sudnice. Dakle, ako je sudac aktivan u svojoj vjerskoj zajednici, to je njegova privatna stvar i samo od slučaja do slučaja, eventualno, moglo bi se ocjenjivati postoji li razlog za izuzeće iz suđenja u nekom predmetu. Generalno, to nije prepreka za obavljanje sudačke dužnosti - kaže Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, odgovarajući na naš upit može li sudac u svoje slobodno vrijeme voditi molitvene skupove vjernika. Međutim, dodaje Sessa, aktivnom prakticiranju vjere i vjerskih osjećaja u sudnici nema mjesta.

Jutarnji je jučer pisao o sucu Općinskog suda u Valpovu, Zvonimiru Rogiću , koji pet godina vodi molitvene skupove vjernika u mjestima oko Donjeg Miholjca, ali i o pritužbama građana koji tvrde da njegovo naglašeno vjersko uvjerenje utječe na presude koje donosi.

Tajnica Državnog sudbenog vijeća, Dijana Rožić Frlan pozvala se na Ustav koji kaže da sudac ne može obavljati poslove ili službu koje je zakon odredio kao nespojive sa sudačkom dužnošću. D. Rožić Frlan podsjeća da sudac ne smije obavljati drugu službu ili posao koji bi mogli utjecati na njegovu samostalnost, nepristranost i neovisnost ili umanjiti njegov ugled. No, s obzirom na to da Zakon o sudovima ne navodi o kojim je službama ili poslovima riječ, člankom 92. propisano je da odobrenje za obavljanje određene službe ili posla na zahtjev suca daje predsjednik suda. Tatjana Varžić, predsjednica Općinskog suda u Valpovu, kaže da sudac Zvonimir Rogić nije od nje tražio dopuštenje može li voditi vjerske molitvene skupove.

- Na čelu suda u Valpovu sam od 2. rujna 2013. i sudac Rogić u tom vremenu nije tražio dopuštenje za svoje vjerske aktivnosti - tvrdi Tatjana Varžić. Sam Rogić također nam je rekao da nije tražio odobrenje nadležnih, ali da ima dopuštenje Crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:44