POLICIJA PROMIJENILA PRIČU

‘Policajcima koji su pred djecom u vrtiću priveli tatu prijeti kazna zatvora’

Djevojčica (4) koju je policajac odgurnuo prilikom pokušaja privođenja njezine majke Tamare i ujaka Igora Kordića u utorak ispred Dječjeg vrtića Izvor u centru Zagreba i dalje je u šoku. Ne želi ići u vrtić, sva je u strahu, no roditelji je ipak vode u vrtić na preporuku psihologa koji kažu da će tako najbrže sve zaboraviti.

Odgurnuli djevojčicu

Podsjetimo, dva policajca su ispred vrtića Izvor u Prilazu Gjure Deželića grubo privela oca dvoje 2,5-godišnjih blizanaca Igora Kordića, pribivši ga uza zid i stavivši mu lisice jer je pokušao ishoditi da njegovu sestru Tamaru ne kazne zbog nepropisnog parkiranja. Policajci su pokušali privesti i Tamaru, no ispriječila se njezina četverogodišnja kći pokušavajući zaštititi majku, pa su je policajci navodno grubo odgurnuli, zbog čega je malena pala na pod. Nakon toga od šoka neko vrijeme nije mogla govoriti.

Okrenuli ploču

Slučaj je izazvao golemu pažnju javnosti koja je zgrožena postupkom policajaca. Stoga je zagrebačka policija jučer djelomice okrenula ploču. Prvo su tvrdili da nema nikakve pogreške policijskih službenika, u što jučer više nisu bili toliko sigurni.

- Odjel za zakonitost postupanja preuzeo je slučaj i svi navodi iz medija bit će ispitani kako bi se utvrdilo što se ustvari dogodilo - rečeno nam je u PU zagrebačkoj.

Odvjetnik Veljko Miljević tvrdi da u ponašanju policajaca, ako je ono doista bilo onakvo kako ga opisuje otac Igor Kordić, ima elemenata više kaznenih djela. Posebno kaznenog djela prisile te zlostavljanja prilikom obavljanja službene dužnosti ili javne ovlasti.

Podrška javnosti

Riječ je o djelima koja se gone po službenoj dužnosti i zbog kojih bi dvojica policajaca, pokaže li se da su krivi, mogli završiti i u zatvoru, i to od minimalno tri mjeseca do najviše pet godina.

Odvjetnik Miljević je dodao da ako su naoružani policajci uistinu ušli u garderobu vrtića u kojoj se nalazila skupina mališana, onda su definitivno prešli granice svojih ovlasti.

U međuvremenu traje opsada vrtića Izvor od strane roditelja i institucija. Svi daju podršku roditelju Kordiću. Prema riječima ravnateljice Ljiljane Vukšić, jučer im se javio i načelnik I. policijske postaje i izrazio nadu da će problem biti riješen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:06